Shutterstock

Nieuws Varkens

Na vier jaar daalt Chinese varkensproductie weer

17 April 2024 - Wouter Baan

In het eerste kwartaal heeft China minder varkensvlees geproduceerd, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerst in vier jaar laat de productie per kwartaal daarmee een daling zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de varkensvleesproductie met 0,4% tot 15,83 miljoen ton. Dit is de eerste daling sinds het tweede kwartaal van 2020. Het aantal geslachte varkens in het eerste kwartaal daalde met 2,2% naar verhouding harder dan de vleesproductie. In totaal ging het om 194,6 miljoen varkens, zo blijkt uit Chinese statistieken die gisteren zijn gepubliceerd. 

De bovenstaande statistieken zijn opvallend. Chinese slachterijen zouden in de afgelopen maanden juist behoorlijk het tempo erin hebben gehouden, vanwege uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Dit motiveerde varkenshouders om hun dieren sneller te laten slachten, wat doorgaans leidt tot lagere aflevergewichten. Dit komt in de cijfers echter niet direct naar voren.

Vermoedelijk zet het dalend aantal slachtingen de komende kwartalen door, want de Chinese overheid heeft recent beleid geformuleerd om de omvang van de zeugenstapel terug te brengen. Dit met als doel om de relatief lage Chinese varkensprijzen te ondersteunen. Ondertussen laat de omvang van de varkensstapel een behoorlijke daling zien. Eind maart telde China 408,5 miljoen varkens, zo tonen algemene Chinese statistieken aan. Dit is 5,2% lager dan een jaar eerder. Separate data van het Chinese landbouwministerie blijkt dat de zeugenstapel eind februari 6,9% lager noteerde op 40,4 miljoen. 

Schommelde varkensprijs
Hoewel de dieraantallen behoorlijk rap opdrogen, bewegen de varkensprijzen in China nog niet overtuigend omhoog. Sinds begin van dit jaar is er sprake van schommelende marktbewegingen, waarbij de trend op dit moment weer neerwaarts is. Tevens bewegen de prijzen ver onder het langjarig gemiddelde. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden