Shutterstock

Nieuws Brexit

Ierland vreest voor no deal en vraagt EU om steun

6 Januari 2019

Ierland gaat de Europese Unie (EU) om honderden miljoenen euro's steun vragen als de Britten zonder duidelijke afspraken uit de EU stappen. Dat meldt Business Insider donderdag 3 januari.

De vrees dat het Verenigd Koninkrijk (VK) in 3 maanden met een 'no deal' vertrekt, is groot. Politiek gezien is de verhouding tussen de republiek en het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) gevoelig. En economisch is Groot-Brittannië een van de grootste handelspartners van Ierland.

Michael Creed, minister van Landbouw, heeft tegen de Irish Independent gezegd dat hij grote verliezen vreest bij een chaotische brexit. Het gaat om megabedragen, zei Creed. De export van Iers vlees gaat voor de helft naar Groot-Brittannië (en Noord-Ierland). De republiek voert ook een enorme hoeveelheid zuivel uit naar de Britten, bijvoorbeeld 80.000 ton cheddar per jaar. En de Ierse vissers halen ongeveer 33% van hun vangst uit Britse wateren.

Nederland ook beducht voor 'no deal'
Ook de Nederlandse regering wil voorbereid zijn op een chaotisch vertrek van het VK. Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, vroeg afgelopen november al extra bevoegdheden aan de Tweede Kamer om maatregelen te treffen. "Hoewel we streven naar een onderhandelde brexit, moeten we rekening houden met het geval dat er geen overeenkomst komt."

Een 'no deal' betekent ook dat plots tal van internationale akkoorden op het gebied van luchtverkeer, medicijnen en nucleair materiaal niet meer van kracht zijn. Dit kan voor tal van praktische problemen zorgen bij het transport van goederen en geldstromen tussen het VK en de EU.

Tijdelijk akkoord
Een manier om aan zo’n chaotische breuk te ontkomen, is wanneer de EU en het VK eenzijdig verklaren dat ze bijvoorbeeld gedurende een periode van 6 maanden bestaande akkoorden handhaven. Dit zou de facto een tijdelijk uitstel van de brexit betekenen.

Lees meer op Business Insider:
Britse regering steunt het brexit-akkoord van May, maar niet van harte
Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is
De rente loopt wereldwijd rap op, maar deze kansen liggen er

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Export

Minder export naar VK van landbouwproducten

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport zet opnieuw stapje terug

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox