Alexandros Michailidis/Shutterstock

Nieuws Varkens

Europese Unie: Geen steun, pas productie aan

13 Oktober 2021 - Stef Wissink

Varkenshouders in Europa hoeven geen steun vanuit Brussel te verwachten. In een Belgisch verzoek, door achttien EU-landen onderschreven, werd hierop aangedrongen. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski vindt dit echter niet verstandig. De commissie waarschuwt producenten voor een langdurende periode van overproductie.

Volgens de landen die aandrongen op ondersteuning bevindt de markt voor varkensvlees zich in een 'dramatische' situatie. De prijzen voor varkens zouden in zeker tien jaar niet zo laag hebben gelegen. Als oorzaken worden genoemd: de flink geslonken varkensvlees consumptie 'buiten de deur', de exportproblemen die zijn ontstaan na de vondst van Afrikaanse varkenspest in Duitsland en de weggevallen vraag naar varkensvlees vanuit China.

Overproductie niet in stand houden
Wojciechowski wees de aanvraag van de hand en wijst op de negatieve gevolgen die economische steun kan hebben. Volgens hem kan de overproductie zoals die nu plaatsvindt hierdoor ongewenst langer in stand worden gehouden. Zo kan het opslaan van varkensvlees volgens de landbouwcommisaris een verkeerd signaal aan de markt geven, werkt dit op langere termijn contraproductief en kost het de belastingbetaler veel geld. 

Volgens Wojciechowski is een 'marktaanpassing' noodzakelijk. Hij gaf  aan dat de varkensproductie door producenten zelf tot voor kort nog altijd is opgevoerd ondanks de moeilijke omstandigheden. Marktondersteuning zou kunnen leiden tot een nog veel langer durende periode van overproductie. Hij voelt dan ook meer voor op maat gemaakte steun, nationaal of regionaal, om de sector waar mogelijk te ontlasten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden