Vooral Frankrijk verrast positief

Eurozone ontloopt een nieuwe recessie

14 November 2014 - Edin Mujagic

De economie van de eurozone heeft voorlopig in ieder geval een nieuwe recessie ontlopen. Eerder deze ochtend sijpelden de cijfers over economische groei uit de belangrijke eurolanden binnen. Eerst meldde Frankrijk dat de economie in het derde kwartaal 0,3 procent was gegroeid vergeleken met een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar was er nog sprake van een krimp. Analisten hadden wel gerekend op groei, maar minder dan 0,3 procent dus er was sprake van een aangename verrassing.

Een half uur na de Franse statistici meldden hun Duitse collega’s dat de grootste economie van Europa licht is gegroeid in dezelfde periode, met 0,1 procent. Aangezien de Duitse economie in het tweede kwartaal nog licht gekrompen was, was dat ook goed nieuws. De vrees bestond dat de Duitse economie in een recessie was gekomen, daarvan is sprake als een economie twee kwartalen achter elkaar krimpt, maar daar is dus geen sprake van.

Italië drukte de pret wel enigszins toen uit Rome het bericht kwam dat de Italiaanse economie gekrompen is. Omdat dat in het tweede kwartaal ook al het geval is geweest betekent dat dat Italië in een nieuwe recessie verkeert.

Na de landencijfers kwamen ook de experts van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, met hun cijfers over economische groei én inflatie voor de hele eurozone. De economie ervan dikte met 0,2 procent aan en de inflatie bedroeg in oktober 0,4 procent.

0,2

procent

bedroeg de economische groei in de eurozone in het derde kwartaal

Al met al is er sprake van groei in het derde kwartaal in alle eurolanden behalve Italië en Cyprus (er zijn nog geen cijfers bekend voor enkele eurolanden maar het gaat om kleine leden van de muntunie). In Duitsland stoelde de groei vooral op de gestegen binnenlandse vraag wat goed nieuws is.

Deze cijfers zijn goed nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB). Het bestuur ervan vergadert begin december over monetair beleid. Het economisch herstel in de eurozone blijft overigens wel zeer zwak en uiterst kwestbaar voor een schok van buitenaf.

En ondanks deze beter dan verwachte cijfers over economische groei in met name Frankrijk, blijft de kans wel groot dat de ECB-economen in december de voorspellingen over economische groei en inflatie omlaag zullen aanpassen. Daardoor neemt de kans toe dat de ECB volgend jaar met nieuwe maatregelen zal komen, zoals het op grote schaal opkopen van staatsobligaties in de eurozone om de rente’s omlaag te drukken. De kans op een verdere daling van EUR/USD op de vergaderingdag en in aanloop ernaartoe is dan ook groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden