Boerenbusiness Call

Boycot Rusland drukt winst FrieslandCampina

12 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

FrieslandCampina heeft over 2014 een winst geboekt van 303 miljoen euro. Dat is weliswaar 93 procent meer dan het jaar ervoor, maar dit komt met name door eenmalige baten. De melkprijs over 2014 komt uit op gemiddeld 42,70 euro per 100 kg, een halve procent minder dan het jaar ervoor.

80

miljoen

euro lijdt FrieslandCampina schade door Rusland

Dit heeft FrieslandCampina donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers, De winst van het zuivelconcern is echter vertekent. Eenmalige posten hebben namelijk bijdragen aan het opvoeren van het resultaat. Zo kwam 131 miljoen euro vrij door een aanpassing van de pensioenregeling voor de werknemers van FrieslandCampina, die aan de winst kon worden toegevoegd. Ook leverde de brand van de kaasfabriek in Gerkersklooster FrieslandCampina, dankzij de verzekering, een boekwinst op van 20 miljoen euro.

Zonder deze baten kwam de winst uit op 284 miljoen euro, 13,1 procent minder dan in 2013.  Vooral de Rusland-boycot heeft het resultaat van FrieslandCampina gedrukt. Het concern was voor de boycot de grootste exporteur van kaas naar Rusland en schat de omzet- en winstderving van de boycot op 80 miljoen euro. Ook heeft FrieslandCampina 46 miljoen euro verloren op valutatransacties, met name in Indonesië (waar de roepia devalueerde), Nigeria (door de onstabiele politieke situatie) en Rusland, waar de roebel door de boycot ook onderuit ging.

Daarbij was er in 2014 ook een dalende vraag op de belangrijke zuivelmarkten in Azië en Europa, constateerde topman Cees 't Hart op de persbijeenkomst. Zo daalde de vraag naar zuivel in landen als Indonesië en Vietnam fors, terwijl ook in Nederland en Duitsland de verkopen van zuivelproducten onder druk stonden. De omzet kwam uit op bijna 11,35 miljard euro, 0,6 procent meer dan in 2013.

De gemiddelde melkprijs van 42,70 euro per 100 kg is opgebouwd uit de garantieprijs van 39,38 euro, de prestatietoeslag van 1,86 euro en de uitgifte van de ledenobligaties van 1,07 euro. Inclusief weidegang en bijzonder melkstromen komt hier nog eens 0,39 euro bovenop. Hierdoor vindt er een nabetaling plaats van totaal 3,32 euro per 100 kg.

Bovenop de garantieprijs heeft FrieslandCampina dus 277 miljoen euro aan de leden-melkveehouders uitgekeerd, 5 miljoen euro minder dan in 2013. In totaal heeft FrieslandCampina 4,1 miljard euro uitgekeerd aan de leden-melkveehouders in 2014, eenderde meer dan in 2010.

Net als de voorgaande jaren, doet FrielandCampina geen concrete uitspraken over de resultaten voor dit jaar. Veel hangt af van het mogelijk opheffen van de handelsboycot van Rusland en het volume aan melkpoeder dat China gaat importeren. Deze ontwikkelingen zijn van grote invloed op de mondiale zuivelmarkt. 'Als de Russische grens weer open gaat, betekent dit niet direct dat de export van bijvoorbeeld kaas weer vol op gang komt', waarschuwt 't Hart. 'De economische situatie is in Rusland sterk veranderd en het is maar de vraag of we met dezelfde handelspartijen zaken kunnen doen als voor de boycot.'

Boerenbusines-redacteur Elze Kuiper had voorafgaand aan de persconferentie een Call met  Boerenbusiness-watcher Eric de Lijster over de jaarcijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden