Danish Crown

Nieuws Varkens

Danish Crown weigert per direct varkens AVP-regio

18 November 2021

Het Deense vleesconcern Danish Crown weigert per direct om nog varkens af te nemen van bedrijven uit de Duitse deelstaten, waar Afrikaanse varkenspest (AVP) is geconstateerd: Brandenburg, Sachsen en Mecklenburg-Vorpommern.

Dat heeft het bedrijf, dat enkele slachtlocaties heeft in Duitsland, in een schrijven aan haar leveranciers bekend gemaakt. De Duitse vakbond voor varkenshouders (ISN) is verbolgen over de plotselinge opzegging van het bedrijf. De ISN spreekt van discriminatie en verlangt dat Danish Crown het besluit weer terugdraait. Zij wijst daarbij ook op dat de van overheidswege restrictiegebieden in deze provincies slechts beperkt zijn en dat vanuit de overige delen van de provincies zonder enige problemen varkens kunnen worden geladen.

Overige slachthuizen doen het beter
De ISN deed navraag bij de drie grootste Duitse varkensslachters Tönnies, Vion en Westfleisch. Deze bedrijven geven aan gewoon varkens van bedrijven uit de drie bovengenoemde provincies af te nemen, zonder kortingen. De bedrijven geven daarmee ook gehoor aan de oproep van Till Backhaus, de landbouwminister uit Mecklenburg-Vorpommern, om gewoon dieren uit deze gebieden af te nemen.

De minister gaf aan dat er met spoed is gewerkt om duidelijk te krijgen welke bedrijven niet en welke bedrijven wel binnen de restrictiezones liggen en dus beperkingen kennen. Hij geeft aan dat er voor de slachterijen exportposities op het spel staan als er fouten worden gemaakt. Het is daarom ook in het belang van varkenshouders dat er een goede controle is, aldus Backhaus.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Ook Danish Crown betreedt de vegetarische markt

Nieuws Vlees

Ook Danish Crown betreedt de vegetarische markt

Varkensaanbod iets minder drukkend, Hauspreis blijft

Analyse Varkens

Varkensaanbod iets minder drukkend, Hauspreis blijft

Irritatie en vragen over 5xD plannen van Duitse supers

Achtergrond Varkens

Irritatie en vragen over 5xD plannen van Duitse supers

Kerst en corona houden varkensmarkt in balans

Inside Varkens

Kerst en corona houden varkensmarkt in balans

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief