Shutterstock

Nieuws Arbeidkrapte

Wanhopige Tyson Foods gaat personeel overbetalen

9 December 2021 - Wouter Baan

Net zoals in Europa kampen ook Amerikaanse slachterijen met grote personeelstekorten. In een poging om toch voldoende handjes aan de slachtlijn te krijgen, gaat Tyson Foods het personeel nu overbetalen.

Voor de locatie in New Holland, in de staat Pennsylvania, biedt Tyson een salaris op basis van 36 uur, terwijl het personeel maar 27 uur hoeft op te draven. Een vierdaagse werkweek gaat daarmee terug naar drie dagen van negen uur met behoud van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden als verzekeringen.

Naar eigen zeggen is dit bedoeld om het personeel een betere balans te bieden tussen werk en privé, maar uiteraard speelt het personeelstekort mee. De nieuwe regeling is een proef, die vanaf 2022 wordt uitgerold. Bij succes komen ook andere slachtlocaties in beeld.

Startbonus van $3.000
In september verhoogde Tyson Foods het minimumloon met $1 tot $17. Ook krijgen nieuwe werknemers een startbonus van $3.000. Dit heeft, gezien de bovenstaande regeling, waarschijnlijk te weinig succes. Om het bestaande personeel aan zich te binden, betaalt Tyson Foods een eindejaarsbonus van $300 tot $700 per persoon, afhankelijk van het dienstverband. Hiervoor is een bedrag gereserveerd van $50 miljoen.

De arbeidskrapte in de Verenigde Staten maakt dat de vleesproductie in het land dit jaar flink achterblijft. Het gevolg zijn de recordhoge vleesprijzen, waardoor de winst van Tyson Foods in het achterliggende boekjaar zelfs meer dan verdubbelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden