Andrew Balcombe / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofbeleid

CDA krijgt sleutel in stikstof toegeworpen

18 Februari 2020 - 28 reacties

Farmers Defence Force (FDF) heeft de pijlen gericht op het CDA in de stikstofdiscussie. De boerenbeweging meldt zeer teleurgesteld te zijn in de huidige opstelling van de partij, die "van oudsher een warm hart voor de boeren had." FDF roept het CDA op uit de coalitie te stappen en het kabinet te laten vallen.

"De boeren van Nederland voelen zich gruwelijk in de steek gelaten door 'hun' partij", schrijft voorzitter Mark van den Oever in een brief aan de fractie van het CDA in de Tweede Kamer. Hij wijst daarbij onder meer naar de Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant, waar het CDA uit het relatief linkse college stapte door de stikstofcrisis.

Inmiddels lonkt in Brabant, tot argusogen van D66 en GroenLinks, een rechtse coalitie met onder meer Forum voor Democratie. "We moeten weer naar een boervriendelijk beleid. Het landelijke CDA moet eindelijk eens kleur bekennen, net zoals dat in Den Bosch gebeurd is. De stekker moet uit dit Kabinet", aldus Van den Oever.

Verkeerde aannames
FDF snapt niet waarom het CDA voor het doorgaan van het stikstofdebat op komende donderdag 20 februari heeft gestemd. Dan presenteert het Mesdag Zuivelfonds ook haar doorrekeningen van de stikstofdata van het RIVM. "U wilt debatteren over het stikstofbeleid. Waarom? Is de waarheid voor het CDA niet meer belangrijk?", zo vraagt Van den Oever zich af. Om vervolgens te schrijven: "Wordt geen medepleger bij het aandoen van onrecht naar uw boeren toe of het ontmantelen van het Nederlandse platteland op grond van verkeerde aannames."

Van den Oever pleit ervoor dat het CDA achter de stikstofplannen van het Landbouw Collectief gaat staan. "Dat kost geen boerenbedrijven en levert toekomst op voor geheel Nederland op een sociaal en economisch verantwoorde manier."

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
28 reacties
Henk Antonissen 18 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885916/cda-krijgt-sleutel-in-stikstof-toegeworpen]CDA krijgt sleutel in stikstof toegeworpen [/url]
Op cruciale momenten laat CDA het landbouwbelang steeds weer vallen voor de coalitie en het eigen pluche
petatje 18 Februari 2020
Ja nou hebben ze de kans om kleur te bekennen. Maar met hun stem voor voortijdige behandeling in de kamer hebben ze wat mij betreft duidelijk afgedaan als belangenbehartiger die met de landbouw rekening hield en erkende welk belang de sector voor onze samenleving heeft.
antoinette 18 Februari 2020
Voor mij heeft CDA ook afgedaan.
Voorkeurstemmen aan gegeven in het verleden.
Dit gebeurt niet weer.
Ze hadden zelf al met het idee moeten komen om te wachten op de uitslag van het MesdagZuivelfonds.
jan4072 18 Februari 2020
Voor wat ik heb meegemaakt en gezien zijn er maar 2 partijen die echt wat doen voor de gewone burger en dat zijn SGP, die dat al verschillende malen heeft laten zien, maar ook het FvD heeft op verschillende momenten wel kleur bekent.
jozef 18 Februari 2020
Wederom geldt de spreuk: Politici zijn net als een koppeltje duiven: zitten ze op de grond dan (vr)eten ze uit je hand, maar vliegen ze in de lucht dan schijten ze je op je kop !!!!
gewone boer 18 Februari 2020
laten we reëel wezen de andere coalitie partijen hadden d 66 uit kabinet moeten knikkeren
ps 18 Februari 2020
Op het scheiden van de markt (als het er op aan moet komen) leer je de mensen en partijen kennen!!!!!!!!!!!, en de rest praten ze over bhune--betekenis? =36 betekenissen bevatten `praten`
draaien als een molen (=altijd meegaan met de heersende mening - naar de mond van de toehoorder praten)
Geertruida 18 Februari 2020
Als de politiek nou eens "waarheidsvriendelijk" als uitgangspunt nam, dan vallen er heel wat partijen af, met name de linkse, maar ook de liberalen. Ook Forum vind ik een stinkend clubje, hoewel ze zich wél "boervriendelijk" voordoen. Maar als je Tom Zwitser hoort orakelen voel word ik ook al allergisch. Het is allemaal poker.
Altijd gedacht dat je dan(met steeds meer twijfel) bij het CDA terecht kon, maar toch zeker bij de Christenunie. Wát speelt er toch, dat behalve SGP alle partijen zich gewetenloos wentelen in deze slangenkuil? De leugen regeert.
Als de waarheid de ruimte krijgt(we zullen o.a. donderdag zien...), dan willen we aan alle kanten verduurzamen en meewerken aan een betere toekomst, maar wel op basis van betrouwbaar beleid.
Abonnee
boerke brabant 18 Februari 2020
de komende weken ga ik bepalen of ik na ruim 30 jaar cda te hebben gestemd over stap op forum. als het cda en vvd slim zijn laten ze links , lings liggen en gaan ze met forum in zee, zowel in brabant als in den haag, als ze dat niet doen voorspel ik dat forum beide partijen de volgend keer weg vaagt ik mag aan nemen dat ze dat ook niet willen
Abonnee
Grunninger 18 Februari 2020
Stichting Mesdag moet zorgen dat de uitslag morgen de19e bekend is dan maar even doorwerken
Harm 18 Februari 2020
Afwachten als vetgevreten varkens voor de slacht, onze cultuur word onomkeerbaar weggegeven lobbyisten hebben plannen voor nieuwbouwgrond te kopen als bouwgrond.

Als boeren hun geld beuren is hun enige Onzekerheid de dood,
(zonder werk gaat dit heel snel!, uw laatste inzicht bij deze!)

EU verhaal van probleemimplementatie lobbycratie, middel primaire levensbehoeften met als doel een ongekende knechting.
Van mobiliteitschantage (max 100, fijnstofbelasting) tot voedselbereiding zonder aardgas, zonder boeren, zonder democratie:

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
Abonnee
betweter 18 Februari 2020
en dan hebben we ook nog 3 jaar terug op een boer gestemd, die iets met treintjes mag doen in de kamer
kom op Maurits laat je nu eens horen als boer!

of toch gewoon jongkheer?

Knelgeval 19 Februari 2020
Wat valt Martens ons tegen
Dat hij roept dat ze de stekker er niet uit trekken
Matennaaier
Mauritz 19 Februari 2020
Wen er maar aan, het blijft tegenvallen.
schoenmakers 1 19 Februari 2020
Het is in het verleden altijd tegen gevallen, kan nog steeds goed komen
jacob 19 Februari 2020
Aan politieke partijen de volgende vraag gesteld:
In 1955 op drentse zandgrond 50 ton netto suikerbieten met 15% suiker geeft 7500 kg suiker per Ha.
In 2017 zelfde perceel 105 ton met 17,5% suiker geeft 18375 kg suiker per Ha. Beide jaren waren toppers op deze grond!!!!
De vraag hoeveel CO2 hebben de bieten in 2017 meer opgenomen voor de 10875 kg (exl. de extra pulp, blad en wortelresten) dan in 1955.
Tot op heden geen antwoord op de vraag gekregen.
Alleen de CU gaf als antwoord die kennis hebben wij niet in huis. Tot op heden bevat de lucht nog steeds ongeveer 78% stikstof 20% zuurstof en 2% overige gassen. Waar is dan die CO2 gebleven ?? Natuurlijk in hele voedsel keten productie wat ook nodig is voor om de wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien. Dit is volgens mij de ECHTE KRINLOOP LANDBOUW !!!
Mark Rutte 19 Februari 2020
Stichting Mesdag heeft niks nieuws te melden. Feiten zijn al jaren bekend, ze worden alleen anders gepresenteerd. Teveel stikstof op verkeerde plaatsen. De vervuiler moet dan betalen. Logisch.
Alie 20 Februari 2020
CDA, met Geurtsen voorop: totaal onbetrouwbaar.. Hij heeft niks te vertellen.
Pietje1 22 Februari 2020
Kabinet moet zsm vallen. Er is geen vertrouwen meer in de politiek van het gros van de burgers. Huidig kabinet is ons land kapot aan het aan het maken. Jammer genoeg kan ik geen enkele politicus opnoemen die echt oprecht en betrouwbaar is en voor zijn kiezers blijft staan.
Van de andere kant zullen de coalitiepartijen met elkaar samen moeten werken en allemaal wat water bij de wijn moeten doen.
Echter momenteel wil D66 als kleinste partij al hun onrealistische en Nederland-vernietigende eisen erdoor drukken.
We moeten dus kiezen uit de minst kwaden.
En dat is dus vooral NIET D66. Er moet alles in het werk gesteld worden om deze partij uit de coaltie te krijgen.
En CDA is zeker niet slecht voor de boeren,zijn alleen niet slim genoeg en moeten eens wakker geschud worden en voor hun principes gaan staan. Dat is het verstandigste wat ze kunnen doen om hun gezicht te redden.
Fvd,BBB,SGP,CDA en VVD komen er samen wel uit.
Pietje1 22 Februari 2020
CU mag er ook bij. Lijken mij oprechte correcte respectvolle mensen maar laten zich waarschijnlijk te makkelijk overhalen om D66 te steunen zonder daar de gevolgen van te overzien.
Voorkeur coalitie zonder VVD want die hebben veel te veel geloofwaardigheid verloren en namens Jozias v. Aartsen in 1999 bestolen door zonder enige vergoeding 10% vd varkensrechten in te nemen. Hoezo Volkpartij Vrijheid en Democratie.
Vvd voert wensen van hun kiezers niet uit dus GEEN democratie.
Abonnee
jantje 22 Februari 2020
Mark Rutte schreef:
Stichting Mesdag heeft niks nieuws te melden. Feiten zijn al jaren bekend, ze worden alleen anders gepresenteerd. Teveel stikstof op verkeerde plaatsen. De vervuiler moet dan betalen. Logisch.
Scheepvaart, luchtvaart, verkeer en industrie ook maar halveren dan...
Gepensioneerde 22 Februari 2020
Correctie: vervuilen mag, zolang je betaald.

Impliciet bedrog.
Abonnee
betweter 22 Februari 2020
ze hebben 2 jaar geleden ook 8% fosfaatrechten in gepikt
deze zijn net zo slecht
Verstokte Roker 22 Februari 2020
klopt

Nederlandse democratie is al veel langer op weg naar lobbycratie, maar heeft nog altijd onze haagse gewetenloze jongeheren nodig voor probleeminjectie: Subsidieverslaafd onderwerpen, verbranding van onze levensuren van arbeidsvaluta, WOZ sigaar uit eigen doos, mobiliteitschantage tot tabak mits je Tabaksaccijns betaald natuurlijk..
Pietje1 22 Februari 2020
Betweter,dat is inderdaad ook schandalig. Zijn inderdaad vrijwel geen poltici die deugen zoals ik eerder beweer maar er zal wel een meerderheid moeten komen met de minst kwade partijen om het land te kunnen besturen. Heb NOG meeste vertrouwen in FvD,SGP en BBB .
Maar die zullen geen meerderheid krijgen en dan is het toch kiezen uit de minst kwaden CDA,CU en indien nodig toch VVD
Pietje1 22 Februari 2020
Fvd pakt vele zaken terecht aan. Mooie woorden maar moeten zich nog beweren. Met alle respect; ik ben altijd wat achterdochtig bij deftige mensen met nette pakken.
Hoop oprecht dat die achterdocht onterecht is.
Bij Pvv zitten ook aantal goede mensen maar denk niet echt bereid om gezamelijk met andere partijen tot oplossingen te komen.
Er zit er eentje bij die het dierenwelzijn boven mensenwelzijn stelt.
Ook Geert Wilders heeft zich al uitgesproken tegen de intensieve veehouderij .
Geertje 23 Februari 2020
Op het CDA zou ik niet te veel rekenen is niet voor niets een meewaaipartij
Pietje1 25 Februari 2020
Daarom kan je beter op FvD stemmen. Maar die hebben wel een meewaaipartij als cda nodig om een coalitie te vormen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Boerenprotest

Blog: terugblik op boerenprotest in Stroe

Nieuws Stikstof

Boeren willen niet wijken voor Schiphol

Opinie Jaap Majoor

Is de LTO wel of niet voor de boeren?

Politiek Stikstof

AgriNL implodeert na publicatie actieplan stikstof

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief