Shutterstock

Nieuws Vlees

Braziliaanse JBS wil voor 2040 CO2-neutraal zijn

26 Maart 2021 - Folkert Flapper

Het Braziliaanse JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, heeft zichzelf het doel gesteld om de broeikasgasemissies voor 2040 naar 0 te brengen. "We zijn ons ervan bewust dat het een zeer ambitieus doel is", vertelt CEO Gilberto Tomazoni. "Maar, het is een mooie uitdaging voor het hele bedrijf."

JBS produceerde in 2019 ongeveer 4,6 miljoen ton aan koolstofdioxide, onder meer vanuit hun industriële gebouwen. Daarnaast heeft de vleesverwerker circa 1,6 miljoen ton CO2 uitgestoten door het energieverbruik binnen de organisatie. De toeleveringsketen is de grootste boosdoener. Hier wordt zo'n 90% van de broeikasgassen geproduceerd. "Voor iedere ton vlees die we produceren, komt momenteel ongeveer 40 tot 45 ton CO2 vrij", beweert Tomazoni.

Beloftes en ambitieuze doelen
Het is toevallig dat JBS juist nu met de aankondiging komt. Het bedrijf ligt namelijk sinds kort onder vuur, omdat het weigert actie te ondernemen tegen boskap. De veestapel en veehouderijbedrijven in Brazilië zijn een van de grootsten ter wereld. En veel van deze bedrijven zijn actief in het kappen van de bossen in het Amazonegebied. Diverse bedrijven hebben gemeld het bedrijf te boycotten als het geen actie onderneemt.

De Braziliaanse vleesverwerker JBS meldt daarom de komende 10 jaar ongeveer $1 miljard te gaan investeren in de ontwikkeling van innovaties die ervoor moeten zorgen dat de CO2-emissie van het vleesverwerkingsbedrijf daalt. Het wil daarnaast dat in 2040 100% van de gebruikte energie duurzaam wordt opgewekt.

Tevens geeft het gehoor aan de critici. Er wordt namelijk actie ondernemen om herplanting van bomen te organiseren en JBS heeft daarnaast beloofd om vee van bedrijven die bos hebben gekapt vanaf nu te weigeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden