Shutterstock

Nieuws Export

Corona geeft Nederlandse export een stevige klap

7 September 2020 - Jorine Cosse

De Nederlandse export heeft in de eerste helft van dit jaar een stevige tik gekregen als gevolg van de coronacrisis. Ook de agrosector vangt hier enkele klappen op. In vergelijking met vorig jaar liep de uitvoer van goederen met bijna €23 miljard terug, een afname van 9%.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling komt door de ontwikkelingen in het tweede kwartaal, toen de effecten van de coronacrisis zich duidelijk openbaarden. De export deed in het eerste kwartaal van dit jaar weinig onder voor dezelfde periode in 2019. Pas in het tweede kwartaal ontstond er een verschuiving in dit beeld. Dit komt volgens het CBS ook deels door de fors lagere handelsprijzen.

De exportprijzen daalden in het eerste kwartaal met ongeveer 2% en met circa 6% in het tweede kwartaal. In totaal daalde de goederenexport met 17% in het tweede kwartaal van 2020 ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019. De export van agrarische goederen liep ook terug, maar kende wel veel verschil onder de productgroepen.

Zuivelsector en vlees
Het exporttotaal van de agrarische goederen die Nederland exporteert liep terug met 8,8% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019. Toch zijn er verschillende productgroepen die beter presteerden dan vorig jaar. Neem bijvoorbeeld de export van kaas en wrongel, deze nam met 3% toe naar een totaalwaarde van ruim €1,8 miljard. Ook de uitvoer van veevoer nam met 5,4% toe en is goed voor een totale waarde van €2,8 miljoen.

Ondanks de exportstijging van kaas en wrongel liep de totale zuivelexport terug met 1,1%. In totaal bedroeg de exportwaarde van zuivelproducten en eieren bijna €4,4 miljard. De grootste daling in dit segment komt van de boter- en ander melkvet. De export hiervan daalde met 8,7% naar een waarde van €636 miljoen. De export van melk, room en melkproducten liep terug met 4,4% tot een waarde van net geen 1,4 miljard.

De vleesexport heeft ook een klap gekregen, maar presteert met een daling van 0,1% en een waarde van ruim €4,6 miljard eigenlijk niet slechter dan in het eerste half jaar van 2019. De export van rundvlees (vers, gekoeld of bevroren) heeft het zwaar te verduren gehad en liep terug met 10,4% naar een waarde van bijna €1,1 miljard.

Een andere grove daling op een kleinere productgroep is dat van vlees en eetbare slachtafvallen (gezouten, gedroogd of gerookt: meel en poeder van vlees of andere slachtafvallen). Deze nam af met 14,6%, maar beslaat 'slechts' een exportwaarde van €304 miljoen. De waarde van ander vlees en eetbare slachtafvallen (vers, gekoeld of bevroren) nam met 6,6% toe naar een waarde van ruim €2,8 miljard.

Fruit en noten scoren goed
De meest opvallende stijging is die van de fruit en noten. De uitvoer van groenten en fruit in het algemeen nam toe met 2,5%, maar kijkend naar de exportwaarde van enkel fruit en noten dan is daar een forse stijging van 12,3% te zien. In totaal is er voor bijna €10 miljard aan groenten en fruit geëxporteerd. De productgroep fruit en noten is goed voor één derde van dit totaal met een waarde van ruim €3,5 miljard. Deze stijging komt voornamelijk door het doorvoeren van deze producten via Nederland, aangezien het overgrote deel van de fruit- en notensoorten niet in Nederland wordt geproduceerd.

Granen en graanproducten hebben ook een klap moeten opvangen. De exportwaarde liep met 8,9% terug naar ruim €1,4 miljard. Dit is voornamelijk te danken aan forse afnames bij de export van gerst en mengkoren (niet gemalen) -41%, gerst (niet gemalen) -60,9%, maïs (exclusief suikermaïs) -43,3 en meel en bloem van tarwe of mengkoren (-22,9%).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

Nieuws melk

Canada houdt melkinvasie uit VS tegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden