Ksenia Ragozina / Shutterstock.com

Nieuws Vrijhandelsverdrag

Handelsdeal Mercosur aan zijden draadje?

27 Augustus 2020

Na Frankrijk en andere EU-landen lijkt ook Duitsland zich tegen het vrijhandelsakkoord Mercosur te keren. Bondskanselier Merkel heeft zich kritisch uitgelaten en dat is een opvallende move. Zij twijfelt aan de huidige vorm van de overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en de Zuid-Amerikaanse landen.

Een heet hangijzer in de Mercosur-discussie is de voortdurende ontbossing in het Amazonegebied. Daarmee wordt onder meer ruimte gecreëerd voor de landbouwproductie in het noorden van Zuid-Amerika. Voor Merkel reden om 'ernstige twijfels' te hebben over de uitvoering van de EU-deal met de Mercosur-landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Ratificatie loopt vast
Tussen augustus 2019 en juli 2020 is in het Braziliaanse Amazonegebied meer dan 9.200 vierkante kilometer regenwoud gekapt. Dat blijkt uit recente cijfers van het National Institute for Space Research. Het zou gaan om een stijging van 34%. Een ontwikkeling die indruist tegen de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Mede hierdoor loopt de ratificatie, de officiële bekrachtiging, van het vrijhandelsakkoord Mercosur vast.

Over de Mercosur-deal wordt al lange tijd gesteggeld in de EU. Na 20 jaar onderhandelen werd er op 28 juni 2019 een akkoord gesloten, maar deze deal wordt lang niet door iedereen op handen gedragen. Met name vanuit agrarische hoek is er veel kritiek. Europese boeren vrezen voor oneerlijke concurrentie, omdat de standaarden in de Zuid-Amerikaanse landen vaak veel lager zijn. Daarbij kan gedacht worden aan milieu, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en voedselveiligheid. Goedkope import van onder meer suiker, soja en vlees zou de Europese markt ernstig kunnen verstoren.

Standpunt Nederland
Ook in Nederland wordt kritisch gekeken naar Mercosur. Begin juni werd het verdrag zelfs afgewezen door de Tweede Kamer, tot grote vreugde van boeren- en maatschappelijke organisaties. Dat betekent niet automatisch dat premier Mark Rutte in Brussel de steun voor het verdrag intrekt, maar het zou wel een logisch vervolg zijn.

Een jaar geleden dreigde de Franse president Emmanuel Macron al om het akkoord niet te ondertekenen. Aanleiding was dat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gelogen zou hebben over zijn milieubeloften. Ook Ierland, Oostenrijk en Luxemburg verzetten zich mede daarom tegen het Mercosur-akkoord. Tot nu toe was Duitsland, net als Spanje, juist een van de kartrekkers.

Proces van enkele jaren
Het is nu ruim een jaar geleden dat het handelsverdrag met de Mercosur-landen gesloten werd. Het is nu aan het Europees Parlement en de verschillende lidstaten om het principeakkoord te bekrachtigen. Zodra alle lidstaten goedkeuring hebben verleend, een proces dat enkele jaren kan duren, treedt het akkoord in werking. Niet alle maatregelen zijn dan in één keer van kracht. Veel tarieven worden geleidelijk afgebouwd, afhankelijk van de voorwaarden.

Wat de ommezwaai van Merkel gaat betekenen voor de voortgang van het proces moet nog blijken. Wel is duidelijk dat het draadje waar de Mercosur-deal aan hangt steeds dunner wordt.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus

Nieuws Europese Unie

Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus

Brazilië beschuldigt EU van protectionisme

Politiek Mercosur

Brazilië beschuldigt EU van protectionisme

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Nieuws Import

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief