Shutterstock

Nieuws Vleesmarkt

Slachterijen VS: Regering zelf schuld van hoge prijzen

16 September 2021 - Wouter Baan

De grote vleesconcerns in de VS, waaronder JBS, Cargill en Tyson Foods, hebben in een gezamenlijke brief uitgehaald naar de Amerikaanse regering. Niet zij, maar de regering is debet aan de hoge vleesprijzen die burger voorgeschoteld krijgen.

Kortgeleden beschuldigde de Amerikaanse regering van president Joe Biden slachterijen dat zij, ten koste van Amerikaanse burgers en boeren, hoge winsten boekten. Door de consolidatie in de afgelopen jaren zouden de slachterijen de prijszetting te veel naar hun hand kunnen zetten. Om hier iets aan te doen, loofde Biden een subsidie uit voor kleinere partijen van circa $1,4 miljard.

Arbeidstekort is het probleem
Deze aantijging is bij de grote slachterijen in het verkeerde keelgat geschoten. Belangenbehartiger The American Meat Institute kaatse de bal terug door te zeggen dat het tekort aan arbeid maakt dat de vleesprijzen zo hoog zijn. De consolidatie heeft hier niets mee te maken, zo laten ze weten in een brief gericht aan landbouwminister Tom Vilsack.

Het is moeilijk te zeggen wie gelijk heeft. Slachterijen boekten de laatste tijd inderdaad hoge winsten, terwijl de vleesprijzen in de VS behoorlijk onder druk stonden tijdens de coronapandemie. Tegelijkertijd is het tekort aan arbeidskrachten in de VS hoog, net zoals slachterijen in Europa hier tegen aan lopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden