Shutterstock

Nieuws Varkens

Britse overheid verzocht tot boycot vlees uit AVP-landen

23 December 2021 - Stef Wissink

Schotse boeren roepen de regering in het Verenigd Koninkrijk op om de import van varkensvlees uit landen met Afrikaanse varkenspest (AVP) direct te stoppen. Mocht het tot een verbod komen, dan kan dat een nieuwe domper voor de Europese varkensvleesmarkt zijn.

De boeren, vertegenwoordigd in de National Farming Union, hebben de oproep gedaan in een brief aan landbouwminister George Eustice. Zij wijzen op het hoge risico van de introductie van Afrikaanse varkenspest als er niet meteen actie wordt ondernomen. Landen waarvan de varkensvleesimport opgeschort moet worden, zijn onder andere Duitsland, België, Roemenië en Polen. Dat België op de lijst staat, is opvallend. Het land is inmiddels al officieel vrij verklaard van Afrikaanse varkenspest.

Volgens de voorman van de National Farming Union, Martin Kennedy, verspreidt Afrikaanse varkenspest zich razendsnel door Europa en vindt bij de import van varkensvlees geen controle plaats op het product. "In tijden van een groot bioveiligheidsrisico kan dit niet zomaar doorgaan."

Belangrijke afzetmarkt
Het Verenigd Koninkrijk is een grote importeur van Europees varkensvlees. Het land voerde dit jaar maandelijks tussen de 55.000 ton en 75.000 ton in uit landen van de Europese Unie. Dit op een totaal Europees exportvolume van 450.000 ton tot 625.000 ton per maand.

Duitsland, België, Roemenië en Polen voeren samen maandelijks tussen de 25.000 ton en 30.000 ton varkensvlees uit naar het Verenigd Koninkrijk. Het betekent dat 5% van de Europese varkensvleesuitvoer geraakt kan worden door een importverbod. Een volume dat in geval van een boycot op de overvolle Europese markt afgezet moeten worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox