Albert Heijn

Nieuws Biologisch

Biologische markt blijft groeien in Europese Unie

18 Februari 2021

Biologisch is in trek, in heel de Europese Unie. Niet alleen in waarde laat de bio-sector in 2019 een groei zien, maar ook in oppervlakte zette de sector behoorlijke stappen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksinstelling FiBL. Spanje kent het grootste biologische areaal, terwijl Denemarken het hoogste marktaandeel noteert.

De biologische markt blijft groeien in de Europese Unie. Afgelopen 10 jaar zijn de detailhandelsverkopen in zowel Europa als de Europese Unie ruim verdubbeld. Over 2019 is de verkoop van biologische producten in Europa met 8% gestegen tot €45 miljard. In louter de Europese Unie gaat het om een bedrag van €41,4 miljard. Daarmee is de Europese Unie de op een na grootste binnenlandse markt van biologische producten, na de Verenigde Staten. In het laatstgenoemde land ligt de waarde op €44,7 miljard.

Het land met de grootste biologische markt was in 2019 Duitsland, met een verkoopbedrag van €12 miljard. De grootste groei was voor Frankrijk. Daar stegen de verkopen met 13,4%. In 2019 gaven Europese consumenten €56 per persoon uit aan biologische voedingsmiddelen. In de Europese Unie was dat €84. De Denen en Zwitsers hebben het meeste geld besteed aan biologische producten, respectievelijk €344 en €338 per hoofd van de bevolking.

Ook biologisch areaal stijgt
Ook het biologische landbouwareaal is over 2019 gestegen, met ongeveer 0,9 miljoen hectare (+5,9% ten opzichte van het jaar hiervoor). In 2019 lag het Europese biologische areaal op 16,5 miljoen hectare en de Europese Unie noteert een areaal van 14,6 miljoen hectare. Met 2,4 miljoen hectare heeft Spanje het grootste bio-areaal, gevolgd door Frankrijk (2,2 miljoen hectare) en Italië (2 miljoen hectare). Frankrijk laat eveneens de grootste toename zien, namelijk een plus van 206.000 hectare.

Van het totale landbouwareaal in de Europese Unie is 8,1% biologisch en voor Europa is dat percentage 3,3%. Wereldwijd heeft Liechtenstein het hoogste aandeel biologische landbouwgrond, namelijk 41%. Het wordt gevolgd door Oostenrijk, het land in de Europese Unie met het hoogste aandeel biologische grond (26,1%). Daarnaast is in 12 Europese landen minstens 10% van het totale landbouwareaal biologisch.

Denemarken kent grootste marktaandeel
Over 2019 waren bijna 430.000 producenten biologisch in Europa (+2,8%), terwijl dat aandeel in de Europese Unie op 343.000 ligt (+5%). Turkije kent de meeste bio-bedrijven, namelijk 74.545 stuks. Het land wordt opgevolgd door Italië, met 70.561 biologische landbouwbedrijven. Denemarken heeft wereldwijd het hoogste biologische aandeel. Het gaat om een percentage van 12,1%. Daarna volgen Zwitserland (10,4%) en Oostenrijk (9,3%).

Volgens Helga Willer, een van de onderzoekers van FiBL, tonen de cijfers een bemoedigende groei. "Toch zal de biologische sector in de komende jaren nog verder moeten groeien als we de doelstelling van de Europese Commissie willen halen." De Commissie streeft ernaar dat in 2030 ruim 25% van de Europese land- en tuinbouw biologisch is.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus

Nieuws Europese Unie

Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus

Zo gaat Europa biologische landbouw stimuleren

Nieuws Biologisch

Zo gaat Europa biologische landbouw stimuleren

VS claimt overwinning in kaasruzie met EU

Nieuws Melk

VS claimt overwinning in kaasruzie met EU

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief