Shutterstock

Nieuws Politiek

Kamer draait slachterijen de duimschroeven aan

24 Mei 2022 - 1 reactie

De Tweede Kamer wil dat het kabinet nieuwe regels invoert om de slachtsnelheid van slachterijen te controleren, waarbij het welzijn van de dieren moet zijn geborgd. Dit zogeheten toetsingskaders moet in overleg met betrokken partijen worden geformuleerd. De motie die Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) daarover indiende, is vanmiddag (24 mei) door het parlement aangenomen.

De risico's die een hogere slachtsnelheid met zich meebrengen, kunnen worden ondervangen door maatregelen. Dit concludeerden onderzoekers van Wageningen Livestock Research onlangs. Een bedrijf moet voor toestemming voor het verhogen van de slachtsnelheid volgens de onderzoekers worden beoordeeld op zowel dierenwelzijn, de voedselveiligheid en het keurproces. Voor landbouwminister Henk Staghouwer (nog) geen reden om de stop op de verhoging van de slachtsnelheid in te trekken. Hij wil eerst een praktijktoets uitvoeren.

De Kamer stemde ook voor permanent cameratoezicht en dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doorgaat met fysieke inspecties in slachthuizen. Bij dat cameratoezicht is een Kamermeerderheid voor beelden die live op afstand kunnen worden bekeken (binnen de kaders van de privacywet). Ook moet de NVWA zelf kunnen bepalen waar de camera's in slachthuizen worden geplaatst, om te voorkomen dat er dode hoeken ontstaan.

Definitieve sluiting slachthuizen
Een meerderheid is ook voor een zogeheten 'three strikes out'-handhavingsvoorstel en voor definitieve sluiting van slachthuizen die herhaaldelijk in de fout gaan bij onafhankelijk aangetoonde misstanden. Ook hoge boetes in relatie tot een delict, gevangenisstraf, beroepsverbod en levenslang verbod op het houden van dieren voor recidivisten binnen slachthuizen, kunnen op steun van de Kamer rekenen. Verder werd een motie aangenomen voor een roulatiesysteem binnen de NVWA-teams om intimidaties, dan wel te hechte banden met de slachthuisdirectie en -medewerkers, te voorkomen.

CO2-bedwelming
Ook een motie om de bandsnelheid van alle bedrijven opnieuw te bekijken en dat geen CO2-bedwelming mag worden toegepast om de bandsnelheid te verhogen, kon op voldoende steun rekenen. Een Kamermeerderheid wil verder dat slachterijen die over willen gaan op het bedwelmen met CO2 hiervoor geen toestemming krijgen. De minister van LNV heeft eerder aangegeven dat CO2-bedwelming van varkens moet worden uitgefaseerd, omdat deze niet diervriendelijk is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
grijze haren 25 Mei 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10898616/kamer-draait-slachterijen-de-duimschroeven-aan]Kamer draait slachterijen de duimschroeven aan[/url]
wat een boel onzin voor de slachterijen en dat voor beesten die over 5 min dood zijn terwijl toeslagaffaire maar voort duurd hoor niet over beroepsverbod
nee wij stappen op en na 9 mnd staan we er gewoon weer met een ander poppetje op departement maar lossen het niet op ligt niet in ons vermogen om nog wat te presenteren gaan we de slachterijen maar dwarsbomen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

Hoe beweegt varkensprijs buiten Europa?

Nieuws Varkensvlees

Europa produceert minder varkensvlees

Analyse Varkens

Lichtpuntjes varkensmarkt, maar geen jubelstemming

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in Europese Unie

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief