BB TV Edin Mujagic

Banken worden in verlenen kredieten nog strenger

3 Februari 2023 - 2 reacties

De banken in Nederland worden in de loop van het jaar nog strenger in het verlenen van kredieten aan het bedrijven. Daarbij gaat het rentetarief ook nog eens omhoog. Dit is het gevolg van de rentestappen die de Europese Centrale Bank (ECB) zet, zo zet Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, uiteen in een gesprek met Eric de Lijster op Foodbusiness TV. 

De ECB besloot gisteren de depositierente met een half procentpunt te verhogen tot 2,5%. Ook kondigde bankpresident Christine Lagarde het voornemen aan half maart nog een gelijke stap te maken in het verhogen van de rente. Dit alles om de hoge inflatie in de eurozone te beteugelen. Dit beleid gaan het Nederlands bedrijfsleven, dus ook in de foodbusiness, volgens zeker merken in de financiering of herfinanciering.

Daarbij wordt ook de pijn van de inflatie in steeds meer sectoren duidelijker gevoeld, vervolgt Mujagic. Zo is de voedselinflatie de afgelopen maand januari verder opgelopen, hetgeen consumenten kunnen merken in de prijzen in het winkelschap. Deze prijsstijgingen zijn nog niet voorbij en gaan de komende periode ook door, zo verwacht Mujagic. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

Meer over

InflatieRente
Reacties
2 reacties
Abonnee
sonny 3 Februari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/video/10902781/banken-worden-in-verlenen-kredieten-nog-strenger]Banken worden in verlenen kredieten nog strenger[/url]
Hoeveel wegen leiden er naar Rome?!!
Abonnee
Zeewind 4 Februari 2023
Het is dus echt tijd voor de sector om een eigen investeringsfonds in het leven te roepen bij voorkeur met sector kapitaal . Investerings fonds wordt gevormd door leden die direct participeren in de landbouw sector breed en derhalve lid worden van de coöperatie. Deze coöperatie kan ook grond aankopen van leden die stoppen en geen opvolger hebben . suggestie : leg deze optie voor aan Flynth voor nadere uitwerking. Volgens mij mag een coöperatie aan haar leden geld verstrekken tegen voorwaarden, mag zij leden die geld inleggen een vergoeding geven naar rato van afspraken bijv in natura dooraankoop certificaten Ha grond in grondbank. Ik voorzie dat grondprijs stabiel of hoog gaat ivm vraag.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Opinie Han de Jong

Recessie-debat niet beslist, armoede in enig perspectief

Podcast Valuta met Joost Derks

'Renteverhogingen lopen langzaam op hun einde'

Opinie Han de Jong

Hoe snel is Nederland weer uit de recessie?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox