CDU

Nieuws Varkensmarkt

Crisisberaad in Duitsland over lage varkensprijzen

10 September 2021

In Duitsland is volgende week woensdag een crisisoverleg over de situatie op de varkensmarkt. Het initiatief komt van landbouwminister Julia Klöckner die de gehele top van de vleessector oproept om met elkaar in gesprek te gaan.

Aanleiding hiervoor zijn de lage varkensprijzen in Duitsland. De toonaangevende VEZG-notering staat momenteel op €1,25 per kilo, wat extreem laag is. Insiders spreken van de grootste crisis in 30 jaar. Over de volle breedte van de markt hangt een negatieve walm. Vanwege uitbraken van Afrikaanse varkenspest kampen slachterijen met exportverboden richting Azië met bomvolle vrieshuizen als gevolg. Varkenshouders kunnen op hun beurt de varkens slecht kwijt. 

Tijdelijk of structureel probleem?
Klöckner wil van de sector weten of het een tijdelijk probleem is, of dat de situatie structureel is. Daarbij wil ze peilen welke steunmaatregelen nodig zijn om het tij te keren. Ook wil Klöckner brainstormen hoe AVP-vrije zones weer toegang kunnen krijgen tot de exportmarkten buiten Europa. Naast afgevaardigden uit de vleessector zijn ook retailinkopers en deelstaatministers van de partij.

Mogelijk dat Klöckner volgende week zelf weer het idee aandraagt om de particuliere opslagregeling voor varkensvlees open te stellen, zoals dat begin dit jaar ook het geval was. Bij een dergelijke opslagmaatregel krijgen marktpartijen (zoals slachterijen) een vergoeding om varkensvlees tijdelijk op te slaan om zodoende de markt te ontlasten. Aan deze maatregelen kleven echter ook nadelen, omdat de vleesvoorraden niet van de markt verdwijnen.

Krimp in varkens
Begin deze week was er onder aanvoering van Barbara Otte-Kinast, de landbouwminister van Nedersaksen, al crisisoverleg. Met name in haar deelstaat, en tevens in Noordrijn-Westfalen, spelen de problemen. Zij zinspeelt op een krimp in het aantal varkens, gezien de afzet er niet is. Deze uitspraak leidde tot woede van belangenbehartiger ISN die terugkaatste dat het aantal varkens- en zeugenhouders in Duitsland sinds de coronacrisis al hard terugloopt.  

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse DCA Beursprijs

Varkensprijs heeft fut niet om verder te klimmen

Analyse DCA Beursprijs

Hoeveel rek zit er nog in de varkensprijs?

Analyse Varkens

Kan Duitse varkensprijs nu wel stap zetten?

Nieuws Varkensmarkt

Varkensvleesexporteurs VS zien verkopen slinken

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief