Shutterstock

Inside Voer

Varkensbrok wordt nóg duurder

30 September 2021 - Wouter Baan

Nadat de prijzen van varkensbrok in augustus een klein stapje terug maakten, is deze maand de opwaartse lijn weer ingezet. En de stijging zet naar verwachting ook de komende maanden door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat de prijs van vleesvarkensbrok in september met €0,25 is gestegen tot €28,25 per 100 kilo. Dit is het hoogste niveau in acht jaar tijd. De stijging is bovendien nog niet ten einde. De Mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet de komende maanden verdere prijsstijgingen van circa 5%.

Ook de andere voeders stegen in prijs, de prijs van zeugenbrok dracht met €0,15 tot €29,70. Zeugenbrok lakto met €0,25 tot €34,20 en biggenkorrel met €0,20 tot €40,35. Daar waar de opbrengsten in de varkenshouderij zwaar onder druk staan, nemen de kosten dus alsmaar verder toe.

Tarwe in de lift
De stijgende brokprijzen zijn het gevolg van de alsmaar aantrekkende grondstofmarkten. De tarweprijs op de Matif in Parijs (decembercontract) is op weg naar de €260 per ton. De Europese markt wordt omhoog gedreven door tegenvallende opbrengsten in onder meer Frankrijk.

Wereldwijd stijgt de tarweproductie dit jaar wel, met 3,4 miljoen ton, zo blijkt uit het laatste Wasde-rapport Daar tegenover staat dat het verbruik met 3 miljoen ton stijgt. Het tekort voor seizoen 2021-22 wordt geraamd op bijna 10 miljoen ton. Tarwe is een belangrijk component in varkensbrok en de prijsstijgingen van de afgelopen maanden moeten nog worden doorberekend in de brokprijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden