CDU

Nieuws Varkensmarkt

Crisisberaad in Duitsland over lage varkensprijzen

10 September 2021

In Duitsland is volgende week woensdag een crisisoverleg over de situatie op de varkensmarkt. Het initiatief komt van landbouwminister Julia Klöckner die de gehele top van de vleessector oproept om met elkaar in gesprek te gaan.

Aanleiding hiervoor zijn de lage varkensprijzen in Duitsland. De toonaangevende VEZG-notering staat momenteel op €1,25 per kilo, wat extreem laag is. Insiders spreken van de grootste crisis in 30 jaar. Over de volle breedte van de markt hangt een negatieve walm. Vanwege uitbraken van Afrikaanse varkenspest kampen slachterijen met exportverboden richting Azië met bomvolle vrieshuizen als gevolg. Varkenshouders kunnen op hun beurt de varkens slecht kwijt. 

Tijdelijk of structureel probleem?
Klöckner wil van de sector weten of het een tijdelijk probleem is, of dat de situatie structureel is. Daarbij wil ze peilen welke steunmaatregelen nodig zijn om het tij te keren. Ook wil Klöckner brainstormen hoe AVP-vrije zones weer toegang kunnen krijgen tot de exportmarkten buiten Europa. Naast afgevaardigden uit de vleessector zijn ook retailinkopers en deelstaatministers van de partij.

Mogelijk dat Klöckner volgende week zelf weer het idee aandraagt om de particuliere opslagregeling voor varkensvlees open te stellen, zoals dat begin dit jaar ook het geval was. Bij een dergelijke opslagmaatregel krijgen marktpartijen (zoals slachterijen) een vergoeding om varkensvlees tijdelijk op te slaan om zodoende de markt te ontlasten. Aan deze maatregelen kleven echter ook nadelen, omdat de vleesvoorraden niet van de markt verdwijnen.

Krimp in varkens
Begin deze week was er onder aanvoering van Barbara Otte-Kinast, de landbouwminister van Nedersaksen, al crisisoverleg. Met name in haar deelstaat, en tevens in Noordrijn-Westfalen, spelen de problemen. Zij zinspeelt op een krimp in het aantal varkens, gezien de afzet er niet is. Deze uitspraak leidde tot woede van belangenbehartiger ISN die terugkaatste dat het aantal varkens- en zeugenhouders in Duitsland sinds de coronacrisis al hard terugloopt.  

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
De varkensmarkt is onveranderd impulsloos

Analyse Varkens

De varkensmarkt is onveranderd impulsloos

Varkensaanbod iets minder drukkend, Hauspreis blijft

Analyse Varkens

Varkensaanbod iets minder drukkend, Hauspreis blijft

Irritatie en vragen over 5xD plannen van Duitse supers

Achtergrond Varkens

Irritatie en vragen over 5xD plannen van Duitse supers

Kerst en corona houden varkensmarkt in balans

Inside Varkens

Kerst en corona houden varkensmarkt in balans

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief