nitpicker / Shutterstock.com

Nieuws Bayer

Glyfosaat-zaken kosten Bayer miljarden

4 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De verschillende rechtszaken rondom glyfosaat en het middel RoundUp hebben het Duitse chemieconcern Bayer miljarden gekost, zo tonen nieuwe cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar aan. Ook de coronacrisis heeft zijn weerslag op het bedrijf.

Bayer schrijft over het tweede kwartaal van 2020 een nettoverlies op van €9,5 miljard. Vorig jaar kwam het bedrijf in datzelfde kwartaal nog uit op een winst van €404 miljoen. De grootste spelbrekers voor het bedrijf zijn de vele rechtszaken rondom glyfosaat en het middel RoundUp geweest. Het Duitse chemiebedrijf heeft hierdoor namelijk voor maar liefst €12,5 miljard aan uitzonderlijke kosten in de boeken moeten schrijven.

Inmiddels heeft Bayer een schikking getroffen in deze rechtszaken. Het Duitse concern komt namelijk met een bedrag van $10 miljard over de brug richting de aanklagers in de Verenigde Staten die menen kanker te hebben gekregen van het middel. De rechtszaken rondom RoundUp vormen al jaren een hoofdpijndossier voor het Amerikaanse Monsanto, dat 2 jaar geleden werd overgenomen door Bayer.

Coronacrisis
Analisten hadden gerekend op een verlies van circa €7,9 miljard in het tweede kwartaal van 2020. Dat het daadwerkelijke resultaat slechter is, komt door de coronacrisis. De farmaceutische afdeling van Bayer heeft namelijk flink te lijden gehad onder het virus. Dit omdat niet-dringende medische ingrepen werden uitgesteld en de patiënten weg bleven uit wachtkamers uit vrees voor een infectie.  

Overigens is de operationele winst (de EBITDA) wel met 5,6% gestegen naar een totaal van €2,8 miljard. Dit komt voornamelijk door een groei in de agrarische sector in de regio's Latijns-Amerika, Azië/Pacific en Noord-Amerika. De omzet van het concern daalde met 2,5% tot iets meer dan €10 miljard.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox