Shutterstock

Nieuws Agro Vertrouwensindex

Veehouders zien toekomst rooskleurig in

21 Februari 2019 - 9 reacties

De melkveehouders en varkenshouders in Nederland zijn sinds het laatste kwartaal van 2018 beduidend optimistischer over de toekomst. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van Wageningen University & Research (WUR).

Het algemeen vertrouwen van zowel melkveehouders als varkenshouders is in het vierde kwartaal van 2018 gestegen. Dat laat een nieuwe update van de Agro Vertrouwensindex zien. Daarnaast verwachten beide groepen dat de economische situatie op de lange termijn beter wordt.

In deze index wordt aan de hand van een enquête het vertrouwen van de agrarisch ondernemers gemeten. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen de huidige situatie op het bedrijf, het economisch vooruitzicht op de korte termijn (12 maanden) en het vooruitzicht op de lange termijn (2 tot 3 jaar). Daarnaast wordt teruggekeken naar het afgelopen jaar.

Positiviteit onder varkenshouders verrassend
Het is enigszins verrassend dat het vertrouwen bij de varkenshouders in Nederland is gestegen. Uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro bleek namelijk dat de varkenshouders het in de laatste maanden van 2018 financieel zwaar hebben gehad. Vooral in het vierde kwartaal daalde de rekening-courantpositie van de varkenshouders.

In de Agro Vertrouwensindex scoren varkenshouders vooral goed als het gaat om de toekomstverwachting. De index komt uit op een score van 9,9 punten, wat 3,1 punten hoger is dan 1 kwartaal eerder. Dat betekent dat het overgrote deel van de respondenten een positief beeld ervaart wat betreft de varkenshouderij.

Stemming onder melkveehouders verbeterd
Ook melkveehouders in Nederland tonen een stijging in het vertrouwen. Dit komt met name door een toename in het toekomstvertrouwen, zowel voor de lange als de korte termijn. Ook de positieve stemming onder de melkveehouders is toegenomen. Daarentegen zijn zij niet te spreken over de afgelopen maanden; het indexcijfer hiervoor bedraagt dan ook -21,4 punten en bleef nagenoeg gelijk tot het kwartaal daarvoor.

Het algemeen vertrouwen bij de melkveehouders ligt hoger dan bij de varkenshouders. De score komt uit op 18,1 punten, wat een stijging van 5,8 punten is ten opzichte van het derde kwartaal in 2018. Het vertrouwen is de eerste helft van 2018 flink gedaald, maar lijkt zich nu te herstellen.

Agro Vertrouwensindex
De Agro Vertrouwensindex van de WUR werkt op basis van een schaal van -100 tot 100 punten. Als de score op 0 punten uitkomt, dan zijn evenveel ondervraagden positief als negatief. In de enquête wordt gevraagd naar de kosten, opbrengstprijzen, productie, omzet en winst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
dirk 21 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881436/veehouders-zien-toekomst-rooskleurig-in]Veehouders zien toekomst rooskleurig in[/url]
Pluimvee is geen vee?
Abonnee
Kjol 21 Februari 2019
Werkt de WUR misschien ook voor het PBL? Dan kunnen de cijfers kloppen, echter zijn het in dat geval waarschijnlijk cijfers uit een ver verleden.
Ik ken geen enkele veeboer die plots optimistischer geworden is, in tegendeel, het zal wel een politiek bevallig onderzoekje geweest zijn voor Schouten.
vanplateringen 21 Februari 2019
Nou, nou, Kjol niet zo achterdochtig.......... De politiek is toch maar zelden of nooit op een leugentje te betrappen.....Alsjeblieft Kjol, je moet je niet zo aanstellen zeg.
Kjol 21 Februari 2019
Ja precies, met de huidige kapiteins koersen we af op een catastrofe. Laten we hopen dat het schip uiteindelijk blijft drijven....
Jpk 21 Februari 2019
Het iis net een sex enquete dus fake nieuws
schoenmakers1 21 Februari 2019
kreeg vandaag een enquête te doen over gewasbescherming, ben afgehaakt, ik kon enkel antwoorden invullen die ik niet wilde, misschien is het hier ook zo gegaan, maar dan wel ingevuld
Natcos 22 Februari 2019
Enguete ook gehad, wat een drama. Eigenlijk mag je alleen invullen; ik ben een gifspuiter, moet me schamen tov mijn omgeving en moet hier zsm mee ophouden.
Suggestieve bullshit om met de alvast bekende uitkomsten beleid te kunnen maken wat ze de stad leuk lijkt.
bep 22 Februari 2019
Dit zijn gewoon flut onderzoeken je hebt er niets aan allemaal werk verschaffing voor die onderzoekers dat ze maar gewoon gaan werken.
albert hendrikc 22 Februari 2019
als de rekenaars betaald kregen voor de waarheid en anders flinke boeten in verhouding tot salaris zoals bij boeren dan hadden we geen onderzoekers meer
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Melk

Arla en DOC Kaas verlagen melkprijs niet verder

Nieuws Melk

Nederland importeert fors meer zuivel uit EU

Nieuws melk

Melkprijs Nederland raakt verder achterop in Europa

Nieuws melk

Melkprijs maart Nederland onder EU-gemiddelde

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox