Vion Food Group

Nieuws Varkens

Kredietverzekeraar ziet grote risico's in Vion

31 Maart 2023 - 1 reactie

Een kredietverzekeraar van leveranciers van Vion heeft de exposure op het slachtconcern teruggebracht naar nul. De verzekeraar vindt het risico te groot. Volgens Vion heeft het besluit maar beperkt invloed en staat de financiële positie niet onder druk.

Vion laat in een reactie weten dat het besluit van de kredietverzekeraar te maken heeft met de fors opgelopen varkensprijzen, waardoor de kredietlijnen sneller vollopen. Leveranciers(verenigingen) maken gebruik van meerdere verzekeraars. De kredietverzekeraar in kwestie heeft volgens Vion een zeer geringe exposure, waardoor het effect niet zo groot is. Om welke bedragen het gaat, geeft Vion niet prijs. Ook laat Vion in het midden om welke kredietverzekeraar het gaat, maar volgens een bron gaat het om Euler Hermes dat onderdeel is van Allianz Trade. 

Mocht Vion haar financiële verplichtingen richting de toeleveranciers niet kunnen nakomen, dan vergoedt de kredietverzekeraar de schade. Dit is naar de verklaring van Vion niet aan de orde. Het bedrijf zegt stabiele betalingen te hanteren.

Extra waakzaam
De motivatie van Vion omtrent de hoge varkensprijzen is een legitieme reden. Wat echter op de achtergrond ook meespeelt, is dat de activiteiten van Vion nou niet bepaald bekend staan om de hoge winstgevendheid. Kredietverzekeraars zijn dan extra waakzaam. Dit was ook de reden waarom Vion in 2019 in de clinch raakte met kredietverzekeraar Euler Hermes  toen het bedrijf de kredietverzekering in Nederland wilde halveren naar €20 miljoen. Later werd dat conflict opgelost.

In de markt doen geluiden de ronde dat leveranciers zouden stoppen met het leveren van varkens aan Vion, omdat het risico op financiële complicaties te groot zou zijn. Een zegsman binnen Vion spreekt deze geruchten met klem tegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
knor 2 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10903578/kredietverzekeraar-ziet-grote-risico-s-in-vion]Kredietverzekeraar ziet grote risico's in Vion [/url]
wat een slappe club
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Reorganisatie

Hoe Vion Duitse koe bij de horens wil vatten

Nieuws Varkens

Vleesconcern Vion neemt organisatie op de schop

Nieuws Varkens

Krimp Duitse varkensstapel komt hard aan bij Vion

Analyse Vion

Waarom verlate jaarcijfers Vion geen dienst bewijzen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox