ForFarmers

Nieuws Halfjaarcijfers

ForFarmers geeft positieve winstwaarschuwing af

8 Juli 2022 - 1 reactie

ForFarmers heeft in een ongebruikelijke update aangegeven dat het resultaat in de eerste helft van 2022 hoger uitpakt dan eerder werd ingeschat. De oorzaak hiervan ligt bij positieve ontwikkelingen in het buitenland. Voor de tweede helft van dit jaar houden ze nog wel een slag om de arm.

Het beursgenoteerde veevoerbedrijf meldde in het eerste kwartaal nog zeer teleurstellende cijfers, de Ebitda halveerde toen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral de hogere grondstof- en energieprijzen hakten in op het resultaat. In het tweede kwartaal is de opwaartse lijn weer ingezet. In het eerste half jaar van 2021 noteerde de Ebitda €40,8 miljoen, met een nettowinst van krap €18 miljoen. Dit jaar zullen deze cijfers licht hoger zijn, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een substantiële daling.

Dit betekent dat het tweede kwartaal een stevig herstel heeft plaatsgevonden. Naar eigen zeggen doordat de hogere kosten konden worden doorbelast richting de afnemers in de vorm van hogere brokprijzen. Het herstel zit met name in het buitenland, zo wordt aangegeven zonder daar verder details over prijs te geven. De definitieve cijfers volgen half augustus. Dit betekent overigens niet dat het lek weer boven is, want vorig jaar omschreef oud-CEO Yoram Knoop de half jaarcijfers nog als zeer teleurstellend.  

Eindelijk goed nieuws 
Toch zal de ommekeer met name de beleggers als muziek in de oren klinken. Sinds 2018 zijn de resultaten bijna ieder kwartaal verslechterd. Een flink deel van de beurswaarde ging in rook op. Het aandeel noteert begin juli rond de koers van €2,70, wat ronduit laag is. Zodoende moest CEO Knoop plaatsmaken voor Chris Deen die sinds een week eindverantwoordelijk is. Wel heeft het aandeel opwaarts potentieel, zo gaf analist Guy Sips van de Belgische zakenbank KBC Securities vorige week aan in een interview met Boerenbusiness. Dit naar aanleiding van de plannen om de Britse activiteiten te fuseren met 2Agriculture.

Ondanks de betere resultaten durft ForFarmers nog niet vooruit te blikken naar de tweede helft van 2022. Door de onrust op de grondstof- en energiemarkten en de stikstofonzekerheid in Nederland is de onzekerheid te groot. Wel komt ForFarmers, waarschijnlijk na de zomer, met een update van de strategie. Aanvankelijk waren er plannen om buiten Europa te treden, maar die plannen worden waarschijnlijk bijgesteld. Sips denkt dat ForFarmers zich weer gaat focussen op de bestaande Europese thuismarkten: Nederland, België, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk wordt binnen Europa nog wel een zesde land aangeboord. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Boerke limburg 8 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10899473/forfarmers-geeft-positieve-winstwaarschuwing-af]ForFarmers geeft positieve winstwaarschuwing af[/url]
hoge kosten konden worden doorbelast aan de boeren....opnieuw zijn de boeren de sigaar en Forfarmers hun marge loopt op. schaam jullie diep.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Strategie

ForFarmers houdt kaarten nog even tegen de borst

Nieuws Chris Deen

Nieuwe CEO ForFarmers legt werk voorlopig neer

Achtergrond Halfjaarcijfers

ForFarmers laat zich niet uit over verloop voerprijs

Nieuws Halfjaarcijfers

Voerafzet ForFarmers daalt fors, ook lagere netto winst

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief