Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Miljoenen voor landbouw, maar met groene eisen

5 Februari 2021 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De Europese Unie stelt de komende 2 jaar totaal €52,4 miljoen beschikbaar voor herstel van de Nederlandse landbouw uit de coronacrisis. Wil een agrarisch ondernemer aanspraak maken op deze compensatie, dan moet hij of zij daar wel wat voor doen. Het woord groen staat daarbij centraal. 

Het geld uit het Europese Herstelfonds is volgens landbouwminister Carola Schouten bedoeld voor een 'veerkrachtig, duurzaam en economisch herstel van de landbouw uit de coronacrisis'. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. In 2021 komt er €15,5 miljoen beschikbaar, in 2022 zo'n €36,9 miljoen. Dit extra geld loopt het POP3+, het ontwikkelingsprogramma voor het platteland van het GLB.

Verdienmodel en toekomstperspectief
Agrarische ondernemers kunnen in de tweede helft van dit jaar meedoen aan 2 landelijke regelingen: de Investeringsregeling Groen-economisch herstel en de Samenwerkingsregeling Groen-economisch herstel. Deze regelingen zetten in op, zoals Schouten het verwoord, 'duurzaam economisch herstel. Investeringen in precisielandbouw, jonge boeren, digitalisering, korte ketens, het aanpakken van droogte en verzilting, gebiedsgerichte pilots en natuurinclusieve landbouw kunnen rekenen op financiële steun. Deze initiatieven dragen volgens Schouten bij 'aan een verdienmodel en toekomstperspectief in een duurzame landbouw, klimaat en milieu.'

Ook de Europese Commissie stelt voorwaarden aan de besteding van de miljoenen. Zo moet tenminste 55% van het geld worden besteed aan economisch herstel na corona en tenminste 37% aan milieu- en klimaatdoelen. Ook mag er niet worden getornd aan de milieuambities van een lidstaat.

Focus op groen
Schouten heeft voor dit jaar en 2022 ook de financiële invulling van het reguliere POP3+ rond. Dit programma, waarover afspraken zijn gemaakt met provincies en waterschappen, loopt totdat in 2023 het nieuwe GLB ingaat. Ook in POP3+ wordt de focus verlegd naar projecten en investeringen in klimaat, biodiversiteit en kringlooplandbouw. Inclusief stikstof, voegt Schouten daar nog aan toe. In totaal is hiervoor €545 miljoen beschikbaar. Hiervan is €342 miljoen afkomstig van de EU en €202,8 miljoen van provincies, waterschappen en het Rijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
betweter 5 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890914/miljoenen-voor-landbouw-maar-met-groene-eisen]Miljoenen voor landbouw, maar met groene eisen[/url]
paar 100 euro per boer
en allerlei eisen
moet je dat willen?
Abonnee
cm 5 Februari 2021
Politiek bericht maar weggegooid geld .Wie trapt daar nou in.
info 8 Februari 2021
Dat lijkt veel geld , delen we het door 30.000 boeren is het 18.600 euro per boer . Als je de eisen die ze eraan willen stellen beziet , is dit een lachertje . Wat doen we met 18.600 euro , je kan er net een tweedehands autootje voor kopen of een half jaar je gezin ervoor laten draaien , maar we gaan er weer in trappen let maar op.
Vicky 9 Februari 2021
info schreef:
Dat lijkt veel geld , delen we het door 30.000 boeren is het 18.600 euro per boer . Als je de eisen die ze eraan willen stellen beziet , is dit een lachertje . Wat doen we met 18.600 euro , je kan er net een tweedehands autootje voor kopen of een half jaar je gezin ervoor laten draaien , maar we gaan er weer in trappen let maar op.
Halveer dat bedrag maar!.
je vergeet de geld verslindende bureaucratische overheid die dit moet optuigen..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden