Vion Food Group

Nieuws Varkens

Kredietverzekeraar ziet grote risico's in Vion

31 Maart 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Een kredietverzekeraar van leveranciers van Vion heeft de exposure op het slachtconcern teruggebracht naar nul. De verzekeraar vindt het risico te groot. Volgens Vion heeft het besluit maar beperkt invloed en staat de financiële positie niet onder druk.

Vion laat in een reactie weten dat het besluit van de kredietverzekeraar te maken heeft met de fors opgelopen varkensprijzen, waardoor de kredietlijnen sneller vollopen. Leveranciers(verenigingen) maken gebruik van meerdere verzekeraars. De kredietverzekeraar in kwestie heeft volgens Vion een zeer geringe exposure, waardoor het effect niet zo groot is. Om welke bedragen het gaat, geeft Vion niet prijs. Ook laat Vion in het midden om welke kredietverzekeraar het gaat, maar volgens een bron gaat het om Euler Hermes dat onderdeel is van Allianz Trade. 

Mocht Vion haar financiële verplichtingen richting de toeleveranciers niet kunnen nakomen, dan vergoedt de kredietverzekeraar de schade. Dit is naar de verklaring van Vion niet aan de orde. Het bedrijf zegt stabiele betalingen te hanteren.

Extra waakzaam
De motivatie van Vion omtrent de hoge varkensprijzen is een legitieme reden. Wat echter op de achtergrond ook meespeelt, is dat de activiteiten van Vion nou niet bepaald bekend staan om de hoge winstgevendheid. Kredietverzekeraars zijn dan extra waakzaam. Dit was ook de reden waarom Vion in 2019 in de clinch raakte met kredietverzekeraar Euler Hermes  toen het bedrijf de kredietverzekering in Nederland wilde halveren naar €20 miljoen. Later werd dat conflict opgelost.

In de markt doen geluiden de ronde dat leveranciers zouden stoppen met het leveren van varkens aan Vion, omdat het risico op financiële complicaties te groot zou zijn. Een zegsman binnen Vion spreekt deze geruchten met klem tegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
knor 2 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10903578/kredietverzekeraar-ziet-grote-risico-s-in-vion]Kredietverzekeraar ziet grote risico's in Vion [/url]
wat een slappe club
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Nieuws Agribusiness

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Analyse Varkens

Varkensslachters in ons land zien winst verdampen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden