Shutterstock

Nieuws Brexit

Ierland vreest voor no deal en vraagt EU om steun

6 Januari 2019

Ierland gaat de Europese Unie (EU) om honderden miljoenen euro's steun vragen als de Britten zonder duidelijke afspraken uit de EU stappen. Dat meldt Business Insider donderdag 3 januari.

De vrees dat het Verenigd Koninkrijk (VK) in 3 maanden met een 'no deal' vertrekt, is groot. Politiek gezien is de verhouding tussen de republiek en het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) gevoelig. En economisch is Groot-Brittannië een van de grootste handelspartners van Ierland.

Michael Creed, minister van Landbouw, heeft tegen de Irish Independent gezegd dat hij grote verliezen vreest bij een chaotische brexit. Het gaat om megabedragen, zei Creed. De export van Iers vlees gaat voor de helft naar Groot-Brittannië (en Noord-Ierland). De republiek voert ook een enorme hoeveelheid zuivel uit naar de Britten, bijvoorbeeld 80.000 ton cheddar per jaar. En de Ierse vissers halen ongeveer 33% van hun vangst uit Britse wateren.

Nederland ook beducht voor 'no deal'
Ook de Nederlandse regering wil voorbereid zijn op een chaotisch vertrek van het VK. Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, vroeg afgelopen november al extra bevoegdheden aan de Tweede Kamer om maatregelen te treffen. "Hoewel we streven naar een onderhandelde brexit, moeten we rekening houden met het geval dat er geen overeenkomst komt."

Een 'no deal' betekent ook dat plots tal van internationale akkoorden op het gebied van luchtverkeer, medicijnen en nucleair materiaal niet meer van kracht zijn. Dit kan voor tal van praktische problemen zorgen bij het transport van goederen en geldstromen tussen het VK en de EU.

Tijdelijk akkoord
Een manier om aan zo’n chaotische breuk te ontkomen, is wanneer de EU en het VK eenzijdig verklaren dat ze bijvoorbeeld gedurende een periode van 6 maanden bestaande akkoorden handhaven. Dit zou de facto een tijdelijk uitstel van de brexit betekenen.

Lees meer op Business Insider:
Britse regering steunt het brexit-akkoord van May, maar niet van harte
Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is
De rente loopt wereldwijd rap op, maar deze kansen liggen er

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Export

Minder export naar VK van landbouwproducten

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Inside Aardappelen

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Nieuws Brexit

VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief