Shutterstock

Nieuws Rabobank

Rabobank: nieuw kabinet moet duidelijkheid geven

26 Maart 2021 - 3 reacties

Het is belangrijk dat bij de formatieafspraken voor een nieuw kabinet duidelijkheid wordt geboden aan de agrarische sector waar we naartoe gaan en binnen welk tijdsbestek. Dat zei Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij Rabobank, vandaag (26 maart) op een online bijeenkomst met de vakpers.

Volgens Rüter is het belangrijk dat er voor agrarische ondernemers overgangstermijnen komen die te behappen zijn in het verduurzamen van hun bedrijf. En tevens voorspelbaarheid en betrouwbaarheid. "Ook omdat er ambtelijke verkenningen zijn over krimp, is het belangrijk dat het voor de lange termijn duidelijk is waar we naartoe gaan en ook dat daar compensatie tegenover staat."

Rabobank is met de overheid in gesprek om te kijken hoe agrarische ondernemers kunnen worden ondersteund bij verduurzaming, stelt Carin van Huët, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank. Alles staat en valt bij het verdienmodel, aldus Van Huët. "Dat blijft het uitgangspunt. We zijn ermee bezig hoe dat kan worden verbeterd."

Veel geld in innovatie stoppen
Op de vraag hoe de bank kijkt naar de vorige week gepubliceerde langetermijnverkenning 'Stikstofruimte voor de toekomst', waarin staat dat de ontwikkeling van innovaties te kostbaar zijn en niet snel genoeg gaan, zegt Van Huët: "We ontkennen niet dat het kostbaar is, maar de vraag is wat het kost als je de veestapel halveert." Ze wijst daarbij ook op de werkgelegenheid. "Saneren gaat veel kosten. Wij zeggen: probeer veel geld in innoveren te stoppen." Krimp moet geen doel op zich zijn, aldus de directeuren.

Mocht het nieuwe kabinet toch tot halvering van de veestapel overgaan, 'dan kom je in een nieuwe werkelijkheid', stelt Van Huët. Dat gaat ook gevolgen hebben voor andere bedrijfstakken die afhankelijk zijn van de melkveehouderij, zoals loonbedrijven. "Dan moeten we met deze partijen in gesprek. Wat is je toekomststrategie?"

Rabobank is aan het berekenen wat het scheiden van urine en mest op melkveebedrijven moet kosten, aan de hand van aannames, vertelt de directeur Food & Agri. Deze calculatie wordt duidelijker volgens Van Huët, maar het is nog te prematuur om hiermee naar buiten te komen.

Vergunning Friesland
De reeds toegekende natuurvergunning van een Fries melkveebedrijf is 2 weken terug door de rechtbank Noord-Nederland vernietigd. "Wij waren net zo verrast", aldus Van Huët. De uitspraak is geen reden om het financieringsbeleid aan te passen. "We blijven financieren, blijven het in de gaten houden en zijn in contact met de overheid. We gaan er vanuit dat we eruit komen. Op dit moment heeft het geen gevolgen voor het beleid."

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Kjol 27 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891609/rabobank-nieuw-kabinet-moet-duidelijkheid-geven]Rabobank: nieuw kabinet moet duidelijkheid geven[/url]
Laat je niet onderdompelen in eindeloze schulden, de regels blijven continu veranderen totdat de veehouderij met een enorme schuldenberg door het riool wordt gespoeld.
Abonnee
Jpk 2 April 2021
Met 17 partijen en een minister president die zich aan kan passen als een kameleon hoop ikdat BBB met een zetel toch het platteland op kaart zet
regelbedenker 4 April 2021
Ja Kjol, we hebben het gezien hoe met de nertsen om gegaan is, eerst moesten ze allemaal heel veel kosten maken, dit om zogenaamd toekomstbestendig te zijn, en dan wordt er zonder redelijke vergoeding de kop afgehakt, zo is politiek Nederland, het land waar sommige die het goed willen doen enkel recht op onrecht hebben.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Aangeboden door Rabobank

Zet in op een gezond verdienmodel voor de boer

Nieuws Stikstof

25 kilometergrens kwam beleidsmakers beste uit

Nieuws Kabinetsformatie

LTO: Juridisch alles uit kast tegen massale onteigening

Nieuws stikstof

'Uitstoot emissiearme stal in praktijk dubbel zo hoog'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief