Shutterstock

Nieuws Politiek

Oprichten ministerie van Landbouw kost miljoenen

2 April 2019 - Anne Jan Doorn

De heroprichting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft €26 miljoen gekost. Deze kosten zitten vooral in het geven van namen en verdelen van diverse taken, maar komen ook voort uit de jaarlijkse kosten die een ministerie sowieso maakt.

Ongeveer €15 miljoen van alle kosten is besteed aan IT. Dat blijkt uit een onderzoek van Auditdienst Rijk, dat een onderdeel is van het ministerie van Financiën. De kosten voor IT gaan voor een deel naar het aanpassen van softwaresystemen, zoals het wijzigen van e-mailextensies. 

Het veranderen van de namen van alle ministeries in Nederland en het herverdelen van de taken tussen de departementen kostte in totaal circa €31,7 miljoen. Dat betekent dat de heroprichting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit veruit het meeste heeft gekost: €26 miljoen.

Nieuwe en structurele kosten
Daarentegen heeft het landbouwministerie ook de meerjarige, structurele kosten moeten opgeven: €24 miljoen. Die worden nu als nieuw gerekend, omdat het ministerie na 2 regeerperiodes is heropgericht. Dit geldt niet voor de andere ministeries, waardoor de kosten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wat vertekend kunnen zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden