Shutterstock

Nieuws Stikstof

Natuurclubs: start warme sanering hele veehouderij

12 December 2019 - Redactie Boerenbusiness - 43 reacties

Tien natuur- en milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming, hebben gisteren (woensdag 11 december) een eigen aanpak voor de stikstofcrisis gepresenteerd. Zij hebben, zoals verwacht, een heel andere visie dan het Landbouw Collectief.

Hierbij ligt de focus op een transformatie van de landbouw. De natuurclubs pleiten voor een warme sanering van de gehele Nederlandse veehouderij. Hoewel bij de aanbevelingen van het rapport 'Benut stikstofcrisis als kans' nog wordt gemeld dat "alle sectoren – landbouw, industrie, luchtvaart, bouw en verkeer - een evenredige bijdrage leveren om de stikstofdeken in Nederland te verlagen", is het daarna enkel nog de landbouw dat de klok slaat. Daarbij ligt de focus op de transitie naar grondgebonden natuurinclusieve landbouw en het versterken van de Natura2000-gebieden.

Zo moet een bufferzone komen om elk Natura2000-gebied, waarin de intensieve veehouderij verdwijnt en alleen extensieve grondgebonden veehouderij plaatsvindt als koeien, schapen en geiten. Hiervoor moet de overheid geld beschikbaar stellen om de veebedrijven in deze bufferzones vrijwillig op te kopen. Maar daarna mogen ook "uiteindelijk alle bedrijven die willen stoppen" worden uitgekocht als het aan de natuurorganisaties ligt.

Natuurinclusieve kringlooplandbouw
Andere maatregelen die zij onder meer voorstellen, zijn de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen voor grondgebonden natuurinclusieve landbouw. "Zodat boeren een eerlijke prijs krijgen via stapeling van beloning en waardering door supermarkten, waterschappen, provincies, de juiste inzet van GLB-subisies, etc." De reductie van ammoniak in de landbouw moet ook worden gekoppeld aan de realisatie van natuurinclusieve kringlooplandbouw, vinden de natuurclubs.

De 10 organisaties vinden dat de regie bij de gebiedsgerichte aanpak rond Natura2000-gebieden bij de provincies moet liggen. Daarvoor stellen zij een pakket maatregelen voor, waaronder de regie op externe saldering. "Externe saldering kan alleen plaatsvinden als onderdeel van het gebiedsproces, waarbij vrijkomende gronden worden ingezet voor de integrale doelen. Grond die beschikbaar komt, blijft beschikbaar voor ontwikkeling van natuurinclusieve kringloop-landbouw en natuur in het gebied."

Bedrijven opschorten
De vrijwilligheid in het opkopen van de veebedrijven is echter beperkt bij de natuurorganisaties. Individuele bedrijven die niet voldoen aan de doelen van stikstofreductie worden "worden opgeschort of gestaakt door de vergunning tijdelijk te maken. Juridisch en ecologisch moet immers zeker zijn dat instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000-gebieden gehaald gaan worden." De reeds bekende ambitie van de organisatie om alle natuurgebieden met elkaar te verbinden tot een netwerk, is ook in deze visie opgenomen.

Volgens de organisaties heeft al "meer dan de helft van de boeren aangegeven over te willen stappen naar natuurinclusieve landbouw." Het kabinet moet volgens hen nu leiderschap tonen en verbinding zoeken tussen alle betrokken partijen voor de gemeenschappelijke stip aan de horizon. Daarbij horen volgens hen "Publieke waarden zoals kwaliteit van bodem, water, lucht, biodiversiteit, natuur, landschap en klimaat, en bestaansrecht voor boeren als voedselproducent en beheerder van het landelijk gebied."

Ook de agrarische keten moet zich aanpassen. Die moet "hun verantwoordelijkheid nemen voor het belonen van kwaliteit, hogere marges vanuit de markt en gunstige voorwaarden voor natuurinclusief boeren." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
43 reacties
FDF 12 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885017/natuurclubs-start-warme-sanering-hele-veehouderij]Natuurclubs: start warme sanering hele veehouderij[/url]
Dit gaat tot een burgeroorlog leiden
Arnaud 12 December 2019
dit belachelijke plan kan je niet serieus nemen
Breen - organic food 12 December 2019
straks is er geen voedsel meer om al die natuurclubs te voeden. kansloos
ook boer 12 December 2019
“volgens de natuurorganisatie heeft al meer dan de helft van de boeren aangegeven over te willen stappen naar natuur inclusieve landbouw” ik ben benieuwd wie dat onderzocht heeft. Ik weet wel als je hier dat onderzoek houdt de uitkomst heel anders zal zijn.
GO 12 December 2019
Zo iets kan ik ook roepen en willen als een ander het maar betaald.
En zelf elk jaar 2 keer op vakantie met het vliegtuig.
Groninger 12 December 2019
En dan een ijskoude sanering van de natuur clubs!
Bart 12 December 2019
Eerst moet het verdienmodel bekend worden en moet men kijken naar Ceta en andere verdragen,dan de NMA nog een schop onder de kont en dan kom je tot de conclusie dat er minder Natuur in Nederland moet komen
Karel 12 December 2019
De subsidie aan Natuurmonumenten(1100000000) onmiddelijk intrekken.
Het wordt tijd dat het kabinet valt en de Democratie terug komt.
huug 12 December 2019
Dit is het hek van de dam.Of niet dan collega boeren
Bob 12 December 2019
Als straks blijkt dat alles voor niets is geweest dan wordt de rekening bij de consument neer gelegd.
Bij die groene kwasten valt niet wat te halen!
dirk 12 December 2019
Je gunt dat volk een lekker lange hongerwinter!
Rens J. 12 December 2019
Waarom wordt er niets over DSM (grote stikstof producent en gasverslinderdt fabriek ) gezegd,
deze moet je sluiten en dierlijke meststof invoeren,goed voor de kringloop.
Win win voor Natuur en veehouderij
Abonnee
roy 12 December 2019
deze mensen zijn dus door en door corrupt, met geen woord reppen over de industrie, Schiphol en de auto's. Wie gaat dit in vredesnaam betalen???
Jos 12 December 2019
Karel pleit ervoor om subsidies van natuurclubs in te trekken.
Hoeveel onterechte subsidies hebben alle landbouwers van Nederland de laatste 40 jaar gekregen? Miljarden en miljarden. Van dit geld hebben zij grotere stallen gebouwd, steeds grotere tractoren gekocht en het geld uitgegeven aan allerlei zaken die de landbouw nu maakt tot de grootste vervuiler van Nederland. Niets hebben ze gedaan aan diervriendelijkheid, nee een dier is er alleen voor ons om er iets aan te verdienen wordt nog steeds gedacht. Een koe is na 5jaar afgeschreven!!
drent 12 December 2019
toch raar dat instanties die zelf niet werkzaam zijn in de boeren sector wel willen zeggen hoe wij moeten gaan boeren, we kunnen dat ook omdraaien, hoe boeren tegen die instanties aankijken en wat er moet veranderen bij hun, komt dan op hetzelfde neer.
Karel 13 December 2019
Ik geloof dat Jos jaren achterloopt, zal ook wel van een andere planeet zijn
hosternokke 13 December 2019
meneer Jos volgende week mag jij maar dan op het podium voor ons allemaal je lompe bevindingen nogmaals toelichten ....
Marie 13 December 2019
We gaan vervuilers van het milieu toch niet belonen, dat is de wereld op de kop. Vervuilers moeten betalen. Dat kan, omdat de ene boer veel meer uitstoot dan de ander...en daardoor minder kosten heeft. Haal de boer nu eens van de intensive care!
Kjol 13 December 2019
@Marie, dan zul je nog raar kijken waar de rekening komt te liggen(consument) en waar je voedsel over 10 jaar vandaan komt(ver weg) en dat je biologische pakket nogal aardig duurder gaat worden. Daarnaast zul je overschakelen op GMO voedsel wat nu voorgesteld is in de Greendeal om zonder pesticiden nog enigzins een voedselproductie in stand te houden.
west brabander 13 December 2019
Funderingen van economie slopen en alles zakt na verloop van tijd wel in mekaar, hebben dan tijd zat om lekker in onze gemaakte onbetaalbare natuur te wandelen.
Joost 13 December 2019
Hè Jos door de inzet en investering op koekomfort is de productie sterk gestegen, die geleverd moet worden voor een schamele 32 cent ( kostprijs 30 tot 38 cent)
Bolle boer 13 December 2019
Eindelijk een plan wat niet op eigenbelang is gericht zoals het kansloze plan van de boeren. Een plan met een toekomstvisie, waarin landbouw en veeteelt wel samen kunnen gaan met natuur.
Kleinschalig en extensief. Kringloop en biologisch voor eerlijke prijzen, daar moeten we heen.
Als je tegen deze plannen bent, denk je alleen maar aan je eigen portemonnee. Niet aan de toekomst van je kinderen.

10x hoera voor de beschermers van al wat leeft, nu en vooral in de toekomst.
Bart 13 December 2019
Ja hoor ga maar lekker het mindere kwaliteit voedsel importeren, stuk duurder,meer vervuilend ,minder controle.
En dan maar lekker struinen in je zelfgemaakte zogenaamde natuurgebiedje.
Misschien toch tijd voor honger?
Het begin is er al,zelfs voedselbanken komen tekort!
Vooral zo doorgaan!
yep 13 December 2019
Ik stel voor dat deze organisaties zelf 'natuurinclusieve' boerderijen stichten en hun verdienmodel gaan tonen, maar dan wel op een reële schaal waar de supermarkten mee gevuld kunnen worden. Kunnen ze zelf ook eens 24/7/365 klaar staan voor de maatschappij, ik ben benieuwd hoe lang ze het volhouden.
Ik wil ze veel succes wensen.
Ook aan alle linkse betweters op dit forum, als je het zo goed weet, start zelf een boerderij en oordeel een paar jaar later hoe succesvol je bent....
Hans 13 December 2019
Geef ze een vinger en ze pakken je hele hand.
Deze clubs die mede worden aangejaagd door Brussel, nemen met niet minder dan 100% genoegen. Frans en kornuiten zijn ook helemaal los. Wie stopt ze?
yep 13 December 2019
Ik stel voor dat deze organisaties zelf 'natuurinclusieve' boerderijen stichten en hun verdienmodel gaan tonen, maar dan wel op een reële schaal waar de supermarkten mee gevuld kunnen worden. Kunnen ze zelf ook eens 24/7/365 klaar staan voor de maatschappij, ik ben benieuwd hoe lang ze het volhouden.
Ik wil ze veel succes wensen.
Ook aan alle linkse betweters op dit forum, als je het zo goed weet, start zelf een boerderij en oordeel een paar jaar later hoe succesvol je bent....
Weg met deze mensen zonder verstand van natuur 13 December 2019
De gemaakte natuur zeer drastisch inkorten en zelf de broek ophouden
tempo 13 December 2019
Ik ben met nieuwjaar al koud gesaneerd maar zal graag nog wat warmpjes zien toekomen
Hans 13 December 2019
En wordt het geen hoog tijd om samen met Duitse, Ierse, Franse en Belgische boeren Brussel voor lange tijd plat te leggen.
Veel van die zgn. Milieuorganisaties krijgen van Fransje veel support.
Abonnee
Roy 13 December 2019
wat nou eerlijke prijzen? We leven in een vrije markteconomie, die reguleert zichzelf als er voor iedereen een gelijk speelveld is. Maar nee Nederland moet het de sector veel moeilijker maken met allerhande regelgeving, waarvan het meeste in de praktijk niks uithaalt. Onze sector helemaal reguleren is een communistisch idee, lijkt me niet dat de meerderheid van Nederland naar communistisch model wil.
de politiek is totaal gek geworden met zn klimaatplannen, dit zal uiteindelijk een enorme deceptie worden en het begin van economische neergang in Europa. Door de linkerflank gaat de welvaart (fors) naar beneden.
???!!! 13 December 2019
één europa (gelijk speelveld op ALLE gebieden)
of geen europa (NEXIT!)

elke andere optie is onzinnig!!
Remco 14 December 2019
Natuurclubs moeten gesaneerd worden. Er zijn er teveel van. Als er maar oorlog was piepten ze wel anders
Marie 14 December 2019
In Nederland past geen productie van homogene akkerbouw- en veeproducten. Sluiten! Boeren kunnen veel zinvoller werk doen.
Abonnee
Zuidboer 14 December 2019
Marie schreef:
In Nederland past geen productie van homogene akkerbouw- en veeproducten. Sluiten! Boeren kunnen veel zinvoller werk doen.
Zinvoller werk dan zorgen voor een goed bord voedsel voor onze medemens zoals Marie? Ik ben benieuwd wat dit dan mag zijn. Zinvoller werk kan ik me niet gauw bedenken wel dankbaarder werk.
Piet 14 December 2019
Britten hebben hun land terug.

Het begin van verzet, geschiedenis herhaalt zich na de val van Rome door regerende sociaal geschiedkundige onderwerping met wederom de arbeidsvaluta als levensbloed.

Voor hen die de oplossing niet zijn maar het aangesmeerde probleem:
geen actieve, ambtshalve of persoonlijk actieve herinnering.
Marie 14 December 2019
@Zuidboer: je praat over een goed bord voedsel. Daar draagt een akkerbouw nauwelijk toe bij, hooguit grondstoffen. Geen idee of we NL-vlees, Oekraïns of Braziliaans voorgeschoteld krijgen?! Wat is er smaakvoller..? Idem met melk, jullie leveren grondstoffen en fabrieken voegen er een dot hulp- en smaakstoffen bij. NL-agro produceert alles van het zelfde, ja dan ben je de klos: lage prijzen. Met de tuunbouw ligt het totaal anders; veel beter en praktisch zonder miljarden subsidie..
regelbedenker 14 December 2019
Iemand met zoveel domme praat als marie kun je toch niet serieus nemen
jp 14 December 2019
Jos schreef:
Karel pleit ervoor om subsidies van natuurclubs in te trekken.
Hoeveel onterechte subsidies hebben alle landbouwers van Nederland de laatste 40 jaar gekregen? Miljarden en miljarden. Van dit geld hebben zij grotere stallen gebouwd, steeds grotere tractoren gekocht en het geld uitgegeven aan allerlei zaken die de landbouw nu maakt tot de grootste vervuiler van Nederland. Niets hebben ze gedaan aan diervriendelijkheid, nee een dier is er alleen voor ons om er iets aan te verdienen wordt nog steeds gedacht. Een koe is na 5jaar afgeschreven!!
Jos jij bent de slimste thuis denk ik? Door de landbouwsubsidies krijg jij je voeding lekker goedkoop in de supermarkt, dat is de enigste reden dat die nog bestaat!
Kjol 15 December 2019
Subsidies afschaffen ben ik ook voor, alle sectoren incl natuurclubs maken er gretig gebruik van. Laat de markt zijn werk doen ook wat betreft de natuurgebieden, wellicht dat een supermarkt keten dan een natuurgebied gaat beheren, en de LTO en ga zo maar door. Dat is nog eens diversificatie!
drent 15 December 2019
1 ding is zeker, bolle boer is geen echte boer anders praat je niet zo over je collega's. Ook bioboeren zijn mest nodig om het gewas te laten groeien hoe wil je dit dan gaan doen? En minder belasting heffen op eten zou betekenen dat andere belastingen hoger zullen gaan worden immers de overheid wil wel zijn geldstromen blijven houden. Wij leven trouwens ook niet op een eiland dus buitenland zorgt wel voor produkten hier in het schap wat nog meer bespoten is als wat wij nu mogen.
Marie 15 December 2019
Goed besteed de €260 miljard voor de Green Deal van de EU. Dit is nog minder dan de EU-subsidies aan Agro-land. Nu zijn de burgers een aan de buurt. Hoopvol!
Kjol 15 December 2019
@Marie, inderdaad de burgers zijn inderdaad aan de beurt, je kunt beter maar ambtenaar worden want veel productie zal er niet overblijven in de EU. De grootste lasten komen bij de gewone man te liggen, maar waarschijnlijk interesseert je dat niet.
John 15 December 2019
Zijn die natuurclubs ook bereid om 75% Van de subsidie die ze krijgen te investeren in de opkoop van bedrijven?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden