Vion Food Group

Nieuws Agribusiness

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

16 Januari 2024 - Wouter Baan - 6 reacties

Maar liefst vier van de vijftien locaties van Vion in Duitsland worden verkocht of gesloten. Het vleesconcern neemt hiermee rigoureuze maatregelen om de problemen op de Duitse markt te tackelen. Concurrent Tönnies gaat met twee van de fabrieken aan de haal. Dit blijkt uit documenten die in handen zijn van de redactie, maar nog niet door Vion officieel zijn bevestigd. Wel geeft Vion aan later deze dag met informatie naar buiten te treden.

In het kort houdt het plan in dat de runderslachterij in Altenburg en de hamfabriek Ahlener Fleischhandel aan Tönnies worden verkocht. De locatie in Perleberg waar varkens worden uitgebeend, wordt verkocht aan Uhlen. Waarschijnlijk worden de transacties nog in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond, mits de mededingingsautoriteiten akkoord gaan met de deals. Voor de locatie in Emstek, waar wekelijks 60.000 tot 70.000 varkens worden geslacht, heeft Vion geen koper kunnen vinden. De biedingen die binnenkwamen, zo valt te lezen, vindt Vion niet aanvaardbaar. Dit betekent dat voor 750 medewerkers het doek valt. In Emstek wordt waarschijnlijk eind maart het laatste varken geslacht, waarna de locatie dichtgaat.

Geruchten
Op de achtergrond gonst het al langer van de geruchten dat Vion bezig is om de Duitse markt te reorganiseren. Vorig jaar zomer werden de Duitse activiteiten al in een aparte business unit gestoken met als doel om de problemen aan te pakken. Al twee jaar op rij draait Vion stevige verliezen. Mede door een reservering voor de Duitse activiteiten liep het verlies in 2022 op tot meer dan €100 miljoen. Toch zijn de bovengenoemde verkopen en sluitingen opvallend te noemen. Allereerst vanwege de forse omvang, maar ook omdat Vion in oktober nog glashard ontkende met de afstoot of verkoop van locaties bezig te zijn. Er zouden geen locaties worden verkocht of gesloten, zo luidde toen de boodschap op beweringen die Farmers Defence Force deed.

Afrikaanse varkenspest
Als motivatie voor het besluit wijst Vion onder meer naar de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland, waardoor de export naar derde markten een aantal jaar geleden werd stilgelegd. Ondertussen zijn verschillende afzetmarkten wel weer geopend, al is de Chinese nog dicht. Mede daardoor kunnen de activiteiten van Vion in Duitsland niet winstgevend worden geëxploiteerd. Ook de krimp van de Duitse varkensstapel, waardoor in de fabrieken overcapaciteit is ontstaan, drukt de winstgevendheid. Helemaal terugtrekken uit Duitsland wil Vion niet: "We blijven ons inzetten voor het bouwen van duurzame toeleveringsketens die boeren, klanten en partners met elkaar verbinden", aldus CEO Ronald Lotgerink.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Toon 16 Januari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10907523/vion-grijpt-in-en-trekt-zich-deels-terug-uit-duitsland]Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland[/url]
Tjonge wat een slachting!
Abonnee
Henry 16 Januari 2024
NCB
Coveco
Dumeco
Vion.
Hebben die wel ooit winst gemaakt?
jean 16 Januari 2024
alles betaald door de nl varkenshouderij!! tis een grote schande. wat zeggen ze ook alweer , lean en mean??
Abonnee
bw 16 Januari 2024
@Henry , Ja toch wel. Toen de gebroeders Helmer werden binnengehaald .
Abonnee
mester 16 Januari 2024
"Ondertussen zijn verschillende afzetmarkten wel weer geopend, al is de Chinese nog dicht. Mede daardoor kunnen de activiteiten van Vion in Duitsland niet winstgevend worden geëxploiteerd. Ook de krimp van de Duitse varkensstapel, waardoor in de fabrieken overcapaciteit is ontstaan, drukt de winstgevendheid."

Waarom lukt Tönnies het dan wel???
Abonnee
boerke 16 Januari 2024
En daarom moet de Nederlandse varkens prijs omlaag.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Analyse Varkens

Varkensslachters in ons land zien winst verdampen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden