Industrieaardappel Korea in

Verdrievoudiging VS aardappel naar Vietnam

4 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De markt voor aardappelen uit de VS naar Vietnam is pas twee seizoenen open, maar de afzet gaat het komende jaar flinke stappen maken. Die voorspelling deden afgevaardigden van de aardappelsector tijdens een conferentie onlangs waarover Capital Press bericht.

De Verenigde Staten heeft hoge verwachtingen van de export van aardappelen uit de Pacific Northwest naar Vietnam. De markt ging twee seizoenen geleden open. Het eerste jaar werden er twee of drie containers uit de Verenigde Staten verscheept. Het jaar erop waren dat er al zo’n 15. Een container aardappelen bevat 40 ton. 

Vertegenwoordigers van de Oregon Aardappelcommissie verwachten dat het aantal containers naar Vietnam dit jaar gaat verdrievoudigen. De markt zou volgens hen wekelijks vijf tot tien containers moeten aankunnen. Het is alleen een kwestie van de consument het verschil leren tussen de Amerikaanse aardappel en de Chinese die ze momenteel kopen. In november vertrekt er een handelsmissie naar Vietnam die de nieuwe belofte dichterbij moet brengen. 

Verder hopen de Amerikanen op vaart in het heropenen van de markt in Zuid-Korea. De grens ging dicht na zorgen over zebra chip ziekte in tafelaardappelen. De industrieaardappelen kan de VS nog gewoon in Korea afzetten. Wel is het zaak hieraan te blijven werken. Met de heropening van de markt voor tafelaardappelen is nog wel een jaar gemoeid. 

Een ander probleem waar de Amerikanen mee kampen is ringrot. In het zuiden van Colombia Basin is zo’n 800 hectare aardappelen getroffen door ringrot. De bacterieziekte heeft ook aardappelbedrijven in Oregon en Idaho aangetast. De sector denkt het onder controle te hebben. Wel moet er meer openheid komen en moeten er stappen worden gezet om herhaling te voorkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden