Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

19 miljard steun vooral naar veehouders in VS

20 April 2020 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het op 17 april aangekondigde 'Coronavirus Food Assistance Program' van de Amerikaanse overheid geeft vooral veehouders in het land verlichting. Vleesveehouders kunnen op ruim $5 miljard steun rekenen en melkveehouders bijna $3 miljard. In totaal wordt $19 miljard voor de sector ingeruimd.

Sinds eind maart werkt de Amerikaanse overheid – en met name het landbouwministerie USDA – aan steunmaatregelen voor de agrosector in het land. Tijdens een persconferentie op vrijdag 17 april maakte USDA-secretaris Sonny Perdue de details bekend van deze financiële injectie.

Meeste geld naar boeren zelf
De nood is hoog nu boeren in de VS steeds vaker producten moeten dumpen. Melk eindigt in het mestbassin, uien worden in het land gestort en groente ondergeploegd. In totaal wordt $19 miljard vrijgemaakt, wat omgerekend op zo'n €17,5 miljard uitkomt. Hiervan is $16 miljard bedoeld voor boeren en ranchers zelf. Deels ($6,5 miljard) komt dit geld uit een bestaand crisisfonds (Commodity Credit Corporation) en een deel ($9,5 miljard) maakt het congres vrij.

De resterende $3 miljard gaat het USDA spenderen aan het opkomen van groente, zuivelproducten en vlees die worden gedistribueerd onder voedselbanken, kerken en andere liefdadigheidsinstellingen. Nog eens $873 miljoen wordt achtergehouden om op een later moment opnieuw producten te kopen voor voedselbanken.

Veehouders meest geholpen
De rundvleessector krijgt het meeste steun. In totaal $5,1 miljard, gevolgd door $2,9 miljard voor melkveehouders en $1,6 miljard voor varkenshouders. De zogenoemde 'row crop producers' (Letterlijk: rijenteelt ofwel, telers van granen, aardappelen, suikerbieten, katoen, etc.) kunnen rekenen op $3,9 miljard. Groentetelers krijgen $2,9 miljard toebedeeld en overige teelten $500 miljoen.

Per product geldt een maximum uit te keren bedrag van $125.000 (€115.000) en per bedrijf een maximum bedrag van omgerekend €230.000. Ondernemers kunnen 85% van hun verlies in de periode 1 januari tot en met 15 april claimen. Voor de 2 kwartalen na 15 april is dat maximaal 30%. Het is een schrale troost voor agrarische ondernemers, die de komende maanden juist een groeiend verlies verwachten. Naar verluidt kunnen boeren eind mei het geld op hun rekening verwachten, mits de enorme ambtelijke molen dit toelaat.

Kritiek op de aangekondigde steunmaatregelen zijn ook te horen. Zo klagen belangenbehartigers over het feit dat voor medewerkers van agrarische bedrijven niets wordt geregeld om veilig hun werk te kunnen doen.

Veel steun voor weinig boeren
De organisatie Food Policy Action vreest dat slechts een kleine groep boeren profiteert van de steun, net zoals dat met de steunmaatregelen voor de handelsoorlog ging. Via het Market Facilitation Program (MFP) werd $8,6 miljard aan directe steun uitgekeerd aan boeren. Hoofdzakelijk telers van sojabonen. Volgens de FPA kreeg uiteindelijk 10% van de aanvragers de helft van dit bedrag, omdat het grote akkerbouwbedrijven betreft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Derkje 21 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886794/19-miljard-steun-vooral-naar-veehouders-in-vs]19 miljard steun vooral naar veehouders in VS[/url]
USA is ook 20x groter dan NL.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox