Shutterstock

Nieuws Dierenwelzijn

Slachthuis Eeklo dicht om problemen dierenwelzijn

31 Januari 2022 - Redactie Boerenbusiness

De Belgische minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft een slachthuis in Eeklo met onmiddellijke ingang gesloten wegens ernstige overtredingen. De directie van het slachthuis zegt zich hierdoor compleet overvallen te voelen, al wordt niet ontkend dat er problemen zijn geweest.

Aanleiding voor de stap die minister en vice-premier Weyts heeft genomen zijn volgens hem diverse overtredingen die in de loop van 2020 tot en met vorige week door de inspectie Dierenwelzijn zijn vastgesteld. Daarbij was een viertal ernstige overtredingen waarvoor een proces-verbaal is opgesteld. De druppel was een overtreding met geweld tegen dieren vorige week. Weyts: "Wie niet horen wil, moet maar voelen."

Slachten in lager tempo
De directie van het bedrijf voelt zich toch overvallen door het besluit. Het management stelt juist in een lager tempo te slachten dan veel collega-bedrijven. In slachthuis Ryckaert worden zo'n 1.000 slachtingen per week verricht, van varkens, koeien en paarden. Er is ook een grossierderij aan het bedrijf verbonden. Die mag nog wel open blijven. Het management gaat er vooralsnog van uit dat het bedrijf op termijn wel weer open mag.

In de voorbije jaren kreeg een hele reeks slachthuizen in België te maken met tijdelijke of definitieve sluitingen vanwege overtredingen op gebied van onder meer hygiëne, arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn. Vanwege de problemen heeft de overheid het toezicht verscherpt en extra controleurs aangesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox