Teelt onrendabel?

ABN Amro acht hogere zetmeelprijs mogelijk

21 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Tweederde van de telers meent dat de teelt van zetmeelaardappelen onrendabel wordt en overweegt daarom andere gewassen te gaan telen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport van ABN Amro naar de Nederlandse Aardappelzetmeelketen dat dinsdag verscheen. Toch ziet de bank het zelf het niet zo somber in.

De verwachting van telers in een verlieslatende zetmeelteelt wordt ingegeven door invoering van het nieuwe GLB. Sinds de ontkoppeling wordt zowel een goede opbrengst per hectare als een goede zetmeelprijs nog belangrijker. Want als het saldo niet verbetert betekent dat een forse teruggang in inkomen. ABN Amro berekende dat bij een opbrengst van 50 ton aardappelen per hectare en een teruggang van 350 euro subsidie per hectare, er 7 euro per ton zetmeelaardappelen nodig is om deze terugval te compenseren. Of een verhoging van de opbrengst met 4,5 ton per hectare. De bank noemt deze verbeteringen stevig maar realistisch.

Geen van de ondervraagde ondernemers overweegt het areaal zetmeelaardappelen uit te breiden na landing van het nieuwe GLB. Bijna veertig procent verwacht het areaal zetmeelaardappels te verlagen. Gemiddeld neemt bij deze groep de oppervlakte zetmeelaardappelen met 20 à 25 procent af. ABN Amro schat zelf dat het gaat om een afname van 10 à 20 procent.
De populairste uitwijkgewassen onder zetmeeltelers zijn granen en voedergewassen. Het zijn gewassen met beperkte bewerking(skosten) en risico. Ook de teelt van consumptieaardappelen en suikerbieten is een veelgenoemde overweging. De vraag naar aardappelen vanuit de fritesindustrie is groeiende. De regio is voor deze industrie interessant, omdat de kennis van de aardappelteelt en de infrastructuur al aanwezig zijn. Verder is snijmaïs een alternatief vanwege de hoge prijzen. ABN Amro zelf ziet vooral tarwe en snijmaïs en in tweede instantie consumptieaardappelen en suikerbieten als groeigewassen.

Toch meent de bank dat er voor zowel teler als Avebe een gezonde toekomst is weggelegd. De nieuwe koers van Avebe heeft haar marktpositie versterkt en de zetmeelprijs verhoogd. De toekomst van het bedrijf en de zetmeelteelt wordt bepaald door een goed samenspel tussen teler en Avebe en door verhoging van de productie per hectare. ‘In combinatie met een sterke zetmeelprijs van 80 à 90 euro per ton denken wij dat de teelt van zetmeelaardappelen interessant blijft. Bij een prijsverbetering van 10 procent en een opbrengstverhoging van 15 procent, neemt het saldo met 700 à 800 euro per hectare toe.’ Als de aanvoer van grondstoffen robuust blijft moet de komende jaren een verbetering van de zetmeelprijs mogelijk zijn, stelt de bank. Daarbij benadrukt de bank een goed samenspel tussen teler en Avebe dat van gedwongen huwelijk naar ketenpartner evolueert.

Een kleinere groep professionele telers is volgens de bank samen met een sterk en innovatief Avebe in staat om de positie in het topsegment van de zetmeelmarkt te behouden en uit te breiden. ‘Na een gewenningsfase zal naar onze verwachting een nieuwe, meer gelijkwaardige verhouding ontstaan tussen telers en coöperatie die de positie van beiden versterkt.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
rekenwonder ? 21 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10842761/ABN-Amro-acht-hogere-zetmeelprijs-mogelijk]ABN Amro acht hogere zetmeelprijs mogelijk[/url]
belangrijke conclusie: € 350,- / ha gedeeld door 50 ton per hectare is 7 euro per ton.
erik 21 Januari 2014
ze kunnen in ieder geval rekenen bij de ABN, dat doen niet alle banken ze na
ZetmeelBonus 21 Januari 2014
Dat ze voor dit geneuzel nog mankracht hebben daar. Laten ze de eigen zaakjes maar eerst eens goed op orde hebben voor ze over iets anders oordelen. Zie het nut hiervan niet echt in. In de Veenkolonien zullen steeds meer consumptie aardappelen geteeld gaan worden. AVEBE is en blijft onderkant van de markt........
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Interview David Fousert

‘Aardappelzetmeel verdient een herwaardering’

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden