Shutterstock

Nieuws Varkensprijs

Vion skipt Duitse prijs uit garantiesysteem

20 September 2022 - 4 reacties

Vion heeft de Duitse varkensprijs (VEZG) uit het prijsindexgarantie-systeem (PIG) geschrapt. De slachterij ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat de prijszetting op de Duitse varkensmarkt een eigen leven is gaan leiden en niet correspondeert met andere landen. Deelnemende leveranciers zijn vanmiddag (dinsdag 20 september) door Vion hierover per brief geïnformeerd.

De uitbetalingssystematiek is onderdeel van het ketenconcept Good Farming Balance. Hierin zijn de uitbetaalprijzen voor varkenshouders gebaseerd op een aantal internationale noteringen uit Duitsland, Denemarken, Spanje en België. Het systeem biedt varkenshouders de garantie dat Vion een internationaal gezien concurrerende prijs uitbetaalt. Op dit punt wringt echter de schoen.

Duitse prijs snel gestegen
De Duitse varkensprijs is de afgelopen weken namelijk veel sneller gestegen dan elders in Europa. Dit komt omdat het varkensaanbod in Duitsland erg krap is en slachterijen daar in hun prijszetting tot het uiterste gaan om varkens aan de haken te krijgen. Op basis van de wekelijkse slachtcijfers valt te concluderen dat een kwart van de slachthaken onbenut blijft. Vion spreekt van een sterk verstoorde marktsituatie die de slachterij op dit moment economisch pijn doet. Zodoende grijpt het vleesconcern nu in door de Duitse varkensprijs uit het mandje met noteringen te halen.

Volgens Vion valt dit niet onder het mom van het wijzigen van de spelregels tijdens de wedstrijd. De slachterij verwijst naar de spelregels waar Vion zich het recht hiertoe voorbehoudt. Dit neemt niet weg dat het voor deelnemende varkenshouders geen leuke boodschap is. Het opschorten van de Duitse notering begint vanaf volgende week. Het aandeel van de Duitse varkensprijs in het mandje (21%) wordt onder de overige landen verdeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
..... 20 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10900721/vion-skipt-duitse-prijs-uit-garantiesysteem]Vion skipt Duitse prijs uit garantiesysteem [/url]
zeer onbetrouwbare partner. Als het andersom was geweest had dit nooit gebeurd
Abonnee
varkenshouder 20 September 2022
Bij deze wijziging van de prijsberekening mag men dan als vleesvarkenshouder ook acuut stoppen met leveren onder deze voorwaarde ? Als de tot prijs vast stelling anders berekend gaat worden betekend dit eigenlijk een nieuwe afspraak?
Abonnee
rollade 21 September 2022
ik had verwacht op dit artikel meer reacties te lezen. Maar ik denk dat het een boel varkenshouders inmiddels al niet veel meer doet. Want eigenlijk is dit wel weer het zoveelste artikel, wat eigenlijk weer een negatieve stemming weergeeft over de varkenshouderij. Want volgens mij valt het saldo voor 2022 inmiddels veel meer tegen, dan dat we denken.
Abonnee
peter 22 September 2022
denk dat je gelijk hebt@rollade...iedereen kan doen wat ze willen zie je wel,en we kijken er al niet meer van op!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Duitse tak Vion voert druk op varkensmarkt op

Nieuws Rundvlees

Biologische tak Vion nu ook actief in rundvlees

Nieuws Vion Food Group

Miljoeneninvestering Vion in Duitse vleesverwerking

Nieuws Varkens

Vion verliest fors aantal varkens in Duitsland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief