Rijksoverheid

Nieuws Stikstofbeleid

Landbouw Collectief voert druk op bij Schouten

4 December 2019 - Wouter Baan - 24 reacties

Het Landbouw Collectief wordt ongeduldig. Dit omdat er na 4 overleggen met minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) geen oplossing is om de stikstofimpasse te doorbreken. De woordvoerder van Schouten benadrukt dat er hard aan oplossingen wordt gewerkt.

"Schouten voegt geen daad bij het woord om de impasse te doorbreken", schrijf het Landbouw Collectief in een persverklaring. Het lukt niet om tot concrete afspraken te komen. Er wordt dan ook daadkracht van Schouten verlangd. Ook verwacht het Landbouw Collectief spoedig goedkeuring op het onlangs gepresenteerde stikstofplan.

'We zijn in gesprek'
Een woordvoerder van Schouten vindt de verklaring van het Landbouw Collectief wat voorbarig. "We zijn hard aan het werk en zijn met elkaar in gesprek. Het Landbouw Collectief weet waar we mee bezig zijn." De eerste concrete maatregelen komen volgens de woordvoerder van de minister deze week (en misschien woensdagavond 4 december) al.

"Er komt snel een Kamerbrief waarin we de provinciale maatregelen uit de doeken doen. Daarover is eind vorige week een akkoord bereikt." Die maatregelen gaan onder meer over intern- en extern salderen. "Daarbij behandelen we 4 december de spoedwet in de Tweede Kamer." Het is volgens de woordvoerder een dossier dat lopend is en dat de minister het liefst met het Landbouw Collectief wil oplossen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Ruud Beijer 4 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884905/landbouw-collectief-voert-druk-op-bij-schouten]Landbouw Collectief voert druk op bij Schouten[/url]
Zolang de boeren op het cda christenen dienen alla stemmen of ze stemmen op de christen unie dan gaan de bedrijven verloren. Alleen de PVV of het FvD stemmen betekent voortgang boerenbedrijven. Anders raakt u alles kwijt.
dom lullen 4 December 2019
onzin uitkramen kunnen we zelf wel daar hebben we jou niet bij nodig Ruud .
SGP is de énige partij die de boer gesteund heeft, in het verleden, heden en zal dit in de toekomst ook doen.
Geertje 4 December 2019
Dat is duidelijk ja CDA of SGP gaat het niet worden in de toekomst...
knor 4 December 2019
zolang een zekere heer graus bij de pvv allerlei onzin over dieren uitkraamt is deze partij ook niet te vertrouwen voor boeren met vee en als de fvd uit de eu wil kan ik voor de export de gevolgen ook nog niet overzien. het is bij alle partijen wel kommer en kwel
Jochem 4 December 2019
Ruud denkt dat ie even snel reclame kan maken voor een paar ultrarechtse oproerkraaiers die nog nooit, maar dan ook nog nooit 1 ding gedaan hebben alleen maar geroepen.
Stoer hoor Ruud.
Euro 4 December 2019
Boeren massaal een rekening sturen naar de overheid. En daar staat op. u eist reductie stikstof. Het is een eigendoms recht. Dus €150, per kg betalen. u wil deze stikstof gebruiken voor andere sectoren. Investeringen kosten geld. En geld lenen hiervoor is niet van toepassing
Hans vd Zwan 4 December 2019
Mij valt op dat "Brussel " grotendeels buitenschot blijft in gesprekken én acties; ook wat betreft de Duitse, Ierse en Franse boeren.
Ook daar is steeds meer ongein van afkomstig....
geert 4 December 2019
Het wordt niks met Schouten,zet de trekker maar weer klaar,ook niet weer CDA of VVD stemmen,Baudet of Wilders daar stem ik volgen keer op.
Geertruida 4 December 2019
Geen woorden, maar daden... Leeg geroep van Rechts of Links: beoordeel politici op hun daden, en dan heb ik alle respect voor Brabants Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie) die aantoont hoe huichelachtig Groenlinks(Rik Grashoff) zich daar opstelt t.o.v. de schadelijke uitstoot van de industrie. Doel Groenlinks: weg met de boeren. Doel PVV/FvD: na ons de zondvloed, die doen ook niks aan overconsumptie en wegwerpgedrag. Ontmasker de (S)linkse partijen maar en het middenveld aan partijen zal vatbaarder zijn voor het nuchtere boerenverstand. Links en Rechts heeft veel te veel podium.
Daantje 4 December 2019
Het is opvallend dat er bij de boeren nauwelijks een reactie komt op de vele haren valse voorlichting en beloften die er gemaakt zijn door het LTO en andere boeren organisaties, die illens en wetens ondanks dat men best op de hoogte was dat er geen ruimte was voor nog intensievere veehouderij, dat toch gestimuleerd hebben.
Ik vind het erg vreem dat de boeren helemaal niet lijken te willen weten dat ze gewoon voor het lapje gehouden zijn door de eigen organisaties en bijvoorbeeld figuren als Bleker..

Als he willens en wetens dertig jaar lang ontkent dat er een probleem is en tekens naar halve maatregelen neemt dan komt er een keer een moment dat de wal het schip keert. Waarom wil men dat niet zien?
Daantje 4 December 2019
En het FvD en PVV kunnen boeren wel houden bergen beloven, zoals dat dus ook al haren door het CDA en de VVD gedaan is, niettemin kunnen ook zij niet om het besluit van de raad van state heen. Ze hebben zich te houden aan de rechtstaat. Het is veel gemakkelijker om iets te beloven dan het ook waar te kunnen maken, zeker als men weigert zich goed in de materie te verdiepen.
Het gevolg van zulk gedrag, het gouden bergen beloven die er niet zijn al door vele kabinetten lang, samen met het LTO en de andere boerenorganisatiebesturen komt nu naar buiten.
Als boeren zich nog verder voor de gek willen laten houden moet nen dat allicht zelf weten. Alleen dan is het wel zo dat de maatregelen due toch een keer genomen moeten worden omdat het zo niet langer kan alleen maar harder aan zullen komen voor diegenen die de waarheid gewoonweg systematisch niet willen zien of horen
Daantje 4 December 2019
Men had niet met de tractoren voor de provincie huizen moeten gaan staan maar voor de kantoren van Het LTO en andere boerenorganisaties en hen eens verantwoording moeten laten afleggen voor de wantoestanden waar ze boeren naar toe geleid hebben.
Jos 4 December 2019
Er is maar één weg voor de landbouw.TERUG kleiner, schoner en weer zelf werken. Minder grote dieselslurpende vervuilende tractoren.
Boertje spelen op een grote tractor en achter de computer moet afgelopen zijn. Denk aan de natuur, het milieu en de toekomst.
gerard 4 December 2019
goededag

in de bouw kan t snel bij de boeren niet, snap niet dat wij boeren accepteren de scheepvaart en andere groot vervuilers niemand over praat

waar is zlto ??????

zitten mee aan tafel om de boeren de nek om te draaien en krijgen alle gemiste inkomsten terug via andere instanties van zlto

schandalig
boerin Dieuwke 4 December 2019
Met overheid, LTO en boeren is er teveel misgegaan in het verleden, dat moeten we voor de volgende generatie herstellen. Dat is onze plicht. Geen dictaten en smeekbeden van het Collectief om subsidies en poen. Wij boerenvakmensen moeten aan de slag en stoppen met dreigementen. Handjes af van Carola en voel PVV en FvD eens goed aan de tand; goedkope blaaskaken.
M Bakker 4 December 2019
Carola Schouten is een boeren dochter staat 100 % achter de boeren. Zo moet dat als je minister van landbouw bent. Het vertrouwen is weg komt nooit meer terug. Het landbouwcolectief heeft verstand van zaken luister en doe wat ze voorstellen. Geef toe Carola dat je fout zit.
Abonnee
rollade 4 December 2019
Oh............... denk dat ik eens keertje niks zeg..........................want ook dat helpt niet . ☺
Jan 4 December 2019
PVV ev fvd hebben nog nooit iets voor boeren betekent.
Ze kunnen en zullen ook echt nooit wat voor boeren betekenen.
De schuld vd stikstof crisis ligt in zijn geheel bij CDA en VVD.
GroenLinks en de andere salonsocialisten vd PvdA zijn natuurlijk gewoon gedoogpartners van Rutte.
De enige partij die weet waar ze over spreekt (in mijn provincie) is Groninger belang.!
Lokaal is altijd populair bij gemeenteraads verkiezingen, het is jammer dat dit fenomeen afneemt bij provinciale verkiezingen.
Boeren en burgers zouden zich misschien eens beter moeten verdiepen in hun eigen mensen .
De lokale partijen in je eigen gemeente, de samenwerking van deze in de provincies en landelijk vertegenwoordigd in de osf.
Abonnee
nuchter 5 December 2019
Ruud denkt dat ie even snel reclame kan maken voor een paar ultrarechtse oproerkraaiers die nog nooit, maar dan ook nog nooit 1 ding gedaan hebben alleen maar geroepen.
Stoer hoor Ruud.

Totaal onwaar Jochem. Heb je een ander wortel die je steekt. De waarheid is dat de SGP zich verdiept en verbind in de landbouw.
Voor zo`n kleine partij steekt men zeker hun nek uit.
Jb 5 December 2019
Boerin dieuweke schouten heeft familie bedrijven financieel kapot gemaakt en als er geen tegen geluid komt uit de sector worden we allemaal op onze veestapel gekort ook jij als er andere partijen roepen wordt er nog geluisterd en wie het is maakt niet veel uit schouten is voor de nederlandse landbouw en visserij een waardeloze minister


gert 5 December 2019
klein landje nederland,stip op deze aardbol, wat een verbeelding....wij kunnen deze aarde redden(volgens onze politiek)nee het zal ze niet lukken, inwelke bocht of kronkel ze zich beweegt. rentmeesters zijn ieder mens op zijn of haar plekje,boeren zijn en blijven de beste en goed koopste natuurbeheerders die er bestaan,politiek wees goede rentmeesters ook op uw plek wees geen zakken vullers zo als de afgeolopen week weer met de wachtgeldregegeling, schandelijk doe recht aan uw natuur beheerders,en neem de voorstellen van het collectief over, wijsheid en een oprecht en nuchter verstand.
Gerrit 5 December 2019
Het is van het zotte dat kinderen zeggen melk komt uit het pak.
Zover is ons Nederlands onderwijs teruggevallen.
Je leert niet meer op school: Dat de boer zorgt voor ons dagelijkse eten. En de melk van de koe komt. Zonder een boer en transport staat heel de economie stil. En dan is hiermee ook de stikstofprobleem opgelost. Wat zijn wij domme Nederlanders dat wij dit allemaal maar accepteren van die ene enkele persoon met de idee. Nederland verkoopt liever alles aan het buitenland. Dan moeten wij het weer duur importeren en onnodig veel km maken voor het transport. Dit allemaal is totaal neutraal co2 tikstof vrij. Voor al die personen ga terug naar school en leer eerst eens wat je niet heb geleerd. Vernieuwen mag en kan maar gooi niet je eten weg geef dit aan de armen. Want voedselbanken horen niet in dit welvarend Nederland. Zorg eerst voor iedereen een woning onderdak en een oudere zorg waar nog samen met je vrouw of man kan en mag wonen.

Pierre 6 December 2019
Klopt ja.boeren hebben het niet makkelijk.maar ik heb het ook niet makkelijk.niemand heeft het makkelijk.maar het is een feit dat wij het stikstofprobleem moeten oplossen.en het is helaas ook waar dat de landbouw een heel grote bijdrage levert aan de stikstofproblematiek.het kan niet zo zijn dat onze natuur naar de verdoemenis gaat.wij zijn verantwoordelijk voor een gezonde natuur en zijn biodiversiteit.dus ophouden met het grote graaien en uitbuiten van de natuur.heb helemaal niets tegen boeren.
Landbouwer 6 December 2019
Pierre schreef:
Klopt ja.boeren hebben het niet makkelijk.maar ik heb het ook niet makkelijk.niemand heeft het makkelijk.maar het is een feit dat wij het stikstofprobleem moeten oplossen.en het is helaas ook waar dat de landbouw een heel grote bijdrage levert aan de stikstofproblematiek.het kan niet zo zijn dat onze natuur naar de verdoemenis gaat.wij zijn verantwoordelijk voor een gezonde natuur en zijn biodiversiteit.dus ophouden met het grote graaien en uitbuiten van de natuur.heb helemaal niets tegen boeren.
Ik zou zeggen, auto inleveren, geen buitenlandse vakanties meer, geen luxe artikelen kopen.

Als u meer natuur wilt in NL, in 1950 had NL niet zoveel inwoners als nu, dus meer ruimte per hoofd.
Randstad is meest vervuilend van NL, komt niet door de landbouw daar. Maar van de verstedelijking.

NL grotendeels ontstaan door inpoldering, dus meeste natuur is kunstmatig aangelegd. Hoe kun je dan van natuur spreken??

Vogels vliegen en broedden in mijn akkers veel meer dan op natuur gronden die vergaan van de distels.
Vogelnest bescherming in de hedendaagse akkerbouw hoeft alleen voor vossen en andere roofdieren. In het broedseizoen word het land hier niet bewerkt, dus denk dat het met de natuur wel goed gaat komen.

Scheelt bevolking ook een hoop belastinggeld, Staatsbosbeheer enz zijn grote subsidie putten. Waar het geld snel verdwijnt en er weinig gepresteerd word.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer legt bal klaar voor eerste mestsucces Wiersma

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden