Vion Food Group

Nieuws Jaarcijfers 2022

Vleesverwerker Vion opnieuw in de rode cijfers

29 Juni 2023 - Wouter Baan

Voor vleesverwerker Vion is 2022 een jaar om snel te vergeten. De jaarcijfers tonen namelijk een flinke onbalans tussen de baten en de kosten. Hoewel het onderliggend iets beter ging dan in 2021 toen eveneens een miljoenenverlies werd geïncasseerd, noteert het resultaat onder de streep een verlies van ruim €100 miljoen. Een groot deel hiervan valt toe te schrijven herstructurering en afwaardering. Dit als gevolg van flinke tegenwind op de Duitse markt.

Vion noemt een reeks oorzaken waarom het in 2022 tegenzat. Onder meer corona, Afrikaanse varkenspest in Duitsland, het arbeidstekort en kostinflatie (deels als gevolg van de oorlog in Oekraïne) rijden de marge in de wielen. De prijsstijgingen kan Vion naar eigen zeggen niet direct doorbereken aan haar klanten. Zodoende laat het de genormaliseerde Ebit een verlies zien van €23,5 miljoen. Het enige positieve hieraan is dat dit een fractie beter is dan het jaar daarvoor. Voor aandeelhouder ZLTO blijft er vanzelfsprekend weinig over voor dividenduitkering. De omzet steeg wel met ruim 15% naar €5,3 miljard. 

Herstructurering op Duitse markt
Daarmee is het verhaal nog niet klaar. Vion is namelijk genoodzaakt om een last op te nemen van maar liefst €63,5 miljoen voor herstructurering en afwaardering, waardoor het nettoverlies oploopt tot €108 miljoen. Dit speelt met name in Duitsland, waar Vion meer dan de helft van de omzet realiseert. De Duitse markt geeft de vleesverwerker al langere tijd flinke hoofdbrekers als gevolg van de snelle krimp van de varkensstapel. Uit recente cijfers van brancheorganisatie ISN blijkt dat het aantal varkensslachtingen op locaties van Vion vorig jaar met maar liefst 17,1% onderuit schoot tot 5,8 miljoen. Sinds 2020 is sprake van een teruggang van bijna 25%. Nergens was de krimp zo groot.

Hierdoor kampt Vion met een flinke overcapaciteit in de slachthuizen. In een branche waarbij de vaste kosten bij voorkeur over zoveel mogelijk slachthaken wordt uitgesmeerd, komt zo'n teruggang keihard aan. "De marktontwikkelingen in Duitsland zijn sneller gegaan dan we hebben voorzien. Daarom hebben we in de Duitse markt een significant deel van onze slachtcapaciteit verminderd en geconsolideerd", zegt CEO Ronald Lotgerink.

Verbeterplan voor op schema
Om het tij te keren is Vion vorig jaar een verbeterplan gestart met als doel om in 2025 een resultaatsverbetering van €150 te realiseren. Naar eigen zeggen loopt dit plan voor op schema. Ondertussen heeft Vion al diverse slachtlocaties in Duitsland gesloten. Kortgeleden werd aangekondigd dat de onderneming de Duitse activiteiten verder gaat herstructureren en onderbrengt in een aparte business unit, die los komt te staan van het Nederlandse deel.

Vion benadrukt dat de Nederlandse tak afgelopen jaar naar verwachting presteerde. Wel geeft Vion aan dat veel veehouders onvoldoende perspectief zien en daarmee liggen ook in eigen land dalende slachtaantallen in het verschiet. Dit tekent zich momenteel al volop af, gelet op de huidige marktomstandigheden in de varkenshouderij. Die staan in het teken van een krap aanbod.  De Nederlandse capaciteit is in lijn met de markt, maar we blijven hier scherp op", aldus Lotgerink.

Lees ook een interview met het management van Vion, bestaande uit CEO Ronald Lotgerink en CFO Tjarda Klimp. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vion doet water bij de wijn in Duits loondispuut

Analyse Agribusiness

Nederlandse agroreuzen in woelig vaarwater

Nieuws Varkens

Vion geeft duidelijk signaal af en verlaagt varkensprijs

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox