Jer123 / Shutterstock.com

Nieuws VARKENS

Rabobank: China bepalend voor verloop varkensprijs

28 Juli 2021 - Stef Wissink

De Rabobank voorziet weinig ruimte voor herstel van de varkensprijzen. Hoewel de productie in China mogelijk wat daalt in het derde kwartaal, zit er voldoende varkensvlees in de vriesopslagen om deze dip op te vangen. "De Chinese vleesprijs is bepalend voor de EU", meldt de bank in haar kwartaalupdate voor de varkenshouderij.

Hoewel de Europese productie van varkensvlees in de eerste 4 maanden van dit jaar fors steeg, geeft deze stijging een wat vertekend beeld. In de laatste maanden van 2020 bleven veel slachtvarkens langer op bedrijven liggen vanwege de door corona flink beperkte slachtcapaciteit. Hoge voerprijzen en een afnemende vraag uit China zullen de productie in het derde kwartaal mogelijk beperken.

Chinese vraagterugval deels opgevangen
Volgens de bank zijn de eerste tekenen van een terugvallende Chinese vraag naar varkensvlees zichtbaar. Hoewel de totale uitvoer naar China over de eerste 4 maanden gerekend nog met 16% steeg, was over april een eerste daling zichtbaar. De totale uitvoer van de 27 EU-landen en het Verenigd Konkrijk naar China daalde deze maand met 8% ten opzichte van het niveau van vorig jaar. Hoewel de Rabobank rekent met een lagere Chinese productie in het derde kwartaal zullen de grote aanwezige voorraaden varkensvlees de ruimte voor prijsherstel in het land beperkt houden.

Een deel van de volumes die voor China bestemd waren, konden in deze periode worden afgezet aan andere landen uit Azië. Zo importeerden de Filipijnen 500% meer varkensvlees uit de EU en Vietnam 147% meer. De vooruitzichten voor de export naar deze bestemmingen blijven ook voor het derde kwartaal goed.

Prijzen onder druk
Ondanks sterke exportcijfers naar overige bestemmingen heeft de aflatende Chinese vraag een grotere invloed op de varkensprijzen. De gemiddelde karkasprijs in de Europese Unie is volgens de Rabobank reeds 2% lager dan de gemiddelde karkasprijs in week 26 over de afgelopen 5 jaar. Daarbij staat ook de vraag binnen de Europese Unie vanwege de coronapandemie nog altijd onder druk. Een verder herstel van de vraag uit de horeca in de komende periode zou wel steun kunnen bieden aan de varkensprijzen, meent de bank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden