Schotland

stop

Nieuws Varkens

Britse overheid verzocht tot boycot vlees uit AVP-landen

Schotse boeren roepen de regering in het Verenigd Koninkrijk op om de import van varkensvlees uit landen met Afrikaanse varkenspest (AVP) direct te stoppen. Mocht het tot een verbod komen, dan kan dit een nieuwe domper voor de Europese varkensvleesmarkt zijn.
23 December 2021
pootgoed export

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Ierse aardappeltelers betrokken een groot deel van hun pootgoed uit Schotland. Door de Brexit is dat voor het komende seizoen niet meer mogelijk. Om het wegvallen van het Schots pootgoed te ondervangen is de pootgoedteelt in Ierland met maar liefst 29% uitgebreid ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde in het afgelopen teelt jaar.
22 December 2021
pootgoed export

Inside Aardappelen

Schotten zoeken andere markten voor pootgoed

De Schotse pootgoedsector dringt aan op het hervatten van de van de pootgoedhandel met de EU, maar niet ten koste van alles. Andrew Connon, voorzitter van de National Farmers Union (NFU) Scotland, noemt de handelsbarrières 'puur politiek en volstrekt onacceptabel'.
18 Augustus 2021
koeien weidegang zon

Nieuws Melk

Miljoenen aan financiering voor Schotse zuivelsector

Een digitaal project, Digital Dairy Value-Chain, met als doel het optimaliseren van de zuivelsector in Zuidwest Schotland, krijgt £21 miljoen aan financiering.
28 Juli 2021
pootgoed export

Inside Aardappelen

EU pootgoed niet langer welkom in Groot-Brittannië

Het ministerie van Landbouw (Defra) van het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de ontheffing voor de import van pootaardappelen uit de EU niet te verlengen. Daardoor kan er geen pootgoed meer naar Groot-Brittannië. Het besluit is een reactie op het Europese importverbod van pootgoed.
13 Juli 2021
Engeland Groot Brittannie

Inside Melk

Melkproductie VK haalt nieuwe recordpiek in april

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft in april weer een record melkproductie behaald. Ook in maart lag de melkaanvoer bij de verwerkers bij de Britten al flink hoger dan het jaar ervoor. De aanvoer in april overtreft de verwachtingen.
18 Mei 2021
koeien

Nieuws Melk

Schotse melkveehouders stoppen er massaal mee

Schotse melkveehouders gooien massaal de handdoek in de ring, blijkt uit de nieuwste gegevens van de Scottish Dairy Cattle Association (SDCA). Afgelopen jaar gingen er 46 melkveebedrijven verloren. Dat komt vooral door de coronacrisis. Het aantal koeien komt ondertussen niet meer boven de 180.000 stuks uit
4 Februari 2021
aardappelen pootgoed

Inside Aardappelen

Schots pootgoed mag EU niet meer in door brexit

In de brexitdeal die het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben gesloten, vallen Britse pootaardappelen buiten de boot. Zij staan niet op de lijst van agrarische producten die onder het handelsakkoord vallen en mogen straks dus de EU niet meer in. De Schotse premier Nicola Sturgeon is furieus.
26 December 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox