Op dinsdag 8 augustus tekenden partijen in de biologische sector een convenant die aan moet zetten tot een transitie naar ziekteresistente biologische aardappelrassen. 'De belangrijkste stap daarbij is dat ook de retailsector bereid is om de resistente aardappel voorrang te geven', aldus Edith Lammerts van Bueren, senior onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut en hoogleraar bij Wageningen UR.
Is de robuuste aardappel ook haalbaar voor de gangbare teler? En hoe zit het met de hybride-aardappelen? Ook die onderwerpen worden behandeld door Lammerts van Bueren.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/bb-tv/video/10875626/ook-gangbare-teler-heeft-baat-bij-resistente-aardappel][/url]
De journalist van BB, Niels vd Boom, stelt niet echt scherpe vragen. Als je de tekst van het convenant goed leest, dan valt het nodige op:Dit is een reactie op dit artikel:
1) Misbruik van koper als bladbemester wordt nog tot 2020 goedgekeurd. Kan Edith Lammerts van Bueren dit ook verdedigen? Het kopergebruik was in 2016 ronduit slecht voor het imago van de biologische sector.
2) resistentie kan snel doorbroken worden als phytophthora zich muteert. Daarom adviseren de veredelaars om toch met gewasbeschermingsmiddelen te blijven spuiten. Veel minder vaak en een veel lagere dosering.
Juist de biologische sector kan niet aan bespuitingen beginnen! Gaat de biologische sector nu de resistentie doorbreken, door rassen onbeschermd te telen. Daarmee kan de biologische sector jaren van innovatie teniet doen, en het verprutsen voor de gangbare sector?
3) En wat biedt het convenant nu eigenlijk? De retail mag nog steeds vasthouden aan haar eigen kwaliteitseisen, en dus de resistente rassen alsnog links laten liggen indien ze op een enkel kenmerk in kwaliteit tekort schieten.
Het is vooral een "ruim baan voor koper" convenant.