Shutterstock

Nieuws GLB

Akkoord over het nieuwe GLB heel dichtbij

25 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

De Europese Commissie, de Europese Raad en het Europese Parlement zijn heel dicht bij een akkoord over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Volgens europarlementariër Jan Huitema is er een informeel akkoord bereikt.

Eerder vandaag (vrijdag 25 juni) meldde Janusz Wojciechowski, de Poolse eurocommissaris van Landbouw,  al vorderingen in de onderhandelingen. Op Twitter meldt hij heel dicht bij een compromis te zijn.

Verduurzaming belonen
In het informele akkoord wordt een aanzienlijk deel van de Europese landbouwsubsidies gebruikt om duurzame prestaties van boeren te belonen. De lidstaten krijgen meer ruimte om via de Nationale Strategische Plannen de vergroening in te vullen. Ieder land mag een set maatregelen samenstellen, waaruit de boer een keuze kan maken wat bij zijn bedrijf past.

De focus wordt volgens Huitema verlegd van basisinkomenssteun naar beloningen voor groene diensten. "Dit informele akkoord is een belangrijke stap naar een modern landbouwbeleid. Het huidige beleid dat boeren van bovenaf voorschrijft hoe ze moeten vergroenen, is niet effectief gebleken. Veel beter is het om geld voor vergroening direct te linken aan de vergroeningsprestaties van de boer en tuinder en minder te sturen op maatregelen", aldus Huitema.

Vorige maand strandde de onderhandelingen nog. De ecoregelingen waren daarbij het belangrijkste struikelblok. Parlement, Commissie en Raad verweten elkaar na afloop halsstarrigheid en geen of juist te veel ambitie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
drent 25 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892980/akkoord-over-het-nieuwe-glb-heel-dichtbij]Akkoord over het nieuwe GLB heel dichtbij[/url]
houdt dit nu ook in dat de huidige verplichtingen vervallen of zal het er bovenop komen?
Abonnee
Jankievit 25 Juni 2021
We zullen zien wat paard en wagen minister Schouten er heeft uitgesleept voor de agrarische sector. Deze mevrouw Schouten is aangesteld om van het ned vruchtbare landbouwgrond een natura 2000 gebied van te maken zie achterliggende kabinets periode.
Abonnee
cm 25 Juni 2021
Meer beperkingen voor minder geld in totaal.
Abonnee
joepi 25 Juni 2021
glb geld verdwijnt uit nederland. hier nog meer regels en verplichtingen. in buitenland lachen ze zich rot, met ons glb geld
Thomas 26 Juni 2021
De GLB gelden moet voor 100% naar de boer blijven gaan.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden