NIiIMAGE / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Verlenging TVL, maar geen landbouwopslag meer

15 December 2021

Het demissionaire kabinet heeft besloten om onder meer de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) in stand te houden, omdat ondernemers door de verlenging van de coronamaatregelen tot 14 januari, geraakt worden. De landbouwopslag die onderdeel was van de TVL en dit kwartaal werd geschrapt, lijkt voorlopig echter niet terug te keren.

Bovenstaande betekent dat bedrijven ook in het eerste kwartaal van 2022 een tegemoetkoming kunnen aanvragen als zij een omzetderving van meer dan 30% hebben. Ook de voorwaarden voor de regeling zijn gelijk aan die in het vierde kwartaal van dit jaar, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Landbouwsteun vierde kwartaal uitgekleed
De Tegemoetkoming Vaste Lasten is voor land- en tuinbouwbedrijven in het vierde kwartaal flink versoberd. De extra opslag voor agrarische bedrijven is namelijk geschrapt in het vierde kwartaal.

Onder meer LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hebben het kabinet al opgeroepen om de opslag te verlengen, omdat veel kosten voor bedrijven in de agrarische sector gewoon doorlopen: voer, verzorging en gewasbescherming. "De natuurlijke processen kunnen niet zomaar stil worden gezet, wat bij een machine wel kan", aldus LTO op haar website.

Lobby nog zonder succes
Navraag bij POV-directeur Theo Duteweerd leert dat er de afgelopen tijd intensief aan gewerkt is om de landbouwopslag in de TVL-regeling te behouden. "We hebben naast de omzetdaling in de varkenshouderij ook te maken met zeer sterk opgelopen kosten. Juist nu is de landbouwopslag daarin de tool om de pijn voor ondernemers te verzachten. Het is ons niet geheel duidelijk welke argumenten er ten grondslag liggen aan het schrappen van de toeslag. Het lijkt erop dat het ministerie de TVL-regeling echter zo simpel mogelijk houdt, zonder poespas."

Duteweerd merkt op dat het ministerie wel de staatsteunlimiet van €225.000 heeft opgehoogd en dat er voor ondernemers die ook dat nieuwe plafond bereiken, de Subsidie ongedekte vaste kosten land- en tuinbouw is toegevoegd.

Aangezien RVO aangeeft dat de regeling in het eerste kwartaal van komend jaar op dezelfde manier ingericht wordt, acht de POV-directeur de kans vooralsnog niet groot dat de landbouwopslag terugkeert in het eerste kwartaal van 2022. Wel geeft hij aan dat POV zich hier samen met LTO voor zal blijven hardmaken.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

Nieuws Varkensmarkt

Varkensprijs in China worstelt met lockdown

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief