Shutterstock

Nieuws Varkens

Duitse vleesconsumptie op laagste niveau sinds 1989

1 April 2022

Duitse consumenten hebben vorig jaar opnieuw minder vlees geconsumeerd. Cijfers van het Duitse Productschap van Landbouw en Voeding (BLE), onderdeel van het landbouwministerie, tonen aan dat de consumptie vorig jaar op het laagste niveau sinds 1989 lag. De coronapandemie en een switch naar plantaardige alternatieven zijn mogelijke oorzaken.

Duitsers aten afgelopen jaar gemiddeld 55 kilo vlees per persoon. Dat is 2,1 kilo minder dan één jaar eerder en 3,1 kilo minder dan in pre-coronajaar 2019. De consumptie van vrijwel alle vleessoorten liep terug. In 2011 lag het vleesverbruik, volgens de overheidsinstantie, nog op 62,8 kilo. Dat betekent dat Duitsers in tien jaar tijd zo'n 12,4% minder vlees zijn gaan eten.

Vooral varken minder populair
Met name de consumptie van varkensvlees heeft rake klappen gehad. In die tien jaar is de consumptie namelijk met 9,1 kilo (-23%) per persoon gedaald. In 2010 piekte het Duitse verbruik nog met een varkensvleesconsumptie van 40,1 kilo per persoon. Over het afgelopen jaar komt de consumptie van deze vleessoort uit op 31 kilo per persoon. Ten opzichte van 2020 is dit een daling van 1,2 kilo.

Ook pluimveevlees en rundvlees werden het afgelopen jaar minder vaak geconsumeerd. Van pluimveevlees werd 13,1 kilo geconsumeerd per persoon en rundvlees was goed voor 9,4 kilo per persoon. Dat is een teruggang van respectievelijk 0,2 kilo en 0,6 kilo. 

Twee mogelijke redenen
De overheidsinstantie heeft voor de forse teruggang twee mogelijke oorzaken. Door de coronapandemie lag het vleesverbruik buitenshuis fors lager. Dit kan de totale consumptie gedrukt hebben. Ook wijst de organisatie op de trend waarin consumenten vaker kiezen voor plantaardige alternatieven. 

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Eerlijke vleesprijs

Klimaatjongeren willen meer geld voor bioboeren

Nieuws Demonstratie

Klimaatgroepen willen eerlijke vleesprijs

Marktflits Rundvlees

Rundvleesprijs maakt een pas op de plaats

Marktflits Varkenvlees

Markt varkensvlees moet weer tik incasseren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief