Eigen foto

Nieuws Prijscrisis

Noodsteun voor varkenshouders in België

22 November 2021 - Wouter Baan

De Vlaamse regering maakt €9,2 miljoen vrij voor noodsteun aan de varkenssector. Ondernemers worden al tijden geconfronteerd met forse verliezen.

Hilde Crevits, de Vlaams minister van Landbouw en Voeding, realiseert zich dat de overheid de crisis niet alleen kan oplossen. In een verklaring laat ze weten dat de Vlaamse overheid de ondernemers toch graag tegemoet wil komen, zeker degenen die over de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in duurzame stalaanpassingen.

Waar in Nederland de prijzen sinds een paar maanden zwaar onder druk staan, speelt de crisis bij onze zuiderburen al veel langer. In september 2018 doemde daar onverwacht Afrikaanse varkenspest op en sindsdien is het bergafwaarts gegaan.

Meer samenwerken 
Vanwege opgelegde exportverboden kon België niet profiteren van de hoge Chinese vraag naar varkensvlees. Vervolgens kwam de coronacrisis en de laatste maanden zijn ook de voerprijzen hard opgelopen. De verdiensten staan zodoende zwaar onder druk. De Belgische varkenssector gaat daarom samenwerken om de crisis het hoofd te bieden, aldus Crevits. Daarvoor werd kort geleden een intentieverklaring ondertekend voor een nieuw op te richten branchevereniging.

Op Europese schaal komt er geen noodsteun, zo werd vorige week bekend. De Europese Commissie geeft aan dat lidstaten zelf moeten bepalen of zij een steunpakket gaan optuigen. De Producenten Vereniging Varkenshouderij (POV) is hierover in gesprek met het landbouwministerie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden