Shutterstock

Nieuws Varkens

Compaxo mag van rechter geen hogere slachtsnelheid

3 Januari 2022 - Eric de Lijster - 1 reactie

Compaxo mag de bandsnelheid van haar slachterij in Zevenaar niet verhogen om zo per uur meer varkens te kunnen verwerken. Dit heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vlak voor kerst in kort geding bepaald. Opvallend genoeg gaf de rechter Compaxo het advies geen verdere juridische stappen te ondernemen, totdat een onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw naar het effect van de slachtsnelheid op het dierenwelzijn is voltooid. 

Compaxo werkt nu met een capaciteit van 650 varkens per uur, maar wil de bandsnelheid graag verhogen naar 675 dieren per uur. Hiervoor heeft in december 2020 een audit aangevraagd bij de NVWA, maar de controle-autoriteit liet het vleesbedrijf enkele maanden later weten niet op dit verzoek te kunnen ingaan. Daarbij verwees de NVWA naar het onderzoek dat minister Carola Schouten heeft ingesteld naar het effect van de bandsnelheid in slachterijen op het dierenwelzijn van de dieren. Schouten oordeelde eerder na maatschappelijke onrust dat bij de bandsnelheid niet de nadruk mag liggen op kostenbesparing en efficiency. 

Gebrek aan sensitiviteit
De bewindsvrouw heeft daarna een zogeheten aanwijzing gegeven dat de slachtsnelheid in slachterijen niet mag worden verhoogd, totdat een onderzoek hier naar is afgerond. Dit onderzoek moet de voorwaarden en de zogeheten kaders scheppen voor het bepalen van de slachtsnelheid in relatie tot de dierenwelzijn. Compaxo stelde in het kort geding de juridische geldigheid van die aanwijzing ter discussie, maar de rechter ging daar niet in mee en concludeerde dat Compaxo niet ontvankelijk wordt verklaard in haar vorderingen.

Het vleesbedrijf kan wel de gang naar de bestuursrechter maken om bezwaar te maken tegen het besluit van de NVWA om de audit niet uit te voeren. De voorzieningenrechter in Den Haag raadt deze stap echter in een uitgebreide motivering af. De rechter vraagt zich af of het verstandig is als Compaxo deze stap zet en wijst op de maatschappelijke onrust en zorg die er is ontstaan over dierenwelzijn bij slachterijen. "Onder deze omstandigheden – en nu Compaxo op zitting expliciet heeft benoemd dat zij dierenwelzijn en voedselveiligheid hoog in het vaandel heeft staan – zou het van een gebrek aan sensitiviteit kunnen getuigen als Compaxo de uitkomsten van het lopende onderzoek niet af zou wachten", verklaart de rechter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
info 4 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10896006/compaxo-mag-van-rechter-geen-hogere-slachtsnelheid]Compaxo mag van rechter geen hogere slachtsnelheid[/url]
Zoals ik het nu lees gaat het varken pas aan het einde van de slachtlijn gedood worden. Volgens mij word het dier geheel aan het begin van de slachtlijn verdoofd met co2 gas of geëlektrificeerd en daarna ontleed tot aan het product wat de consument dient te consumeren, wat heeft dit alles met diervriendelijkheid van doen deze uitspraak.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden