Shutterstock

Nieuws Politiek

Oproep aan senaat tot verwerpen stikstofwet

9 Februari 2021 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Eerste Kamer moet de stikstofwet verwerpen. Die oproep doen 3 belangenbehartigers voor de melkveehouderij (NMV), varkenshouderij (POV) en pluimveehouderij (NVP). Daarmee denken zij totaal anders dan bijvoorbeeld LTO Nederland en het NAJK die voor goedkeuring van de wet zijn.

In een brief aan alle leden van de Eerste Kamer, gestuurd naar voorzitter Jan Bruijn, winden de 3 organisaties er geen doekjes om. "De stikstofwet ondermijnt de toekomst van veel boerenbedrijven. Daarmee dreigt een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie (ruim €100 miljard productiewaarde, met €45 miljard handelsoverschot) de komende jaren gedecimeerd te worden. De leefbaarheid van het platteland loopt gevaar", zo houden zij de senaat voor.

Gepolitiseerd en gejuridiseerd
Zij geven aan dat het huidige stikstofbeleid op talrijke punten tekort schiet, zoals de gebrekkige onderbouwing van de Kritische Depositie Waarden (KDW), de onnauwkeurigheid van Aerius, de wijze van monitoring van de staat van de natuur, de ondoorzichtige wijzigingen van natuurkaarten en de onduidelijke effecten van stikstof. "Stop de gepolitiseerde en gejuridiseerde stikstofaffaire en voorkom dat bevolkingsgroepen worden vermalen onder de wielen van doorgeschoten overheidsbeleid."

NMV, POV en NVP benadrukken dat de stikstofwet niet nodig is. "De wet draagt niet bij aan verbetering van de staat van de natuur, niet aan de legalisatie van de PAS-melders en ook niet aan het versnellen van de woningbouw." Het oplossen van de problemen voor de circa 1.000 PAS-melders is voor bijvoorbeeld LTO Nederland een belangrijke motivatie om wel akkoord te gaan met de stikstofwet. Hoewel de wet deze intentie kan hebben, wordt er vanuit diverse zijden gewaarschuwd voor veel juridisch getouwtrek in dit dossier.

Verdeelde sector
De stikstofwet is vorige week door de senaat niet controversieel verklaard. De intentie van de Eerste Kamer is dat hij nog voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart in behandeling wordt genomen. De senatoren aanschouwen in de aanloop daar naar toe dus een verdeelde agrarische sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jpkievit 10 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890969/oproep-aan-senaat-tot-verwerpen-stikstofwet]Oproep aan senaat tot verwerpen stikstofwet[/url]
Deze landbouwsector met grote vernieuwings drang kan niet aaccoord gaan met deze onwerkbare stikstof en mestwet van de regering
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden