Agrifoto

Business Overname

CNH neemt gps-specialist Raven over

21 Juni 2021

CNH Industrial – het moederbedrijf van New Holland, Case IH en Steyr – neemt de Amerikaanse fabrikant Raven Industries over. In Nederland kennen we Raven vooral als gps-specialist na de overname van SBG Precision Farming in 2014. Maar, het bedrijf is wereldwijd groot in allerhande elektronicatoepassingen voor de landbouw.

Maandag 21 juni werd bekend dat CNH Industrial 100% van de aandelen van Raven Industries overneemt. Beide bedrijven zijn beursgenoteerd en CNH betaalt daarvoor $58 per aandeel. In het vierde kwartaal van dit jaar moet de overname zijn afgerond, wanneer ook de aandeelhouders van Raven en de overheid hiermee akkoord gaat.

Elektronicaspecialist
Raven en CNH hebben al een lange relatie met elkaar. Zo levert het bedrijf uit Sioux Falls (Zuid-Dakota) elektronica voor zelfrijdende spuitmachines en ook regelapparatuur voor meer machines. In 1956 werd begonnen met het construeren van weerballonnen. In ons land werd het bedrijf pas echt bekend toen Raven in 2014 de Nederlandse rtk-gps pionier SBG uit Middenmeer overnam. Toch is de kans groot dat je ooit met techniek van Raven hebt gewerkt, die veel aan OEM's wordt geleverd. Sinds 2017 wordt de gps-apparatuur ook als Raven verkocht in Europa.

Met de overname geeft CNH hun precisielandbouw portfolio een boost, zo zegt het in een statement. Doordat alles zich straks onder 1 dak bevindt kan de ontwikkeling hiervan ook sneller verlopen, zo denkt CNH. Raven bestaat uit 3 onderdelen. Naast precisielandbouw bestaat deze uit afdekzeilen en een ruimtevaarttak. Volgens eigen zeggen blijven de niet-landbouwtakken bestaan onder de vlag van CNH. In het afgelopen boekjaar (tot 1 februari) werd $348,4 miljoen aan netto omzet behaald.

GPS af fabriek
Tot nu toe werkte CNH altijd nauw samen met Trimble als hofleverancier van gps-apparatuur op hun trekkers en machines. Daarbij werd wel steeds meer zelf gedaan. Het is afwachten of we in de toekomst ook de gps-techniek van Raven in machines van New Holland of Case IH kunnen gaan zien. Voor Nederland is dat geen gekke stap.

Vorig jaar nog nam Raven het Canadese DOT Technology Corp. over dat zich specialiseert in de ontwikkeling van agrarische robots. Het DOT-platform bestaat uit een serie autonoom werkende voertuigen die kunnen zaaien, spuiten en graan transporteren. Grote kans dat CNH ook hier veel interesse in heeft.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Jaarcijfers

Machinebouwers stapelen record op record

Tech Precisielandbouw

Rechtrij-issue na verstoring Russische satelliet

Nieuws Granen & Grondstof

Graangigant Glencore verstevigt positie in VS

Aangeboden door MoveRTK

Haal meer rendement uit je aardappelen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief