Interview Leonie Chapel

Tegensprekende data over leden en aantal boeren

11 Maart 2023 - Redactie Boerenbusiness - 15 reacties

Data over boerenbedrijven sluiten tussen de verschillende overheden en organisaties lang niet altijd op elkaar aan. Niet alleen voor wat betreft het aantal bedrijven, maar ook als het gaat om hun grootte en soort activiteiten. Ledenorganisaties als LTO Nederland hanteren diverse en verouderde cijfers over hun ledenaantallen, terwijl ook andere organisaties daar schimmig over zijn. Boerin en onderzoeker Leonie Chapel-Bosch heeft de afgelopen vijf jaar onderzoek gedaan naar de correlatie en de betrouwbaarheid van de agrarische data en naar het aantal leden van LTO. In een videogesprek dat Boerenbusiness met haar had, legt ze uit wat zij heeft ontdekt en wat haar conclusies zijn.

Hoeveel leden heeft LTO Nederland? En hoeveel boeren in totaal telt Nederland eigenlijk? Het antwoord op deze vragen lijkt simpel: vraag het LTO en controleer de totalen bij het CBS. Wie dat doet, krijgt desgevraagd van LTO te horen dat de organisatie zo'n 35.000 leden heeft, zoals ook de website vermeldt. Dit ledental staat dan voor een representativiteit van 53%, wat betekent dat het totale aantal landbouwbedrijven zo'n 66.000 bedraagt. Wel per stand 2018, want dat is het jaar dat LTO de zaak heeft laten onderzoeken. 

Helaas begint daar de verwarring al een beetje, want het CBS meldt, op basis van de jaarlijkse landbouwtelling dat er in 2018 in totaal 53.910 bedrijven werden geteld en in 2021 nog 52.107. Voorzitter Sjaak van der Tak stuurde kort geleden bovendien een tweet uit waarin hij het ledental per 2021 in het jaarverslag ziet staan op 30.676 stuks. Nog steeds uitgaande van 53% representativiteit, zou het totaal aantal bedrijven in dat jaar bijna 57.900 hebben moeten bedragen.
 

Een deel van het verschil kan worden veroorzaakt door de toepassing van uiteenlopende uitgangspunten. Het CBS gaat uit van een standaard omzet vanaf €3.000. LTO Nederland zegt alleen bedrijven te tellen met een standaard omzet vanaf €25.000. Met dat bedrag is in ieder geval gerekend bij het representativiteitsonderzoek dat in 2018 is laten doen door WUR, zo wordt gesteld.

Vijf jaar speurwerk
Onderzoeker Leonie Chapel komt tot heel andere conclusies. Eerst wilde ze vooral weten hoeveel leden, draagvlak en representativiteit met name LTO Nederland heeft. Gaandeweg raakte ze net zo geïnteresseerd in de hele context: hoeveel boerenbedrijven telt Nederland überhaupt? Ze ontdekte dat de registers van het CBS, van RVO en ook van de I&R-databasis voor de veehouderij bepaald niet op elkaar aansluiten, niet alleen voor wat betreft het aantal bedrijven, maar ook als het gaat om hun grootte en soort activiteiten.

Volgens Chapel is het ledental dat LTO Nederland opgeeft, veel te hoog, of er nu 35.000 leden of bijna 31.000 stuks. Ze meent, na vergelijking van allerlei registers dat LTO Nederland ongeveer zo'n 11.500 bedrijven als lid moet hebben.  Het aantal leden is moeilijker te bepalen, want per bedrijf kunnen meerdere personen lid zijn.
Gerekend naar aantal bedrijven heeft LTO volgens Chapel bepaald geen 53% representativiteit, tussen de 15% en 20%, afhankelijk van de deelsector. Om de representativiteitsgraad te bereiken die nodig is voor bijvoorbeeld een algemeen verbindend verklaring (AVV) te kunnen verkrijgen via bijvoorbeeld BO akkerbouw, ZuivelNL of aan een landbouwtafel, is de steun van andere organisaties hard nodig. Ook van die andere ledenorganisaties/vakbonden – zoals NMV (melkvee), NAV (akkerbouw), POV (varkens) – zijn de ledentallen niet helder. De NMV heeft er zo'n 2.000, de anderen minder. Hetzelfde geldt voor de actiegroepen, zoals Farmers Defence Force (FDF), Dutch Dairymen Board en Agractie. De FDF meldt er ongeveer 5.000 te hebben, de DDB wil geen aantallen noemen, maar zegt de tweede melkvee-organisatie te zijn. Agractie meent dat haar ledental bekend is, maar noemt desgevraagd geen concrete aantallen.

Meer documentatie
Zouden de bedrijven in de agribusiness ook worden meegenomen in de LTO-cijfers, dan heeft de grootste belangenbehartiger wel meer leden dan genoemde 11.500, maar dan daalt wel de representativiteit nog verder, omdat het percentage leden dan moet worden afgezet tegen een totaal van bijna 110.000 bedrijven in de agribusiness.

Voor haar onderzoek vergeleek Chapel zowel de registers van het CBS, van RVO Nederland als van het I&R systeem en de GIAB-database (GIAB = Geografische Informatie Agrarische Bedrijven).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Reacties
15 reacties
Abonnee
ex lid 11 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/video/10903083/tegensprekende-data-over-leden-en-aantal-boeren]Tegensprekende data over leden en aantal boeren [/url]
dat worden Kamervragen.
en lto weg van de onderhandelingen tafel bij het landbouw akkoord
Abonnee
takkie 11 Maart 2023
doofpot.......
Abonnee
peter 11 Maart 2023
Net weer even jammer dat ze zelf ook de aantallen niet kan noemen na zoveel jaren onderzoek
Abonnee
Louis Pascal de Geer 11 Maart 2023
Een groot compliment voor Leonie Chapel voor haar moedig en hardnekkig onderzoek over wát waar is over wat wij worden voorgeschoteld over boeren, hun organisaties en activiteiten. Het moet enorm frustrerend zijn om als melkveehoudster zoveel fantasieën te moeten ontdekken, Wat een troep zonder agribusiness, zonder gemengde bedrijven WAT IS ER AAN DE HAND????
Eigenlijk gaat alles in elkaar passen en wordt het glashelder dat er veel wordt gemanipuleerd om vooral niet duidelijk, niet transparant te zijn en als zodanig iedereen een vertekend beeld te geven. Een enorm schot in de eigen voet wat een serieus overleg met de samenleving vrijwel onmogelijk maakt.
Abonnee
jan 11 Maart 2023
heb laatst ook mijn lidmaatschap gestopt
dan bellen ze je nog een half uur om je om te praten

net iets meer dan 50% van de leden was voor overleg landbouw akkoord
maar klopt dat wel????
Abonnee
jan 11 Maart 2023
en wat ook niet iedereen weet
Nieuwe oogst is niet van LTO
nieuwe oogst heeft een eigen redaktie , en Lto mag het blad gebruiken om hun nieuws te melden
Abonnee
insider 11 Maart 2023
dat klopt redactrice van no is een d66 lid en groot volger van kaag en de groot.
regelbedenker 11 Maart 2023
Dit laatste, dat geeft alles aan, dit maakt duidelijk dat lto er totaal niet meer toe doet, maar dat ze enkel nog gedoogd worden, om de sector verder af te breken
Abonnee
boer koekoek 12 Maart 2023
de boeren willen het niet zien. maar lto is er niet voor de boeren. lto is er voor den haag.
de voorzitter is niet voor niets geen gekozen voorzitter en praktiserend boer.

let op. voorzitter is oud cda beroeps bestuurder. hoofd redactrice ledenblad is er neergezet door d66.
lees haar columns maar eens na.

tel uit je winst
Abonnee
Nog geen Robot 12 Maart 2023
Geen wonder dat extremisten zich zo zorgen gaan maken om de dieraantallen.
Abonnee
jan 12 Maart 2023
wat gaan we er mee doen deze week, LTO?
Abonnee
CM 12 Maart 2023
LTO als belangenbehartiging vd boer,tuinder en visser is achterhaald. Waarom zin Agractie ,FDF ,Melkveehouderij bond e.a opgericht? Wegens falen van die LTO; niet meer en niet minder.Ze heffen zichzelf op.
Abonnee
Jurriaan 12 Maart 2023
Ik betaalde nieuwe oogst in het verleden toch echt via de contributie van LTO Noord. Heb het altijd als ledenblad gezien en nooit iets kritisch over LTO gelezen.
Abonnee
daan 12 Maart 2023
zolang LTO wordt gesponserd door Den Haag blijft het een schimmige club
Abonnee
petatje 12 Maart 2023
Jurriaan schreef:
Ik betaalde nieuwe oogst in het verleden toch echt via de contributie van LTO Noord. Heb het altijd als ledenblad gezien en nooit iets kritisch over LTO gelezen.
Tuurlijk staat er in nieuwe oogst niets kritisch over LTO. Verbaast je toch zeker niet?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws melk

Twee miljard kilo meer melkimport door krimp vee

Achtergrond Stikstofstemming

Smoesjes van Christianne, Renure-kroontje voor Piet

Nieuws Stikstof

PAS-melders hebben even iets meer ademruimte

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden