Eigen foto

Nieuws Stikstofbeleid

Rijk en provincies blijven tornen aan latente ruimte

4 December 2019 - Wouter Baan - 52 reacties

Het kabinet en de provincies willen de vergunde, maar niet gerealiseerde stalcapaciteit, blijven innemen om stikstof te reduceren. Ook bij extern salderen gaat de zogeheten 'latente ruimte' terug naar de natuur, meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een Kamerbrief.

Hoe zat het ook alweer? In de Kamerbrief van 4 oktober koos het kabinet ervoor intern- en extern salderen mogelijk te maken om stikstofreductie te realiseren. De provincies gingen vervolgens eigenhandig het beleid verzwaren door zich bijvoorbeeld te baseren op de veebezetting. Hierop kwamen veel boeren in verzet en werden de maatregelen 'on hold' gezet. Vervolgens ging Schouten in overleg met de provincies om weer op 1 lijn te komen.  

Intern salderen
Het beleid dat het Rijk en de provincies voor ogen hebben, houdt in dat intern- en extern salderen mogelijk blijft. Wanneer boeren vergunningen aanvragen, wordt de latente ruimte (het verschil tussen de vergunde- en gerealiseerde capaciteit) opnieuw ingenomen. Dit pijnpunt voor boeren wordt dus niet geschrapt.

Ook het Landbouw Collectief heeft als eis dat de vergunde stalcapacitiet niet mag worden ingenomen, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. Het Landbouw Collectief gaf eerder op woensdag 4 december nog een verklaring uit met een verwijt aan het adres van minister Schouten dat zij te weinig concrete stappen zet in het overleg met het collectief.

Schouten benadrukt dat boeren die hun bedrijfsvoering voortzetten, de vergunde capaciteit kunnen blijven gebruiken. Ook gaat Schouten in op 'knelgevallen'. Dit zijn de bedrijven die de vergunde capaciteit nog niet hebben gerealiseerd, maar al wel onomkeerbare investeringen hebben gedaan. Voor die bedrijven geldt dat compleet vergunde stikstofemissie beschikbaar blijft.

Extern salderen
Bij extern salderen blijft het afromingspercentage van 30% intact. Daarbij wordt mogelijk ingebouwd om in bepaalde gebieden het percentage te verhogen of verlagen om zodoende tot de gewenste reductie te komen. Hierbij gelden volgens Schouten strenge voorwaarden. Daarbij geldt, net zoals bij intern salderen, dat de latente ruimte terug gaat naar de natuur.

Dier- en fosfaatrechten
Schouten schrijft verder dat de provincies niets van doen hebben met dier- en fosfaatrechten. Of het Rijk zo wil sturen op de ammoniakruimte (en daarmee de omvang van de veestapel) is echter niet duidelijk. Het kabinet beraadt zich hier nog over en wil voor 1 februari duidelijkheid verschaffen. Tot die tijd is extern salderen nog niet mogelijk.

Tot slot laat Schouten in de brief vallen dat de voorgestelde maatregelen juridisch zijn getoetst. Wel zijn de voorgestelde afspraken zijn onder voorbehoud van instemming van de Gedeputeerde Staten.

Klik hier om de Kamerbrief te lezen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
52 reacties
Karel 4 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884915/rijk-en-provincies-blijven-tornen-aan-latente-ruimte]Rijk en provincies blijven tornen aan latente ruimte[/url]
Het wordt tijd dat de hele voedselketen plat gelegd wordt!
Abonnee
betweter 4 December 2019
met kerst en nieuwjaar
1 week
Daantje 4 December 2019
Ha, ha. Probeer in Nederland maar eens de hele voedselketen plat te leggen. Alles hangt van import en export af in dit land. Dan wordt het gewoon van elders gehaald en merkt de burger er niets van
Mdv 4 December 2019
Diefstal legaal!!!!!!! monister Schouten gaat Marianne Toeme achterna als zij het Israel wijn etiketten boycot niet oplost. Dhr Segers heeft dit al in de oppositie al aangekaart. Minister Schouten U BENT GEWAARSCHUWD!!!!!!!
dirk 4 December 2019
Het houd niet op , niet vanzelf! In hemelsnaam welke ware reden zit hierachter om een volk haar voedselvoorziening om zeep te helpen? Het heeft niets met milieu te maken dat weet ieder weldenkend persoon, maar wat dan wel? En wie heeft de regie hier achter ? Heel interessant als het journaille zich hier eens in vastbeet. Het gaat een kwestie van tijd worden dat er een revolte uitbreekt, het is gokken waar het begint?
Daantje 4 December 2019
Kijk als de boer nou een wat redelijker zou worden en gezamenlijk zou willen meedenken met oplossingen hoe het boerenbedrijf en natuur samen kunnen gaan, dan zou het ook acceptabele worden om een goede prijs voor de producten te betalen. Als boeren alleen maar blijven eisen, terwijl nota bene eenderde van alle subsidiegeld van de EU naar boeren gaat, is het wel wat uit proportie
Die subsidie gelden worden immers door alle burgers opgebracht. Wij mogen daar ook wel wat natuurbehoud voor terug hebben in plaats van alleen maar het onmogelijk eisende boeren.
dirk 4 December 2019
Goed Daantje, ik wil nog eens geen subsidie en nooit gehad. Maar als het niet meer bestaat gaat jouw voedsel dubbel zo duur worden.
Kjol 4 December 2019
@Daantje, hoe kan het zo zijn dat Beterleven 2 ster dan onder kostprijs verkocht moet worden? Waar is dan die geweldige burger die een acceptabele prijs voor het product wil betalen?? Die is er niet....
Daantje 4 December 2019
Ik koop al mijn voedsel biologisch dus dat betaal ik allang dus daar maak je me echt niet bang mee
Daantje 4 December 2019
Misschien eens leren onderscheid te maken tussen die zogenaamde. burger die niet bereid zou zijn te betalen en de supermarkt ketens die uitbuiten (aan beide kanten, zowel de boer als consument)
Daantje 4 December 2019
Veel subsidie geld verlenen aan boeren die niet mee willen werken aan het behoud van de natuur dat vind ik wel verspilling van geld. Dan kunnen die subisidies misschien beter verleend worden aan de natuurbescherming zelf of aan bioboeren
Avdakker 4 December 2019
Daantje de helft van GLB subsidie moet afgedragen worden aan Terrein beherende organisaties ,is toch even anders dan wat jij denkt???
Gr. De biologische boer
Abonnee
Zuidboer 4 December 2019
Daantje schreef:
Misschien eens leren onderscheid te maken tussen die zogenaamde. burger die niet bereid zou zijn te betalen en de supermarkt ketens die uitbuiten (aan beide kanten, zowel de boer als consument)
Aldus Daantje die eerst nog verkondigde dat alles in dit land af hangt van import en export. Terechte opmerking trouwens maar het is het ene systeem of het andere en niet allebei. Intussen is het ook wel duidelijk waar de consument (en ook Daantje) voor kiest.
Thomas 4 December 2019
Biologisch is echt de aller grootste onzin, per kilogram product is bio geen haar beter dan gewoon.
klaas 4 December 2019
Daantje schreef:
Kijk als de boer nou een wat redelijker zou worden en gezamenlijk zou willen meedenken met oplossingen hoe het boerenbedrijf en natuur samen kunnen gaan, dan zou het ook acceptabele worden om een goede prijs voor de producten te betalen. Als boeren alleen maar blijven eisen, terwijl nota bene eenderde van alle subsidiegeld van de EU naar boeren gaat, is het wel wat uit proportie
Die subsidie gelden worden immers door alle burgers opgebracht. Wij mogen daar ook wel wat natuurbehoud voor terug hebben in plaats van alleen maar het onmogelijk eisende boeren.
veel dingen voor burgers hangen ook van subsidies aan elkaar ,
zonnepanelen.
electr auto
huis isoleren.
dus wij zijn niet de enige.
Abonnee
Fortissimo 4 December 2019
"Kijk als de boer nou een wat redelijker zou worden en gezamenlijk zou willen meedenken met oplossingen hoe het boerenbedrijf en natuur samen kunnen gaan, dan zou het ook acceptabele worden om een goede prijs voor de producten te betalen". Wij beschikken al jaren over alle vergunningen Daantje, dus als er één sector is die aan alle vereisten voldoet is het juist de landbouw. We leven in een rechtsstaat. Als je aan alle vereisten voldoet dan kun je op basis van redelijkheid en billijkheid niet worden beschuldigd van niet mee willen werken. Er zijn helaas velen die niet aan de eisen voldoen en die durft men hier niet op aan te spreken. Dat is wat veel boeren steekt.
Marie 4 December 2019
Problemen moeten we nu oplossen en niet doorschuiven naar de volgende generatie. Stoppen met gedogen en stikstofrechten inkopen of terugkopen. Subsidies, een aantrekkelijk verdienmodel, is gelijk aan drugsverslaving, je snakt naar meer, enne het maakt afhankelijk. De grondslag van subsidies moet anders: niet meer proportioneel: hoe groter hoe meer subsidie. Mijn vader was boer, hij weigerde principieel subsidie. Samenwerken met collegae levert meer op was zijn motto.
anne 4 December 2019
Boeren massaal een rekening sturen naar de overheid. En daar staat op. u eist reductie stikstof. Het is een eigendoms recht. Dus €150, per kg betalen. u wil deze stikstof gebruiken voor andere sectoren. Investeringen kosten geld. En geld lenen hiervoor is niet van toepassing. en ook 'latente ruimte is een eigendomsrecht. 10 jaar over gedaan om de vergunningen te verkrijgen. veel geld gekost. en zo weer afpakken. de rechten hebben veel waarde. dus betalen.
Thomas 5 December 2019
De landbouw is juist al jaren op de goede weg, innoveren veel en steeds duurzamer produceren, we zijn de beste van de klas, zelfs internationaal gezien. Beter is om zelfs de landbouwproductie nog verder op een hoger plan te krijgen d.m.v. uitgebalanceerde technieken. Biologische landbouw zijn Ot en Sien verhalen of voor een moestuintje, daar kan je de wereld nooit mee voeden..
Daantje 5 December 2019
éénderde van het hele budget van de EU gaat naar boerensubisidies hoorde ik in een uitzending van de buitenhof: https://www.vpro.nl/buitenhof/speel~POMS_AT_15739387~europa-en-de-stikstofcrisis~.html?fbclid=IwAR1KuM-IrorF8ZFQvoeKt-6-HIGyU2qbW03LLrUSHk-TesLStYSfL_-iyRw

Dat lijkt me toch niet niks !

Er is dus niets mis met de aandacht die de boer krijgt vanuit allerlei overheden. Er is wat mis met de voorlichting van het LTO en andere boerenorganisaties m.b.t. wat er feitelijk mogelijk m.b.t de manier van boeren met behoud van waarden die noodzakelijk zijn voor natuurbehoud.

Die voorlichting, samen met een aantal beslissingen die genomen zijn door o.a lieden als Bleker, hebben gemaakt dat de boeren nu geconfronteerd worden met de situatie zoals hij nu is.

Niettemin zie dat de boeren niet boos worden op de instanties en mensen die hun al jaren vals lopen voor te lichten en gouden bergen beloven die er nu eenmaal niet zijn.

Nee men wil nog meer van hetzelfde. Nou dat kan gewoonweg niet. de gouden bergen bestaan niet en het enige wat er nu nog aan verstandige beslissingen genomen kan worden is dat de boeren gaan nadenken over hoe ze het land voor hun eigen kinderen en kleinkinderen willen achterlaten. Als een groengrijze woestijn zonder enig verder leven of als een land waar er een veelvoud van dieren en planten kan bestaan.

Door te eisen wat men nu eist gaat de keus overduidelijk richting groengrijze woestijn.
Daantje 5 December 2019
Ik snap dan dus ook totaal niet waarom de boeren met hun tractoren richting provincie huizen zijn gereden in plaats van richting de kantoren van de lieden die hun nu al vele jaren lang van alles op de mouw spelden, zoals het bestuur van het LTO en andere boeren organisaties.

En ze niet naar het huis van Bleker zijn gereden om hem duidelijk te maken wat hij feitelijk heeft lopen verpesten in de tijd dat hij aan de macht was.

Nee hoor, in plaats daarvan eist het landbouwcollectief alleen maar wéér van hetzelfde.

Het spijt me wel maar die subsidies die de EU aan jullie geeft worden door mensen als ik via belastinggeld betaald. Daar willen we dan wel niet alleen een goede landbouw voor maar ook natuur !
John 5 December 2019
Die subsdidies die aan de boeren gegeven worden zijn grondgebonden. Elke hectare die bewerkt krijgt een kleine premie. Dit is een europese stimulans om zoveel grond te bewerken voor voedsel zodat er ook in een jaar met slechte oogsten er voldoende voedsel is.

Als boer heb je liever geen subsidie zodat je in een slecht jaar de portemonnee van de burger leeg kan kloppen maar onze overheid heeft een subsdiestelsel opgezet om dit te voorkomen.

Die landbouwsubsidies zijn dan een verzekeringspremie voor voldoende goed betaalbaar voedsel. Ik denk dan dat je als burger goed na moet denken of die subsidie naar een boer gaat voor het planten van een heg of het inzaaien van een akker.
Daantje 5 December 2019
En je kan elkaar als boeren wel blijven zitten ophitsen en om nóg méér onmogelijke zaken blijven vragen, daarmee verander je echter niet de feiten. Het is een reactie zoals een kind, die graag meer snoep wil, maar het niet krijgt van pappie of mammie.
Drammen heet dat.
Het helpt niets. De stikstofdepositie zal niet minder worden omdat er een aantal boeren loopt te drammen. Het zal alleen maar minder worden als men de feiten onder ogen wil zien en voor een ander bestuur bij het LTO en aanverwante organisaties kiest.
Een bestuur wat eerlijk is en de feiten weergeeft zoals ze zijn. Niet een bestuur wat jarenlang met de verkeerde feiten en de verkeerde maatregelen de boeren naar deze onmogelijke situatie heeft geleid.

Ik kan me ook niet voorstellen dat boeren het zelf niet op hun klompen kunnen aanvoelen dat het niet klopt wat het landbouwcollectief vraagt.

Dus waaróm niet méédenken in plaats van tegenwerken.
Nogmaals die subsidies voor boeren worden écht niet alleen door boeren zelf opgehoest, daar dragen vele burgers en bedrijven in Europa aan bij. Deze hebben dus net zo goed een stem in deze.
tot hier en niet verder 5 December 2019
die Daan heeft hier wel een heel podium opgeëist, ik vindt het jammer dat hij totaal de realiteit en werkelijkheid uit het oog verloren is, hij zal wel ingehuurd zijn door Rutte om hier een ander geluid, het groen linkse geluid wat heel Nederland kapot maakt, hij heeft er geen erg in dat hij zijn eigen graf aan het graven is, en dat samen voor de rest van het land. Daantje moet eens wakker worden en de realiteit onder ogen zien, dit kan niet meer wat er opgelegd wordt
boer 5 December 2019
moge Daantje
ook weer aan het werk? Blijkbaar heb jij een uitkering. Anders had je geen tijd om continu de zelfde tekst te schrijven. Kijk eerst eens naar de bedrijven zonder kringloop daarna kom je maar naar ons. We kunnen echt wel iets reduceren maar dat heeft een kostprijs. Ben er klaar mee om bestolen te worden.
tot hier en niet verder 5 December 2019
En je praat dat de boeren teveel subsidie ontvangen en daar wel iets voor mogen doen, van alle kanten worden producten die onder andere eisen, ook jou biologische, binnen gevlogen, als het zo makkelijk met de arbeid zou kunnen, hoeveel verborgen subsidie zit er dan op arbeid, en ook jou uitkering, zou je dat geen subsidie noemen?
Abonnee
nuchter 5 December 2019
Biologisch een goede zaak als mensen daar naar vragen is het een niche markt. Doch wat voegt het per kilo product toe aan het milieu. Onder de streep nul , nul. Uitstoot is niets minder. Het houden van dieren in traditionele stalsystemen geeft minder uitstoot per kilo product. Dat wensen wij toch daar investeren wij toch in. En zou de natuur de natuur verpesten? Wat doen wij dan met al die wilde varkens , herten , pony`s en weet ik wat voor soorten verwilderde koeien. Niemand kan er van leven hebben deze geen uitstoot?
Bob 5 December 2019
Als het om uitstoot gaat moet je biologisch en beter leven meteen afschaffen.
Laten we alle subsidie ook afschaffen,dan komen we ook van Natuurmonumenten af (110000000)
De meeste natuur is tot stand gekomen door boeren
Natuur hoort er bij, maar die stempel moet er af, daar heeft iedereen last van
N deskundige 5 December 2019
Moet de N uitstoot van de veehouderij niet opnieuw onderzocht worden, bij vliegveld lelystad is er gejoemeld in het voordeel, bij ons dus in het nadeel. Dan klopt de uitstoot van schiphol dus ook niet
Bob 5 December 2019
Hele stikstof verhaal klopt niet!!!
Kjol 5 December 2019
Daantje probeert zichzelf de zieligheidsfactor van een koalabeer aan te praten, realiteit is dat hij een echte consument is die altijd voor het goedkoopste gaat over de rug van een ander.
Pieter 5 December 2019
Boer wil ik worden. Het bedrijf van mijn ouders overnemen. Het stikstofprobleem wil ik niet erven, dus moet nu opgelost worden. Mijn ouders zijn de dupe geworden van gedoogbeleid en handjeklap politiek van overheid, lto enz. Oplossen nu, betekent toekomst hebben.
markt 5 December 2019
het is op zich toch wel grappig dat zo'n
**** hier de boeren beschuldigd van drammen

nog niet zolang geleden zag ik nog een foto van die *** van D66 voorbij komen
met een trui aan waar klimaatdrammer op stond en hij was er nog trots op ook
peer 5 December 2019
beste Daantje
je moet niet bij de producent zijn maar bij de consument zijn om de boel te veranderen .wij produceren alleen wat de markt vraagt
denk dat 95% van de mensen het geen bal uitmaakt waar het voedsel weg komt en waar het weg komt
dij ons is het zo u vraagt en wie maken het voor U
mvg een jonge ondernemer uit holland

en over de politiek ik heb ze nog nooit van de eerst leugen zien barsten en ik vertrouw er geen een
Jb 5 December 2019
We hebben nu het collectief die zullen voor ons het woord voeren ik denk dat het wel goed komt als de uitstoot bij lelystad verkeerd berekent is staan onze woordvoerders niet met lege handen en volgen er acties we zullen dit volhouden totdat de nieuwe verkiezing er zijn
Karin 5 December 2019
Zo krijg ik dan ook het geld terug voor het betalen van de verGUNning?

Gelegaliseerde diefstal (criminelen) is dit!

Tijd dat er ruimte komt in Den Haag met hopelijk meer capabele mensen! Zij zitten daar nota bene gekozen om het volk te vertegenwoordigen.... daar maken ze een potje van!
geert 5 December 2019
Kinderen weten het ,al het voedsel komt uit de supermarkt. De boer is niet meer dan een landschapsverzorger.
jozef 5 December 2019
We moeten het aantal natura 2000/natuurgebieden is drastisch beperken. Men is bezig geweest om van Nederland één groot natuurgebied te maken. Andere landen als Duitsland en Frankrijk lachen zich de rambam om dit gedoe.
arie 5 December 2019
Wat ik me afvraag is,hoe kan iemand minister van landbouw willen worden die een sector die door falen van de rijksoverheid zo in een hoek is gedrongen er nog verder in te trappen.
geert 5 December 2019
Puur diefstal van de latente ruimte,de overheid is crimineel
Joop 5 December 2019
Latente ruimte afpakken kan echt niet! Echt niet! Zeker niet als je zondags netjes naar kerk gaat! En voor anderen ook niet! Stelen mag niet! Echt niet! Anders zal ik bij carola haar huis leeghalen!
Marie 5 December 2019
In het verleden is veel gedoogd en gesjoemeld; dus latente rechten inleveren en koeien inleveren. Simpel is dat, risico van ondernemerschap. Indereen moet inleveren; 100km i.p.v. 130km. Pensioen niet indexeren. Wat zeuren de boeren, mijn broer zeurt ook niet.
Linden 5 December 2019
Boeren betalen ook belasting , waar men o.a. de kinderopvang van subsidieerd. En boeren zorgen zelf voor hun kinderen. Zoveel eu subsidie krijgt een gewoon gezinsbedrijf niet. En zolang niet weten hoe je verder moet met je bedrijf is slecht voor iedere ondernemer. Diefstal was het korten op je fosfaatrechten ook al. Die je dus terug kon kopen voor bijna honderdduizend euro. En nog niet op je oude aantal zitten
Marie 5 December 2019
Dat boeren zich niet doodschamen voor al die honderden agrarische subsidiepotjes; voor het gekste krijg je een subsidie. Wordt nu eens volwassen. Boeren zijn de grootste groep "uitkeringstrekkers". Mijn broer die boer is krijgt een rode kop, als we hierover praten. Boeren, ik ben serieus: ga in therapie.
Abonnee
bertje6 6 December 2019
What a ***** schrijven er hier over de boeren, geen enkel respect, wij hebben niet gekozen voor subsidies, dat is de consument die voor 90% voor de koopjes gaat en natuurlijk de tussenhandel die scheppen met geld verdiend. Dus daarom hebben wij subsidie nodig en zo draagt de consument een steentje bij
Linden 6 December 2019
Je hebt helemaal gelijk bertje, melkprijs in supermarkt wordt al tientallen jaren laag gehouden. Ik snap dan ook niet dat marie de boeren aanvalt over subsidie. Mensen in loondienst eisen steeds meer loon en vrij voor van alles en nog wat. Maar nee marie en daan vinden dat de boer nog meer moet inleveren
Kjol 6 December 2019
@Marie het lachwekkend met welke onzin je telkens aankomt. Ben benieuwd of je nog gekker kunt doen, verras ons!
Marie 6 December 2019
Ga dan werken aan hogere prijzen. Glas bier is goedkoper dan een liter melk. Vlees kan ook veel duurder. Zorg dat de supermarkten niet met de marge weggaan.. Doe niet meer zielig en wijs niet altijd naar anderen.. Heb ruggengraad om geen uitkeringstrekker te zijn. Leg AH en Jumbo plat i.p.v. nette burgertje pesten
Jb 6 December 2019
Marie werk een weekje mee met je broer 7 dagen fulltime praat je wel anders over ons en je broer schaam je
Abonnee
Zuidboer 6 December 2019
Marie schreef:
Ga dan werken aan hogere prijzen. Glas bier is goedkoper dan een liter melk. Vlees kan ook veel duurder. Zorg dat de supermarkten niet met de marge weggaan.. Doe niet meer zielig en wijs niet altijd naar anderen.. Heb ruggengraad om geen uitkeringstrekker te zijn. Leg AH en Jumbo plat i.p.v. nette burgertje pesten
De prijzen speciaal voor Marie omhoog lijkt mij. Ze kan het hebben blijkbaar. Burgers vinden het normaal gesproken echter helemaal niet prettig meer te betalen voor voedsel voor de duidelijkheid.
Fred 9 December 2019
Ga elkaar lekker in de haren zitten krijgen de regerende lobbyisten nog gelijk over voetvolk van onze lobbycratie en hun regerende grijnzende obers ter onderwerping onhaalbare normen:

je bent niet het probleem, maar een deel van de oplossing

De enige boer in dit land had deze sprekende wolf een koek van eigen deeg gegeven, we laten ons blijkbaar graag naaien in het holLand, ons eigen rutland.
Ruttevanger van de haag 9 December 2019
Subsidie en onhaalbare normen zijn de kettingen waarmee Hollanders bij voorkeur hypothecair onderworpen worden, inflatie verzorgt voor krankzinnige verhouding arbeidsvaluta versus troep die we meeslepen, tesla en mediarotzooi waarbij de vervuiling bij productie word afgerekend in het land van herkomst (stikstof):

Elite Europa komt terug uit 1930 via de achterdeur (na Rome).
onze Haagse obers heten ze welkom.

Regeren is het knechten van de bevolking, dit is nog maar het begin, belogen en bedrogen waar ons vervloekte Rusland alleen maar van kon dromen en wat de door ons gekruisigde Trump tegenhoud.

Culturen worden weggeven door nota bene sociaal geschiedkundigen, een eeuwige godszonde.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer legt bal klaar voor eerste mestsucces Wiersma

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden