Shutterstock

Nieuws Brexit

'Handelsdeal tussen VS en VK wordt lastig'

8 Augustus 2019 - Kimberly Bakker - 3 reacties

Het Verenigd Koninkrijk zal moeite krijgen met het sluiten van een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten, verwacht econoom Larry Summers. "De brexit zal het land wanhopig en zonder wisselgeld gaan overlaten. De Amerikaanse president Donald Trump zal het land uitknijpen voordat het een deal sluit."

Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, bezoekt deze week de Verenigde Staten om de basis voor een handelsverdrag tussen beide landen op te zetten. Volgens pro-brexit-leden is zo’n deal een van de grootste voordelen van het vertrek uit de Europese Unie. Summers zei vorige week echter dat de Verenigde Staten alleen akkoord gaan met een deal dat zwaar in eigen voordeel is. Summers was minister van Financiën in de tijd van president Bill Clinton en tevens economisch adviseur in de regering van president Barack Obama.

Volgens hem heeft Groot-Brittannië geen goede onderhandelingspositie. "Het land is zeer wanhopig. Ze hebben snel een overeenkomst nodig. Als je een wanhopige partner hebt, dan is dat het moment om toe te slaan en het beste uit de deal te slepen", zei hij op BBC Radio 4. "Als je koste wat kost uit de Europese Unie wil, geef je potentiële handelspartners een groot voordeel in de onderhandelingen. Je doet immers meer concessies bij afspraken met een rijk man, dan bij het maken van afspraken met een arme."

Bezorgdheid
Daarentegen zijn er ook tegenstanders van een uitgebreide handelsdeal met de Verenigde Staten. Volgens hen is er een kans dat de Amerikaanse bedrijven dan verregaande toegang krijgen tot de Britse landbouwsector, waarna de markt overspoeld wordt met goedkopere producten. Dat heeft een nadelig effect op Britse bedrijven en de kwaliteit van de verkochte producten naar beneden haalt.

Diverse leden van het Amerikaanse Congres hebben tevens aangegeven geen overeenkomst te steunen die de open grens tussen Noord-Ierland en Ierland bedreigt. Noami Smith, de CEO van Best for Britain, stelde bij Business Insider: "Dit is de reden dat president Trump de deal zo mooi voorspiegelt. Hij is geen vriend van Groot-Brittannië en weet dat premier Boris Johnson een watje is. Daar wil hij zo goed mogelijk gebruik van maken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Echte Teler 8 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883577/handelsdeal-tussen-vs-en-vk-wordt-lastig]'Handelsdeal tussen VS en VK wordt lastig'[/url]
Wat een suggestief negatief artikel..BB onwaardig..
Teelboe 8 Augustus 2019
Nou ik ga toch maar weer boerderij lezen
Kjol 11 Augustus 2019
Engelstalige landen vallen mekaar over het algemeen niet af, de UK is een historisch sterke bondgenoot van de US, ik verwacht dat het wel een beetje losloopt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden