Rijksoverheid

Nieuws Stikstof

Zo zijn de stikstof spelregels van Carola Schouten

7 Februari 2020 - Wouter Baan - 37 reacties

Het kabinet stelt ruim een half miljard euro beschikbaar om stikstof te reduceren. De blijvers maken aanspraak op €172 miljoen om te verduurzamen, terwijl €350 miljoen naar de ongedwongen opkoop van stoppende veehouders gaat. Ook gaat er, mocht dat nodig zijn, extra geld naar de Warme Sanering in de varkenshouderij.

Dit maakte landbouwminister Carola Schouten vrijdagmiddag (7 februari) bekend in een Kamerbrief. Het nieuws an sich mag geen grote verassing meer zijn en was een paar dagen geleden al uitgelekt. De spelregels daarentegen waren nog wel grotendeels onbekend. 

Vrijwillige opkoop
Het kabinet en de provincies hebben samen afgesproken dat er ongecontroleerde opkoop van boerenbedrijven wordt voorkomen. Met andere woorden: stoppen gebeurt vrijwillig. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan een van de eisen van het Landbouw Collectief. Met dit besluit wordt extern salderen binnenkort weer mogelijk.

Wanneer veebedrijven door het Rijk worden opgekocht, worden de dierrechten ingenomen. Dit gebeurt niet wanneer agrarische ondernemers door private partijen, zoals bouwbedrijven, worden opgekocht. Dan blijven de dierrechten vrij verhandelbaar en kunnen de blijvers deze rechten kopen voor bedrijfsontwikkeling. Ook wordt het mogelijk om de latente stikstofruimte buiten de landbouwsector te verleasen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, moet nog worden beklonken met de provincies. Tevens willen het kabinet en de provincies beweiden en bemesten niet vergunningsplichtig maken.

Omschakelfonds en extra geld
Het kabinet gaat boeren begeleiden in het maken van keuzes richting verdere verduurzaming of bedrijfsbeëindiging. Waarschijnlijk om te voorkomen dat boeren hun keuzes voor zich uitschuiven en het proces vertraging oploopt. Hiervoor worden coaches aangesteld. Ook komen er bijeenkomsten in de regio. Tevens introduceert het kabinet een omschakelfonds voor boeren die willen extensiveren of omschakelen naar kringlooplandbouw. Dit fonds is nog in oprichting. Hoeveel geld naar dit fonds gaat, is nog niet duidelijk.

Ook laat Schouten in de Kamerbrief weten dat er mogelijk extra geld gaat naar de Warme Sanering in de varkenshouderij. De aanvragen van alle ingetekende stoppers wordt sowieso gehonoreerd, belooft Schouten. Het budget van €180 miljoen wordt zodoende mogelijk nog aangevuld. De vraag is wel of alle 503 ingetekende stoppers daadwerkelijk de handdoek in de ging gooien. De Rabobank verwacht dat veel intekenaars alsnog besluiten om door te boeren. 

Maatregelen peperduur
Het Landbouw Collectief is niet blij met de €350 miljoen die naar de opkoop van boerenbedrijven gaat. Voorzitter Aalt Dijkhuizen spreekt van een 'peperdure maatregel', die bovendien weinig stikstofreductie oplevert. Dit zei Dijkhuizen na afloop van het overleg dat het Landbouw Collectief vanochtend had met het kabinet. De inhoud van de Kamerbrief was toen nog niet bekend. In het overleg is volgens het Landbouw Collectief geringe vooruitgang geboekt. Over enkele harde punten is geen overeenstemming bereikt. Een volgend overleg staat half maart gepland. 

Milieudefensie daarentegen vindt €350 miljoen veel te weinig. "Het kabinet weigert te kiezen voor duurzame landbouw en haalt alleen de scherpe randjes van een vastgelopen systeem." De milieulobbyisten willen dat het kabinet, analoog aan een onderzoek van Greenpeace, €22 miljard investeert over een periode van 20 jaar. In die periode moet de landbouw worden getransformeerd tot een biologische kringlooplandbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
37 reacties
arie 7 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885811/zo-zijn-de-stikstof-spelregels-van-carola-schouten]Zo zijn de stikstof spelregels van Carola Schouten[/url]
Als het werkelijk doorgaat,dat er landbouwgrond overgaat in natuur,kan het LC dan ook invloed uitoefenen,hoe dat beheerd wordt,wat je nu ziet,oostvaardesplassen,de grootste schande die er heeft plaats gevonden.en nog steeds.wolven ,die jongen krijgen,bevers,en otters die worden uitgezet,dat kan je niet onbeheerd uit laten breiden,daar moeten regels voor zijn,wanneer je dat niet doet,zullen er ziektes uitbreken.In het voorjaar zaaien,in de herfst oogsten,voor mijn part naar de voedselbank,dat heet beheren,dat zullen de natuurfreaks zich goed moeten beseffen.
Piet 7 Februari 2020
Zijn wel goed bezig gooit maar over de balk
tot hier en niet verder 7 Februari 2020
Ik begin me steeds meer zorgen te maken over deze minister, ze kan zo bij het grof vuil
Martin 7 Februari 2020
rutte val doodt
Neerlandicus 7 Februari 2020
In elke boodschap van jullie stikt het van de schrijffouten: stikstof effect
Henk Schepens 7 Februari 2020
Let's stik together!
jan van hove 7 Februari 2020
Het is mogelijk latente stikstofruimte te verleasen, als je betaald mag je vervuilen?
Ik ben nog niet bekomen van ZEMBLA
Kappen van bomen in Noord-Amerika, pallets in Nederland op te stoken in centrales.
Is de Nederlandse-Staat de grootste vervuiler geworden?
profiteur 7 Februari 2020
kortom, er zijn geen regels, ze doet zomaar iets wat onder haar buik het gevoel is
Boerin harmsema 8 Februari 2020
Carola de minister of eigenlijk de lakei vd Bilderbergkartel, boeren deruit ,buitenlanders derin,Nederland een Provincie vd NWO vd 1% Elite Kartels of tewel de Banken Farmeuten,Geloof,Supermarkten ,.omvolking dus bewust om t loon zo laagdrenpelig te houden voor Elite kassenhouders ,WatNext
Boerenverstand 8 Februari 2020
amen

Het is een eeuwige schande dat wij lobbyisten moeten sturen naar huidige "politici" om onze politieke keuzes te moeten herstellen van geschiedkundige letterkundige flauwekulmanagers, neem nog een moorkop voor hun zand in onze ogen.

Onze opgebouwde rationele cultuur word verkocht.

Lobbysten bepalen beleid van Groningen tot Lelystad.
Gevolgen laten zich raden, boeren zijn slechts de eerste.

(Onzin: mag U al nog op aardgas koken?)
Ruud Beijer 8 Februari 2020
De boeren in Nederland gaan alles kwijtraken.
Hun enige kans ligt bij de PVV en het Fvd.
Het cda christenen dienen alla verraadt de boeren.
De huichelaars en wegkijkers van de Christen unie verraden de boeren.
Stem op de partijen die het voor de boeren opneemt.
Stem op de PVV of het FvD. Anders raakt U alles kwijt.
De bal ligt bij de boeren.
akkerbouwer 8 Februari 2020
Weer maar een bak geld naar de veehouderij.
Belachlijk, geen enkele andere sector krijgt geld om te stoppen of word uitgekocht.
Hiervoor had je als ondernemer mooi geld opzij kunnen zetten gedurende je carrière, ipv. peperdure stallen en melkrobots aan te schaffen.
Varkens houders verdien een godskapitaal de komende jaren financiele ruimte genoeg om te stoppen.

de grond van de veehouders word omgevormd naar landbouwgrond en we krijgen nog meer uien en aardappelen zodat deze markt ook de nek omgedraaid word.
Ruud Beijer 8 Februari 2020
Akkerbouwer dat is pure discriminatie. Maar zo zet het kabinet het volk tegen elkaar op. Verdeel en heers. Onze enige kans ligt bij de PVV en het Fvd. Zij staan voor de belangen van Nederland. De belangen van de boeren en tuinders en wat er bijkomt.
Doe je plicht stem op een van deze partijen. Eigen boeren eerst!!
Abonnee
Zuidboer 8 Februari 2020
Goed gezien akkerbouwer. De stoppende bedrijven lossen daarnaast het stikstofprobleem en de zittende het CO2 probleem voor de uitstoters op door kringlooplandbouw uit te oefenen en bomen te planten. Het voedsel komt uit de verre landen waar de gangbare landbouwpraktijk gewoon blijft toegestaan. De landbouw is de oplossing voor al uw problemen zo predikten enkelen al.
Gaj van den Broek 8 Februari 2020
Een stem voor PVV of FD is een stem voor oorlog.
Frans 8 Februari 2020
Grondbezitters beuren elk jaar GLB subsidie, nu de veehouderij eenmalig. Nooit op de PVV stemmen, hebben afgelopen week nog aangifte tegen slachterij gedaan. Om over die boreale Forum malloot die conducteurs voor Marrokanen aanziet maar te zwijgen.
Zwarte. Piet 8 Februari 2020
De volgende stap naar een moslimstaat
Alle varkens het land uit
Een onrein dier
Wie worden er nog meer varkens genoemd?
O ja, wij de ongelovige
Nederland Tel u zegeningen
Marina Jutte 8 Februari 2020
Kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag........
Oh, nee dat is geen subsidie, dat zijn toeslagen natuurlijk, wat dom.....
Geert 8 Februari 2020
Een democratie zonder visie, 1n 1985 is het allemaal al bekend veehouderij wordt te intensief, de baby boomers komen eraan, ouderenzorg schiet aan alle kanten schromelijk te kort. Doorwerken tot je 67 ste jaar of langer. Blijkbaar geen populaire politieke standpunten
Connie 8 Februari 2020
Nederland in de uitverkoop. Dit is al decennia aan de gang. De ene na de andere sector wordt de nek omgedraaid. Nu zijn de boeren aan de beurt. Wanneer je geen PVV, of FvD stemt, of gaat stemmen, dan graaf je als boer je eigen graf. Het CDA is niet langer christelijk, maar hangt de islam aan. De CU zijn echte farizeeërs en verraden je waar je bij staat. De linkse communisten houden meer van kolchozen, dan van particuliere boerenbedrijven en van de VVD valt ook niets meer te verwachten, sinds ze gezwicht zijn voor de groene maffia. De onderstaande sectoren hebben in Nederland reeds het veld moeten ruimen:
--de scheepsbouw
--de textielindustrie, zowel wolfabrieken als anderen
--de mijnbouw
--de weg-en waterbouw met de woningbouw
--alle toeleveranciers aan deze sectoren hebben ook het onderspit
gedelfd.

Alles, wat we overhouden is geen maak-industrie meer, maar zogenaamde kennis-economie, met waardeloze geïndoctrineerde ambtenaren en voorgekauwde opiniestukken. Na de boeren volgt nog de teloorgang van Tatasteel in IJmuiden. Ook een doorn in het oog van de bedenkers van een maakbaar klimaat. Arm als kerkratten zullen wij allemaal achterblijven. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis.
B dwars 8 Februari 2020
Ze maken alles kapot in Nederland denk zo snotneus er verstand van te hebben doe eerst levens ervaring op kom dan maar weer terug.
Bert van Doesburg 8 Februari 2020
Het hele gebeuren is 1 en al gekheid
Dom gezwets om landbouw verder af te breken
Reden het landbouw beleid kan niet zo doorgaan om reden van ruimte
We hebben ruimte nodig om de massa mensen te huisvesten
We hebben geen ruimte voor uien aardappels
Koeien schapen
Nee mensen die leveren veel meer op
Die betalen belasting en op een boeren bedrijf met wat land bouw je hoogbouw een paar duizend mensen er in
Gemiddeld 10000 bruto en nahefing euro extra belasting lings of rechts om.een auto voor de accijns
Enz
Tja dan ben je als boer niks waard
Maar waar komt het werk dan vandaan en ons eten
Want ik denk dat wij boeren
Wel ruim 16 miljoen mensen in leven hou de
En een flat vreet je niet op
Dus tja geld maakt meer kapot dan drank
Gerrit 8 Februari 2020
Connie schreef:
Nederland in de uitverkoop. Dit is al decennia aan de gang. De ene na de andere sector wordt de nek omgedraaid. Nu zijn de boeren aan de beurt. Wanneer je geen PVV, of FvD stemt, of gaat stemmen, dan graaf je als boer je eigen graf. Het CDA is niet langer christelijk, maar hangt de islam aan. De CU zijn echte farizeeërs en verraden je waar je bij staat. De linkse communisten houden meer van kolchozen, dan van particuliere boerenbedrijven en van de VVD valt ook niets meer te verwachten, sinds ze gezwicht zijn voor de groene maffia. De onderstaande sectoren hebben in Nederland reeds het veld moeten ruimen:
--de scheepsbouw
--de textielindustrie, zowel wolfabrieken als anderen
--de mijnbouw
--de weg-en waterbouw met de woningbouw
--alle toeleveranciers aan deze sectoren hebben ook het onderspit
gedelfd.

Alles, wat we overhouden is geen maak-industrie meer, maar zogenaamde kennis-economie, met waardeloze geïndoctrineerde ambtenaren en voorgekauwde opiniestukken. Na de boeren volgt nog de teloorgang van Tatasteel in IJmuiden. Ook een doorn in het oog van de bedenkers van een maakbaar klimaat. Arm als kerkratten zullen wij allemaal achterblijven. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis.
Direct gaan emigreren, zijn wij ook van jouw gejank af!
Jappie 8 Februari 2020
Tis nergens beter als in Nederland!
Wel teveel klaagboeren maar dat sterft gelukkig van zelf uit. Kan alleen niet snel genoeg gaan.
Weg met de oproerkraaiers!
fdf dumpen in beton in de Noordzee.
Mientje 9 Februari 2020
Ze is verliefd op zichzelf, zie foto (shop)
Jan de Vries 9 Februari 2020
De spelregels van schouten zijn vastgesteld nadat ze door
MARK Callon en de meneer van de postcodeloterij gehersenspoeld is wat de spelregels zouden zijn.
Een minister Schouten zonder ruggengraat.
Gerrit 9 Februari 2020
Oproerkraaiers kregen vroeger een Jodenster.
tot hier en niet verder 9 Februari 2020
Heden ten dagen roepen de boeren omdat ze belaagd worden als de joden vroeger
Jan 9 Februari 2020
Aardappelen niet jaarlijks aan dezelfde fabriek leveren. Niet altijd op dezelfde partij stemmen.
Word tijd voor FvD.
Carola is de weg kwijt.
Ratten vanger 9 Februari 2020
Moest ik een echte ratten vanger zijn dan wordt "jappie" mijn eerste trofee.
Mijne hond Miekkie, een echte terrier zou hem wel lusten.
Jappie: je bent gespuis, krapuul van het smerigste soort.
Je bent een groene lapzwans, die de bevolking wil decimeren.
Je bent zelf te lui om te werken, wel goed genoeg om de maatschappij leeg te zuigen.
je verdient het de tanden van mijne Mikkie te voelen.
zoals het er in Nederland aan toe gaat, nu en straks, belooft het voor de volgende jaren. We gaan recht terug naar de dertiger jaren en zijn gevolg.
Vele Jappie's gaan het loodje leggen door de vele Mikkies die hen, zij het veel te laat zullen stoppen. West Europa gaat een trieste donkere tijd tegemoet, met dank aan de groene en de sossen, in dienst van de Bilderbergers…
l'histoire se répète
???!!! 9 Februari 2020
Carola is van het geloof, heeft nog nooit een mening gehad.

Geloofd inmiddels niet alleen in sprookjes maar ook in de communistische natuurdictatuur.

Er moet een schok door Den Haag. Of dat via Brabant gaat, via blokkade/protestacties, via EU protesten, hoe dan ook:

Zo snel mogelijk verkiezingen!
Dirk 9 Februari 2020
Goeie reactie ratten vanger! Jappies reactie is tekenend voor de huidige toestand in Nederland, steeds meer geïndoctrineerd volk. Volkomen van het padje en aan zijn zinsopbouw en taalgebruik spat zijn ongelukkigheid er van af.
Bart 10 Februari 2020
Ik zie hier meerdere keren een stemadvies voor Fvd en PVV voorbij komen alszijnde DE juiste keuze voor goed landbouwbeleid.
Echter deze mensen zullen zich echt beter in moeten lezen, de PVV heeft de landbouw niet eens genoemd in voorgaande verkiezingprogramma's en is in meerdere opzichten nog linkser dan de SP.
FvD liet zich nog niet zo lang geleden agrarisch adviseren door een voormalig lijstduwer van de PvdD!
Pas toen de heren trekkers gingen tellen tijdens de demonstraties in Oktober kregen ze door hoeveel potentiële stemmers dit zijn en begonnen ze onze kant op te praten. Als ze dit blijven doen vind ik het prima maar ik houd mijn hart vast....
regelbedenker 10 Februari 2020
Beste Bart, het kan wel zijn dat de FvD niet geweldig is, en dat de PVV niet goed is voor de dierenhouderij, maar ik denk dat we er wel vanuit kunnen gaan dat de rest nog veel slechter is
Boerin 10 Februari 2020
Oh oh wat een geklaag hier... De boeren sterven echt niet uit in NL, het zullen er ongetwijfeld wat minder worden, maar dat is alleen maar goed voor de overblijvers. De hardste schreeuwers hier zijn in mijn ogen de lompe boeren die alleen maar in schaalvergroting denken en geen oog hebben voor maatschappij. Pas je aan, of ga emigreren zou ik zeggen. Dat klinkt als een standpunt van Wilders, maar dat is ook echt het enige standpunt van Wilders waarin ik me kan vinden ;-) En hopelijk kunnen wij -de gematigde boeren die ook wel vinden dat het allemaal een tandje beter kan voor dier, mens en natuur- dan ook weer door met ons bedrijf zonder dat wij ons moeten verantwoorden aan de maatschappij voor al die radicale en klaagboeren...
Boerin 2 11 Februari 2020
#Boerin, boeren die failliet gaan, restschulden houden, aan zelfdoding denken. Die noem jij lompe boeren.... denk niet dat je een boerin bent ;)
Pietje1 11 Februari 2020
Hebzucht,afgunst en jalozie zijn de grootste bedreigingen vd mens
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer legt bal klaar voor eerste mestsucces Wiersma

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden