Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Onrust op varkensmarkt blijft opspelen

23 September 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

Na een opmars hebben de varkensprijzen een stabiele koers hervat. Hoewel prijsverlagingen concreet niet in de lucht hangen, borrelt het op de vleesmarkt wel een beetje. Dit terwijl het toch al onrustig is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rust in de markt is nog niet weergekeerd, hoewel de prijzen dat wel doen vermoeden. De actie van Vion om aan de garantieprijs te sleutelen, stuitte op behoorlijke weerstand. Ook de ingreep bij Van Loon om te stoppen met het inkopen op de DCA Beursprijs 2.0 roept vragen op. Het zijn signalen dat de varkensprijzen bij slachterijen hard aankomen, versterkt door overige kosten die ook niet mals zijn. De aangekondigde reorganisaties bij Tönnies en Danish Crown bevestigen eveneens dat de vleessector onder spanning staat.

Vleesafzet
De vleesafzet laat twee gezichten zien. De afzet richting het verssegment draait aan het begin van de herfst redelijk door, ondanks dat de koopkracht van consumenten onder druk staat. Het aanleggen van vleesvoorraden is echter een tweede, gezien de vrieskosten hoog zijn opgelopen. De varkensvleesmarkt voelt in algemene zin minder overtuigend aan dan in de afgelopen weken. Er zijn op dit moment bijvoorbeeld geen kopers die vanuit speculatief oogpunt een partij hammen zou opkopen.   

Het krappe varkensaanbod biedt tegelijkertijd tegenwicht. In Duitsland blijft het slachtcijfer steken onder het niveau van 750.000 slachtingen en in Nederland komen we amper boven de 300.000 varkens uit. Ten opzichte van de slachtcapaciteit in ons land zijn dit prima behapbare aantallen. 

DCA Beursprijs
De komende weken moet blijken welke kant de markt op gaat. Ergens voelt de markt wankel. Overigens oefenen slachterijen op dit moment geen druk uit op de varkensprijzen. Dat werkt een prijsdaling op de vleesmarkt alleen maar in de hand, zo is de gedachte. Voor volgende week daalt de DCA Beursprijs 2.0, op basis van de opgaven, met €0,01 tot €1,95 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens daalt met €0,01 tot €1,55 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden