CDU

Nieuws Varkensmarkt

Crisisberaad in Duitsland over lage varkensprijzen

10 September 2021

In Duitsland is volgende week woensdag een crisisoverleg over de situatie op de varkensmarkt. Het initiatief komt van landbouwminister Julia Klöckner die de gehele top van de vleessector oproept om met elkaar in gesprek te gaan.

Aanleiding hiervoor zijn de lage varkensprijzen in Duitsland. De toonaangevende VEZG-notering staat momenteel op €1,25 per kilo, wat extreem laag is. Insiders spreken van de grootste crisis in 30 jaar. Over de volle breedte van de markt hangt een negatieve walm. Vanwege uitbraken van Afrikaanse varkenspest kampen slachterijen met exportverboden richting Azië met bomvolle vrieshuizen als gevolg. Varkenshouders kunnen op hun beurt de varkens slecht kwijt. 

Tijdelijk of structureel probleem?
Klöckner wil van de sector weten of het een tijdelijk probleem is, of dat de situatie structureel is. Daarbij wil ze peilen welke steunmaatregelen nodig zijn om het tij te keren. Ook wil Klöckner brainstormen hoe AVP-vrije zones weer toegang kunnen krijgen tot de exportmarkten buiten Europa. Naast afgevaardigden uit de vleessector zijn ook retailinkopers en deelstaatministers van de partij.

Mogelijk dat Klöckner volgende week zelf weer het idee aandraagt om de particuliere opslagregeling voor varkensvlees open te stellen, zoals dat begin dit jaar ook het geval was. Bij een dergelijke opslagmaatregel krijgen marktpartijen (zoals slachterijen) een vergoeding om varkensvlees tijdelijk op te slaan om zodoende de markt te ontlasten. Aan deze maatregelen kleven echter ook nadelen, omdat de vleesvoorraden niet van de markt verdwijnen.

Krimp in varkens
Begin deze week was er onder aanvoering van Barbara Otte-Kinast, de landbouwminister van Nedersaksen, al crisisoverleg. Met name in haar deelstaat, en tevens in Noordrijn-Westfalen, spelen de problemen. Zij zinspeelt op een krimp in het aantal varkens, gezien de afzet er niet is. Deze uitspraak leidde tot woede van belangenbehartiger ISN die terugkaatste dat het aantal varkens- en zeugenhouders in Duitsland sinds de coronacrisis al hard terugloopt.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs stijgt na korte adempauze weer

Nieuws Varkens

Tegendruk van slachterijen op stijging varkensprijs

Analyse Varkens

Duitse varkensprijs stijgt sneller dan verwacht

Interview Van Loon & Van Ballegooijen

Van Loon Group wil marge in keten eerlijk verdelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox